Analiză Beijingul este tot mai neliniștit de apropierea Coreea de Nord - Rusia. Cum au dus ambițiile lui Kim Jong Un la o „dramă de spionaj”

Data publicării:
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Kim Jong Un și Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Autoritățile chineze din orașul nord-estic Shenyang ar fi arestat un specialist nord-coreean în domeniul IT la sfârșitul lunii aprilie 2025, acuzându-l că a furat secrete privind tehnologia dronelor, informează The Conversation, care vorbește de o adevărată „dramă de spionaj”.

Suspectul, aparent legat de principala agenție nord-coreeană de dezvoltare a rachetelor, făcea parte dintr-o rețea mai largă care opera în China, potrivit știrii, care a apărut pentru prima dată în agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud. Ca răspuns, Phenianul ar fi rechemat personalul IT din China.

Povestea a fost difuzată ulterior de mai multe publicații online chineze. Având în vedere cenzura strictă din China, acest lucru implică un grad de aprobare editorială tacită din partea Beijingului - deși unele site-uri au șters ulterior articolul. Într-un răspuns adresat Yonhap cu privire la presupusul incident, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a precizat că China și Coreea de Nord sunt „vecini prietenoși” care mențin schimburi „normale” de personal, fără a nega detaliile.

Incidentul sugerează o dispută semipublică rară între cele două țări comuniste vecine, contrazicând imaginea Chinei și a Coreei de Nord ca „frați de arme”.

Există astfel semne că Beijingul este tot mai frustrat din cauza apropierii tot mai mari a Coreei de Nord de Moscova. O astfel de evoluție sfidează rolul tradițional al Chinei de principal protector al Coreei de Nord.

Pe scurt, arestarea ar putea fi un simptom al înrăutățirii relațiilor dintre cele două țări.

Dilema Beijingului cu privire la Coreea de Nord

Coreea de Nord a fost considerată mult timp de Beijing atât un tampon strategic de securitate, cât și o zonă aflată în sfera sa naturală de influență.

Din perspectiva Chinei, a permite unei forțe ostile să preia controlul asupra peninsulei - și în special asupra nordului - ar putea deschide ușa unor viitoare amenințări militare. Această teamă a explicat parțial de ce China a intervenit în timpul războiului din Coreea din 1950-1953.

Dincolo de securitate, Coreea de Nord servește și ca aliat ideologic. Ambele țări sunt conduse de partide comuniste - Partidul Comunist Chinez și Partidul Muncitorilor din Coreea - deși primul funcționează ca un sistem de partid-stat leninist cu o îmbrățișare parțială a capitalismului de piață, în timp ce al doilea rămâne un stat socialist rigid caracterizat printr-un puternic cult al personalității.

Chiar și astăzi, mass-media chineză de stat continuă să sublinieze legăturile de „camaraderie” cu Phenianul.

Amibițiile nucleare ale lui Kim

Cu toate acestea, ambițiile nucleare ale Phenianului tulbură de mult timp Beijingul. Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare începând din 2006 și se crede în prezent că deține arme nucleare capabile să țintească Coreea de Sud, Japonia și bazele americane din regiune.

China sprijină o peninsulă coreeană denuclearizată și stabilă - atât pentru pacea regională, cât și pentru creșterea economică. Ca și SUA, Japonia și Coreea de Sud, China se opune proliferării nucleare, temându-se că testele periodice ale Coreei de Nord ar putea provoca acțiuni militare ale SUA sau ar putea declanșa o cursă a înarmărilor în regiune.

Între timp, Washingtonul și aliații săi continuă să exercite presiuni asupra Beijingului pentru a face mai mult pentru a ține în frâu un vecin pe care îl consideră adesea un stat vasal al Chinei.

Având în vedere legăturile economice ale Chinei cu SUA și cu aliații din Asia de Est ai Washingtonului - în principal Coreea de Sud și Japonia - China are toate motivele să evite o instabilitate suplimentară din partea Phenianului.

Totuși, pentru conducătorii izolaționiști ai Coreei de Nord, armele nucleare sunt vitale pentru supraviețuirea și independența regimului. Mai mult, armele nucleare pot limita, de asemenea, influența Beijingului.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un se teme că, fără influența nucleară, China ar putea încerca să intervină în afacerile interne ale țării sale. După moartea tatălui lui Kim, Kim Jong Il, în 2011, se credea că Beijingul îl favorizează pe fratele vitreg mai mare al lui Kim Jong Un, Kim Jong Nam, ca succesor - ceea ce l-a determinat probabil pe Kim Jong Un să îl asasineze în 2017.

Dar, în ciuda tensiunilor continue legate de problema nucleară, China a continuat să sprijine regimul nord-coreean din motive strategice.

Timp de decenii, China a fost principalul partener comercial al Phenianului, oferindu-i un ajutor economic crucial. În 2023, China a reprezentat aproximativ 98% din comerțul oficial al Coreei de Nord și a continuat să furnizeze alimente și combustibil pentru a menține regimul pe linia de plutire.

Phenianul se împrietenește cu Putin

Cu toate acestea, în ultimii ani, mai multe importuri ale Coreei de Nord, în special petrol, au provenit dintr-o altă sursă: Rusia.

Coreea de Nord și Rusia au fost aliați apropiați în timpul Războiului Rece, dar relațiile s-au răcit după prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.

Mai recent, o ostilitate comună față de SUA și Occident în general a apropiat cele două națiuni.

