Înalți oficiali americani și chinezi au încheiat sâmbătă, în Elveția, prima zi de discuții menite să dezamorseze un război comercial care amenință să afecteze puternic economia mondială. Părțile implicate au planificat să reia negocierile duminică, a declarat o sursă apropiată discuțiilor și citată de Reuters.
Vicepremierul chinez He Lifeng a discutat timp de aproximativ opt ore cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, la Geneva, în prima lor întâlnire față în față de când cele mai mari două economii ale lumii și-au impus reciproc tarife de peste 100% la produsele importate.
Niciuna dintre părți nu a făcut declarații cu privire la conținutul discuțiilor și nici nu a semnalat vreun progres în direcția reducerii tarifelor comerciale, în timp ce întâlnirile de la reședința ambasadorului Elveției la ONU s-au încheiat în jurul orei locale 20.00. (n.r. ora 21.00 a României).
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Bessent, Greer și He s-au întâlnit la Geneva după săptămâni de tensiuni crescânde, provocate de programul tarifar al președintelui american Donald Trump, început în februarie, și de represaliile Beijingului, care au adus aproape 600 de miliarde de dolari în comerțul bilateral anual la un punct mort, arată Reuters.
Disputa comercială, combinată cu decizia lui Trump de luna trecută de a impune taxe vamale la zeci de alte țări, a perturbat lanțurile de aprovizionare, a destabilizat piețele financiare și a alimentat temerile legate de o recesiune globală accentuată.
Discuții cu ușile închise
Locația unde s-au purtat discuțiile nu a fost făcută publică. Cu toate acestea, martorii au văzut ambele delegații întorcându-se după pauza de prânz la vila ambasadorului ONU, care are propriul parc privat cu vedere la Lacul Geneva, în suburbia Cologny.
Anterior, oficiali americani, printre care Bessent și Greer, au zâmbit în timp ce au părăsit hotelul în drum spre negocieri, purtând cravate roșii și steaguri americane la rever. Bessent a refuzat să vorbească cu reporterii.
Washingtonul încearcă să reducă deficitul comercial de 295 de miliarde de dolari cu Beijingul și să convingă China să renunțe la ceea ce Statele Unite consideră a fi un model economic mercantilist, contribuind astfel mai mult la consumul global - o schimbare care ar necesita reforme interne sensibile din punct de vedere politic.
Beijingul a ripostat însă la ceea ce consideră a fi interferență externă. Acesta dorește ca Washingtonul să reducă tarifele, să clarifice ce dorește China să cumpere mai mult și să o trateze ca pe un competitor egal pe scena mondială.
Agenția oficială de presă chineză Xinhua a declarat sâmbătă, într-un comentariu, că „abuzul nesăbuit de tarife” al Statelor Unite a destabilizat ordinea economică globală, dar a adăugat că negocierile reprezintă „un pas pozitiv și necesar pentru rezolvarea dezacordurilor și evitarea escaladării ulterioare”.
„Indiferent dacă drumul care urmează implică negocieri sau confruntări, un lucru este clar: hotărârea Chinei de a-și proteja interesele de dezvoltare este de neclintit, iar poziția sa privind menținerea ordinii economice și comerciale globale rămâne de neclintit”, arată Xinhua.
Așteptări reduse
Având în vedere că neîncrederea este mare, ambele părți au ținut să nu pară slabe, iar analiștii economici au așteptări reduse privind un progres, remarcă Reuters.
Trump a declarat vineri că un tarif de 80% pentru bunurile chinezești „pare corect”, sugerând pentru prima dată o alternativă specifică la taxele de 145% pe care le-a impus asupra importurilor chinezești. El a sugerat că discuțiile au fost inițiate de China. Beijingul a declarat însă că Statele Unite au solicitat discuțiile, iar politica Chinei de a se opune tarifelor americane nu s-a schimbat.
China ar putea solicita aceeași derogare de 90 de zile privind tarifele vamale pe care Washingtonul a acordat-o altor țări în timpul negocierilor, în timp ce orice fel de reducere a tarifelor și discuții ulterioare ar fi considerate pozitive de către investitori, mai arată Reuters.
Ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, s-a întâlnit vineri cu ambele părți la Geneva și a declarat că faptul că discuțiile au loc este deja un succes. „Dacă va apărea o foaie de parcurs și vor decide să continue discuțiile, tensiunile vor scădea”, a declarat el reporterilor vineri, afirmând că discuțiile ar putea continua până duminică sau chiar luni.
Editor : C.A.