Home schooling: Ce trebuie să știe părinții care își retrag copiii de la școală și vor să îi educe acasă. Precizările ministrului

Data actualizării: Data publicării:
pariti cu copilul fac scoala acasa
Foto: Shutterstock

Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că, „în situaţii de excepţie”, unii elevi ar putea beneficia de educaţie acasă, în familie, iar în acest context el propune principiile pentru home schooling. Procedurile propuse sunt unele care includ urmărirea permanentă a progresului elevului, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea emoţională şi integrarea în colectivitate.

„Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situaţie educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a afirmat Daniel David, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Potrivit propunerilor formulate într-un raport de Daniel David, pentru a fi inclus în home schooling elevul trebuie să parcurgă mai multe etape. 

Iniţial, trebuie depusă o solicitare scrisă de către părinţii care doresc să îşi şcolarizeze copiii la domiciliu. Aceasta va trebui adresată autorităţilor locale, actualelor inspectorate şcolare, iar în document părinţii trebuie să justifice cu argumente convingătoare nevoia şcolarizării la domiciliu de către familie, să demonstreze că nivelul de educaţie al persoanelor care se vor ocupa de şcolarizare este acceptabil, să prezinte un plan de lucru în care să detalieze explicit numărul de ore şi de zile de predare-învăţare-evaluare preconizat, să demonstreze că pot oferi condiţii de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor conform programei şcolare, să indice materialele folosite (manuale, auxiliare) şi metodele prin care se face monitorizarea progresului elevului. 

De asemenea, în solicitare trebuie identificată o „şcoală-umbrelă” care să faciliteze monitorizarea progresului elevului. 

Solicitarea va fi urmată de o testare iniţială. Dacă motivele invocate în solicitare sunt evaluate ca fiind justificate, copiii trebuie să fie evaluaţi independent şi comprehensiv din punct de vedere cognitiv, precum şi din punctul de vedere al performanţelor şcolare (sau preşcolare) şi al dezvoltării socio-emoţionale. 

„Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev şcolarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeaşi vârstă (şi a identifica potenţiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se arată în raportul ministrului Educaţiei.

Anual, se va face o raportare care va include activităţile desfăşurate în conformitate cu programa şcolară, dar şi măsurile luate de familie pentru prevenţia izolării sociale a copiilor, de exemplu implicarea lor în activităţi extracurriculare.

Tot anual, se va face o monitorizare a competenţelor elevilor. 

„Pentru a preveni carenţe în dezvoltarea şcolară şi socio-emoţională a elevilor şcolarizaţi la domiciliu de către familie, trebuie ca aceştia să participe la evaluări anuale, la finalul anului şcolar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii şi de către consilierii şcolari din şcoala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului şcolar. Standardele minimale de performanţă vor fi stabilite conform programei şcolare la nivelul inspectoratului şcolar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, cât şi cele socio-emoţionale”, se mai arată în documentul citat.

Propunerile privind şcolarizarea la domiciliu prevăd, de asemenea, reînnoirea periodică a solicitării, în condiţiile în care contextul familial se poate schimba odată cu trecerea timpului, iar acest fapt poate influenţa condiţiile de şcolarizare la domiciliu de către familie. Solicitarea va trebui reînnoită periodic, odată la 3 ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se pot vinde sau închiria părţi din proprietatea comună? Ce spune legea pentru cei care stau la bloc
Digi FM
Cum a fost surprinsă Delia în direct la Digi 24, la învestirea lui Nicușor Dan. Durerea s-a văzut pe chipul...
Pro FM
Smiley și Gina Pistol au sărbătorit doi ani de la nuntă. Mesajul ironic postat de artist pe internet: „Doar...
Film Now
Lindsay Lohan, adevărul despre spectaculoasa ei transformare de look. Secretul chipului atât de diferit...
Adevarul
România, dată ca exemplu americanilor de Garry Kasparov: „Este cea mai recentă societate care a obținut o...
Newsweek
Un nou anunț despre pensii îi pune pe drumuri pe pensionari. Aceștia primesc beneficii la pensie
Digi FM
Ilona Brezoianu este însărcinată. Mesajul inedit prin care a dat vestea: "O să facem un copil cu nasu' mare"
Digi World
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, cred oamenii de știință olandezi
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Miriam Margolyes, îndrăgita actriță din „Harry Potter”, și-a îngrijorat fanii: „Nu mai am mult de trăit. Nu...
UTV
Ilona Brezoianu este însărcinată! Actrița a publicat primele imagini cu ecografia bebelușului
OSZAR »