Izolarea internațională a Moscovei în urma invaziei Ucrainei din 2022 și deteriorarea relațiilor sale cu Coreea de Sud, în special, au împins-o spre Phenian. Coreea de Nord ar fi furnizat Rusiei cantități mari de muniție, devenind un furnizor esențial de muniție în războiul din Ucraina.

Deși ambele guverne neagă comerțul cu arme - interzis prin sancțiunile Organizației Națiunilor Unite - Coreea de Nord ar fi primit în schimb combustibil, alimente și acces la tehnologia militară și spațială rusă. La 8 martie 2025, Coreea de Nord a prezentat un submarin cu propulsie nucleară despre care experții cred că ar putea implica asistență tehnologică rusească.

Până în 2024, forțele ruse foloseau aproximativ 10.000 de obuze pe zi în Ucraina, jumătate provenind din Coreea de Nord. Unele unități din prima linie ar fi folosit muniție nord-coreeană pentru până la 60 % din puterea lor de foc.

Vizitele la nivel înalt au crescut, de asemenea. În iulie 2023, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a vizitat Phenianul cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a armistițiului din Războiul din Coreea, urmată de vizita lui Kim Jong Un în Rusia în septembrie pentru un summit cu președintele Vladimir Putin.

În iunie 2024, Putin a vizitat Coreea de Nord, iar cele două țări au semnat un acord cuprinzător de cooperare strategică, inclusiv o promisiune că fiecare va veni în ajutorul celeilalte în caz de atac.

La scurt timp după aceea, Coreea de Nord a început să trimită trupe pentru a sprijini Rusia. Informații din partea SUA, Coreei de Sud și Ucrainei indică faptul că Phenianul a desfășurat între 10.000 și 12.000 de soldați la sfârșitul anului 2023, marcând prima sa implicare într-un conflict major de la Războiul din Coreea. Soldații nord-coreeni ar primi cel puțin 2.000 de dolari pe lună, plus un bonus. Pentru Phenian, această mișcare nu oferă doar câștiguri financiare, ci și experiență de luptă în cazul în care războiul se va reaprinde vreodată în Peninsula Coreeană.

De ce este îngrijorată China

China, de asemenea, a rămas în relații de prietenie cu Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Așadar, de ce s-ar simți neliniștită de apropierea tot mai mare dintre Phenian și Moscova?

Pentru început, China consideră că relațiile dintre Phenian și Moscova reprezintă o provocare la adresa rolului său tradițional de principal protector al Coreei de Nord. Deși este încă dependentă de ajutorul chinez, Coreea de Nord pare să caute o mai mare autonomie.

Consolidarea legăturilor dintre Rusia și Coreea de Nord alimentează, de asemenea, temerile Occidentului cu privire la o „axă a tulburărilor” care implică toate cele trei țări.

Spre deosebire de poziția de confruntare a Coreei de Nord față de Occident și vecinul său din sud, Beijingul a oferit un sprijin limitat Moscovei în timpul războiului din Ucraina și este prudent pentru a nu părea parte a unei alianțe trilaterale.

În spatele acestei strategii se află dorința Chinei de a menține relații stabile cu SUA, Europa și vecinii asiatici cheie precum Japonia și Coreea de Sud. Aceasta poate fi cea mai bună modalitate pentru Beijing de a-și proteja interesele economice și diplomatice.

China este, de asemenea, îngrijorată de faptul că, cu sprijinul Rusiei în domeniul tehnologiilor nucleare și al rachetelor, Kim Jong Un ar putea acționa mai provocator - prin noi teste nucleare sau ciocniri militare cu Coreea de Sud. Iar acest lucru nu ar face decât să destabilizeze regiunea și să tensioneze legăturile Chinei cu Occidentul.

Un Phenian sfidător și provocator

Momentul în care a avut loc presupusa „dramă de spionaj” poate oferi indicii suplimentare cu privire la starea relațiilor.

Aceasta a avut loc la doar o zi după ce Coreea de Nord a confirmat oficial că a desfășurat trupe pentru a sprijini efortul de război al Rusiei. De asemenea, Coreea de Nord a anunțat că intenționează să ridice în Phenian un monument în onoarea soldaților săi care au murit în războiul din Ucraina.

Ultimul caz de spionaj de acest gen a fost în iunie 2016, când autoritățile chineze au arestat un cetățean nord-coreean în orașul de frontieră Dandong. Se pare că acest caz a avut loc după ce Phenianul a informat China că își va continua permanent programul de arme nucleare.

Relațiile dintre China și Coreea de Nord s-au deteriorat și mai mult atunci când Coreea de Nord a testat cu succes o bombă cu hidrogen în septembrie 2016, ceea ce a determinat Beijingul să sprijine sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU împotriva Phenianului.

Din nou, de data aceasta, Coreea de Nord dă puține semne că s-ar supune voinței Chinei. La 30 aprilie, Kim a supravegheat lansarea de rachete de pe primul distrugător nord-coreean de 5.000 de tone, prezentat drept cea mai puternic înarmată navă de război a sa.

Nimic din toate acestea nu va contribui la diminuarea îngrijorărilor Beijingului. În timp ce China încă vede în Phenian un tampon critic împotriva influenței SUA în Asia de Nord-Est, o Coree de Nord din ce în ce mai provocatoare, alimentată de o relație din ce în ce mai strânsă cu Rusia, începe să arate mai puțin ca un avantaj strategic - și mai mult ca o responsabilitate.

 

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă...
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »