Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa „Pacea este întotdeauna incertă”

Data publicării:
Ceremonie la Parlamentul European
Ceremonie la Parlamentul European. Foto: Profimedia

Parlamentul European a marcat miercuri, la Strasbourg, 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, într-o ceremonie în plen cu trei veterani.

„La 80 de ani după ce armele au tăcut în Europa, onorăm curajul celor care au luptat şi sacrificiul celor care au căzut. Ne amintim nu doar sfârşitul unui război, ci şi naşterea Uniunii noastre. Cel mai puternic tribut adus celor care şi-au sacrificat viaţa în acest război constă nu numai în amintire, ci şi în hotărâre. În hotărârea noastră de a rămâne împreună şi de a spune clar şi ferm: niciodată din nou”, a declarat în cadrul ceremoniei preşedinta PE, Roberta Metsola, citată într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, le-a mulţumit veteranilor pentru „sacrificiul şi angajamentul lor faţă de pace”, exprimându-şi regretul că, astăzi, „nu putem sărbători pacea în pace”, după invazia Rusiei din Ucraina.

Costa a încurajat statele membre ale UE şi partenerii lor să rămână uniţi în faţa agresorului rus, ca cea mai bună modalitate de a le aduce un omagiu celor care şi-au dat viaţa în urmă cu 80 de ani pentru a apăra libertatea. De asemenea, el le-a reamintit cetăţenilor europeni că „pacea este o moştenire, dar şi o responsabilitate”.

Veterani de război către Parlamentul European

Trei veterani de război s-au adresat deputaţilor europeni. Este vorba de Robert Chot, un veteran belgian de 102 ani al Bătăliei din Ardeni, Janusz Komorowski, un veteran polonez al eliberării Poloniei, acum în vârstă de 95 de ani, şi Janusz Maksymowicz, de asemenea polonez, acum în vârstă de 96 de ani, care a participat la revolta din ghetoul din Varşovia.

„În urmă cu 80 de ani, armele au tăcut, punând capăt unei bătălii teribile care a provocat milioane de morţi în Europa şi în alte părţi. Dacă astăzi trăim încă în pace, acest lucru se întâmplă datorită dumneavoastră şi ţărilor pe care le reprezentaţi”, a spus veteranul Robert Chot.

„Pacea este întotdeauna incertă. Întotdeauna sunt nori deasupra noastră. Haideţi să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că pacea dăinuie în Europa”, a adăugat el.

Veteranul Janusz Komorowski a vorbit despre destinul dificil al polonezilor care luptau pentru libertate şi independenţă şi pentru dreptul naţiunii poloneze de a exista, în Polonia, în străinătate şi în timpul revoltei de la Varşovia din 1944.

„Şi-au dat viaţa şi pentru libertatea altor naţiuni, în speranţa că forţa brutală a distrugătorilor păcii va fi zdrobită pentru totdeauna. Astăzi, vreau să mulţumesc acelei generaţii din timpul războiului, dar şi Parlamentului European pentru că a devenit un far al păcii, libertăţii şi democraţiei şi pentru apărarea fermă a acestor valori”, a concluzionat el.

La rândul său, veteranul Janusz Maksymowicz a atras atenţia că lupta pentru libertate şi valori nu s-a încheiat, ci a căpătat noi forme.

„Ştim cât de nemiloase pot fi ideologiile care divizează oamenii şi naţiunile. De aceea astăzi spunem cu deplină convingere: comunitatea înseamnă putere. O comunitate de naţiuni care respectă tradiţiile şi culturile europene ale tuturor oamenilor care doresc să trăiască în pace”, a spus el.

Ceremonia s-a încheiat cu o interpretare muzicală a imnului european de către o soprană acompaniată de un ansamblu de coarde.

Înaintea evenimentului din plen, preşedinţii Metsola şi Costa au participat la o ceremonie de ridicare a steagului şi de depunere de coroane de flori în faţa clădirii Parlamentului European din Strasbourg.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia de urmaș și salariul pot fi cumulate? Ce spune legislația în 2025
Digi FM
Copilul lui Ionel Ganea, în comă indusă după accident. Medicii sunt rezervați: „Este în stare foarte gravă”
Pro FM
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Cele mai bune cinci tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterolul ridicat, potrivit...
Newsweek
VIDEO Simion a fugit prin spate de românii din Londra după 10 minute. Mașina lui era să calce un om
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »