Analiză Neîncredere tot mai mare peste ocean. „Anticipăm pași mici, nu progrese, în discuțiile comerciale dintre SUA și China”

Președintele Donald Trump a semnalat vineri că tarifele sale ridicate pentru China ar putea începe să scadă în curând. Acest lucru nu înseamnă că cele două țări sunt aproape de un acord. Analiști economici de peste ocean, care urmăresc cu atenție semnalele venite de la Beijing, spun că nu se așteaptă ca vicepremierul chinez He Lifeng, persoana de contact a guvernului pentru discuțiile din Elveția, să facă imediat concesii. În plus, este puțin probabil ca Beijingul să se grăbească să ajungă la un acord, pe măsură ce analizează ce dorește, de fapt, administrația Trump și cum își poate apăra propriile interese, se arată într-o analiză a jurnaliștilor Politico.
Disponibilitatea aparentă a lui Donald Trump de a reduce tarifele americane pentru China - în prezent la un minim de 145% - până la 80% vine în contextul în care secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, va purta discuții cu oficialii chinezi la Geneva, în acest weekend.
Însă această concesie, sau un pas similar în ceea ce privește rata tarifelor, ar reprezenta prea puțin pentru a revigora rapid comerțul dintre cele două țări, în contextul în care importurile de bunuri chinezești în porturile de pe Coasta de Vest se prăbușesc constant, arată Politico.
„Probabil că este mai mult în modul de ascultare și îi va transmite președintelui Xi ceea ce primește”, a declarat Christopher Adams, fost coordonator senior pentru afaceri cu China la Departamentul Trezoreriei. „Presupun că s-au gândit la diferite opțiuni și căi, dar nu cred că are prea multă autoritate pentru a lua decizii la masa discuțiilor”.
Aliații președintelui recunosc că sugestia lui Trump privind reducerea tarifelor este în mare măsură simbolică, dar au susținut că reprezintă totuși un prim pas important spre o mai mare destindere în războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.
„Nu este vorba de efectul practic. Este vorba despre demonstrarea progresului”, a declarat o persoană familiarizată cu discuțiile, căreia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta detalii ale conversațiilor private, arată jurnaliștii americani „Piețele ar putea reacționa la ideea de progres în ceea ce privește comerțul cu China.”
Însă proprietarii de afaceri, legislatorii și economiștii avertizează deja că, chiar dacă se vor face progrese în acest weekend, ele nu vor fi suficient de rapide pentru a evita suferințe economice grave.
„O reducere de 65% a tarifelor sună generos până când îți dai seama că este tot un zid, nu o poartă”, a declarat un fost oficial al administrației Trump, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta sincer despre așteptările iscate de aceste ultime discuții chinezo-americane.
Economie în impas, în urma aplicării tarifelor
Comerțul în ambele sensuri dintre SUA și China a totalizat 582,4 miliarde de dolari în 2024, potrivit Biroului Reprezentantului SUA pentru Comerț, inclusiv 439,9 miliarde de dolari în importuri chinezești în SUA. Însă escaladarea tarifelor impuse de Trump pentru bunurile chinezești a oprit efectiv livrările din China în ultimele săptămâni, determinând companiile care vând jucării, produse pentru casă, unelte și îmbrăcăminte să crească prețurile și adâncind provocările pentru producătorii americani.
Volumele porturilor de pe Coasta de Vest a Americii au scăzut deja, reducând importurile în țară și limitând cantitatea pe care companiile americane o pot trimite în străinătate. Întreprinderile mici sunt îngrijorate că vor fi nevoite „să pună lacătul pe ușă”, iar marii comercianți cu amănuntul au avertizat că, atât timp cât tarifele rămân în vigoare, consumatorii ar putea găsi tot mai puține produse până la sfârșitul verii.
Chiar dacă tarifele vor fi reduse, întreprinderile au fost deja prejudiciate. În mod normal, în această perioadă a anului, comercianții cu amănuntul achiziționează stocuri pentru vânzările din perioada de întoarcere la școală de la sfârșitul verii - decizii care sunt amânate pe măsură ce companiile evaluează dacă vor putea onora comenzile pe fondul întreruperii comerțului. Economiștii se așteaptă ca prețurile să crească până în iunie sau la începutul lunii iulie, pe măsură ce stocurile pe care întreprinderile au reușit să le acumuleze înainte de aplicarea tarifelor încep să se diminueze.
Discuții care ar putea „sparge gheața”
Într-adevăr, discuția din acest weekend este doar o primă salvă în ceea ce se preconizează a fi o negociere care ar putea dura luni, dacă nu chiar ani, pentru a ajunge la bun sfârșit.
„Trump este convins: chinezii au nevoie de noi mai mult decât avem noi nevoie de ei. Iar chinezii sunt, probabil, la fel de convinși că noi avem nevoie de ei mai mult decât au ei nevoie de noi”, a declarat William Reinsch, un fost înalt funcționar comercial american și consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Nu este un punct de vedere care să vă conducă la o rezoluție foarte rapidă.”
Acest lucru face ca reuniunea din acest weekend să fie, mai degrabă, un schimb de poziții care poate duce la negocieri viitoare mai concentrate.
„Priviți-o mult mai mult în termeni de măsuri de consolidare a încrederii luate la începutul unei negocieri dificile pentru a semnala, din punct de vedere diplomatic și politic, că se va da și se va primi și că poate exista o negociere reală”, a declarat Emily Kilcrease, fost asistent adjunct al reprezentantului comercial al SUA la sfârșitul primului mandat al lui Trump și la începutul mandatului fostului președinte Joe Biden.
China continuă să insiste asupra faptului că este dispusă să îl aștepte pe Trump, considerând că va fi capabilă să tolereze orice recesiune economică cauzată de tarife mai mult decât SUA, unde consumatorii sunt deja frustrați de inflația ridicată ca urmare a pandemiei Covid-19.
„Presiunea sau constrângerea Chinei în orice mod pur și simplu nu funcționează”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, reporterilor la începutul acestei săptămâni. „Ne vom apăra cu hotărâre interesele legitime și vom susține echitatea și justiția internațională”.
În același timp, Beijingul a dat de înțeles că este interesat să ajungă la un acord care ar putea oferi o ușurare, oferind scutiri la începutul acestei săptămâni la tarifele sale de retorsiune foarte ridicate pentru importuri americane cheie, inclusiv microcipuri, produse farmaceutice și motoare de aeronave, menținându-și în același timp retorica de neclintit.
„Acest lucru are impact în China”, a declarat Everett Eissenstat, director adjunct al Consiliului Economic Național în prima administrație a lui Trump. „Sunt dispuși să se miște, mai ales dacă ceea ce li se cere este să cumpere bunuri și servicii americane.”
Casa Albă este nerăbdătoare să promoveze orice progres în discuții, ca parte a efortului său mai larg de a liniști consumatorii și de a calma piețele financiare mercantile, tulburate de politica comercială a SUA și de multiplele runde de noi tarife draconice pe care președintele american le-a impus, arată Politico.
Trump a declarat reporterilor vineri după-amiază: „Cred că ne vom întoarce cu un acord corect atât pentru China, cât și pentru noi”. Dar el a mai spus că nu ar fi dezamăgit dacă Bessent se întoarce fără un acord: "Nu, deloc. Am ajuns deja la un acord foarte bun".
Aceasta a fost o referire la acordul pe care președintele l-a încheiat joi cu Regatul Unit pentru a reduce unele tarife și alte bariere comerciale. Deși important din punct de vedere simbolic, fiind primul acord la care a ajuns Casa Albă de când și-a amenințat luna trecută principalii parteneri comerciali din întreaga lume cu tarife „reciproce”, este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra tendințelor economice generale.
„Acest acord a fost un fruct ușor de obținut, deoarece Regatul Unit reprezintă 3% din comerțul SUA, SUA înregistrează un excedent comercial cu Regatul Unit, iar cele două țări au o lungă istorie de cooperare în alte domenii”, a scris economistul șef adjunct al SUA, Michael Pearce, pentru Oxford Economics, o firmă de consultanță economică cu sediul în Regatul Unit.
„Dacă tariful global de 10% va rămâne, singura altă reducere majoră a tarifelor ar putea veni dintr-o dezescaladare cu China, care pare a fi încă o perspectivă îndepărtată”, a adăugat Pearce, deși a scris că întâlnirea din Elveția este „un lucru pozitiv”.
Editor : C.A.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News