Criza containerelor maritime: Coca-Cola a ajuns să folosească nave cargo

Data actualizării: Data publicării:
containere multe intr-un terminal portuar vazute de sus
Un container care transportă bunuri din Shanghai la Rotterdam costă 14.558 de dolari. Preţurile au crescut în acest an la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimele decenii. Foto: Gettty Images

Costul transportului mărfurilor cu containerele maritime au crescut atât de mult încât grupul Coca-Cola Co. a ajuns să recurgă la nave care în mod normal sunt utilizate pentru transportul de materii prime industriale, transmite Bloomberg.

În perioade normale, Coca-Cola transportă materialele în întreaga lume în aceleaşi containere maritime care sunt utilizate pentru a transporta orice de la jucării la biciclete.

În condiţiile în care capacităţile de transport sunt supuse la presiuni, Coca-Cola a ales să utilizeze aşa-numitele „bulk carriers” (-vrachiere-nr.), care sunt utilizate de traderii de materii prime pentru a transporta produse precum cărbune şi minereu de fier, a dezvăluit Alan Smith, director de achiziţii de la Coca-Cola.

Principalul avantaj al utilizării containerelor este că acestea sunt un element integral al unui lanţ logistic care poate transporta bunuri în mod eficient de unde sunt produse acolo unde sunt utilizate. Navele cargo sunt mai ieftine dar sunt mai puţin convenabile pentru că mărfurile trebuie să ajungă în port şi de la un port la altul.

Pentru a avea o imagine a dificultăţilor cu care se confruntă Coca-Cola şi alte multinaţionale, în prezent un container care transportă bunuri din Shanghai la Rotterdam costă 14.558 de dolari, potrivit firmei Drewry Shipping. Preţurile au crescut în acest an la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimele decenii, informează Agerpres.

Atât de tensionată este situaţia pe piaţa containerelor maritime încât au existat chiar unele cereri pentru unii transportatori cargo să transporte containere pe punţile navelor lor de marfă.

Din păcate pentru companiile care închiriază nave au început să crească exploziv şi tarifele pentru transportul mărfurilor în vrac. Indicele Baltic Dry Index, un indicator al costului închirierii navelor cargo, a urcat marţi la 5.409 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit bursei londoneze Baltic Exchange.

Pandemia a dus la o criză a containerelor de transport. Companiile care importă sau exportă produse sunt dispuse să plătească și de 6 ori mai mult pentru închirierea lor, dar nici așa nu reușesc tot timpul să le obțină. Chiar dacă au succes, așteaptă uneori luni întregi să-și primească mărfurile. Acest lucru riscă să crească prețurile produselor peste tot în lume

Partenerii noștri
Playtech
Ion Iliescu tună după victoria lui Nicușor Dan! Instrucțiuni clare pentru PSD, ce trebuie să urmeze în România
Digi FM
Ce i-a șoptit la ureche Mirabela Grădinaru lui Nicușor Dan, în timpul discursului. S-a asigurat că nu uită o...
Pro FM
Soțul lui Pink i-a cerut iertare artistei, după ce s-a accidentat grav și a fost operat. „Intestinul subțire...
Film Now
Nicole Kidman, revenire spectaculoasă la Cannes după 8 ani. Ținuta îndrăzneață a actriței a furat toate...
Adevarul
Cine este Mirabela Grădinaru, noua primă doamnă a României. Povestea de dragoste a cuplului prezidențial
Newsweek
7 cazuri în care pensionarii pierd mii de lei la pensie. Ce greșeli nu trebuie să facă?
Digi FM
Nicușor Dan, pozat cu fetița lui în drum spre școală, a doua zi după ce a devenit președinte. De mână la...
Digi World
Care este diferența dintre solstițiu și echinocțiu. Ce sunt și de ce marchează începutul anotimpurilor
Digi Animal World
O vacă a blocat o autostradă din Scoția timp de aproape o oră, în plină oră de vârf: „Avem un intrus!”
Film Now
Edward Norton și soția sa au impresionat cu naturalețea lor, la Cannes. S-au căsătorit acum 13 ani, grație...
UTV
Bianca Censori, apariție topless în Mallorca. Localnicii, revoltați: „Este lipsă totală de respect”
OSZAR »