Video Sistem modern de acostare în Portul Constanța. Cum arată geamandurile care vor face posibilă descărcarea navelor în largul Mării Negre

Data publicării:
sistem acostare port constanta
Sistemul de acostare are brevet olandez, dar a fost făcut în întregime în România. Sursa foto: colaj capturi Digi24

Portul Constanța se modernizează cu un sistem inovator de acostare a navelor. Acesta va permite operarea unor nave de mare tonaj și va fi folosit în cazul în care portul este aglomerat. Sistemul are brevet olandez, dar a fost făcut în întregime în România. Datorită lui, operatorii de nave vor putea economisi mii de euro pe zi.

Cele două geamanduri sunt montate în zona digului de sud din port, iar investiția s-a ridicat la 6.500.000 de lei, din fondurile Administrației Porturilor Maritime Constanța

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Ne aflăm în Portul Constanța, în Sud Agigea, la câțiva kilometri de danele unde vin vapoarele cu marfa. Aici, într-o zona de adăpost a digului de sud, a fost montat sistemul modern de acostare. Vorbim despre două geamanduri, acelea galbene, care au un diametru de 5 metri fiecare și unde pot acosta nave de mari dimensiuni, de până la 70 de mii de tone.

Prin noul sistem, navele nu vor mai fi nevoite să acosteze la mal, asta pentru că marfa se va transporta în larg, de pe barje, direct în navele maritime. Punctul de acostare va fi folosit, în special, când portul este supraaglomerat, perioade în care operatorii așteptau până acum chiar și două săptămâni să descarce marfa.

Alexandru Sintu, director comercial firmă de transport: Pe noi, ca operatori de nave, ne costa destul de mult așteptarea în rada portului, iar prin astfel de investiții automat se reduce timpul de așteptare, în cazul în care portul este congestionat și dana nu este liberă. În felul acesta, operatorii pot scuti câteva mii de euro pe zi.

Sistemul a fost făcut în întregime în România. Geamandurile au fost gata în cinci luni, apoi au fost testate timp de o săptămână.

Mihai Teodorescu, director APMC: Sistemul are brevet olandez. Poate fi folosit de oricine îl va solicita, dar noi l-am implementat cu precădere pentru perioadele care vor fi aglomerate și în momentul în care portul nu va mai avea disponibilitate la dane.

Cristian Antohi, director firmă producătoare de geamanduri: Transbordarea se va face în largul mării, la 12-15 metri adâncime. O singură navă de 70 de mii de tone, iar barjele care vor veni se vor alipi la nava respectivă, urmând ca transbordul mărfii să se facă cu macarale plutitoare.

Pe lângă cele două geamanduri, sistemul de acostare mai are două lanțuri navale de 150 de metri și două ancore, care asigură fixarea pe fundul apei.

reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitrașcu

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Newsweek
Nicușor Dan a zis când se vor indexa pensiile dacă va fi președinte. Condiția ce trebuie îndeplinită
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...
OSZAR »