Andrii Portnov, un fost consilier de rang înalt al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, a fost împușcat mortal miercuri într-un cartier bogat din afara Madridului. Fostul oficial ar fi fost ucis la scurt timp după ce și-a dus copiii la Școala Americană din Madrid, o instituție privată de elită din suburbia Pozuelo de Alarcón.
A fugit din Ucraina de două ori
Atacatorii sunt încă în libertate, iar motivele crimei rămân necunoscute. Portnov, în vârstă de 51 de ani, a fugit din Ucraina în timpul Revoluției din 2014, dar s-a întors cinci ani mai târziu, după ce Volodimir Zelenski a fost ales președinte. Trezoreria SUA i-a impus sancțiuni lui Portnov în 2021, invocând acuzații de corupție și luare de mită. Apoi a fugit din nou din Ucraina după invazia la scară largă a Rusiei din 2022, în ciuda restricțiilor impuse în timpul războiului privind părăsirea țării de către bărbații aflați la vârsta recrutării. Meduza a trecut în revistă cariera controversată a lui Portnov.
Născut în Luhansk, Portnov era avocat de profesie. S-a mutat la Kiev la sfârșitul anilor 1990, unde a început să lucreze pentru Comisia Națională pentru Valori Mobiliare și Piețe Bursiere. A fost ales în Parlamentul ucrainean în 2006 ca membru al unui bloc politic condus de prim-ministrul de atunci, Iulia Timoșenko. Portnov avea să conducă ulterior echipa juridică a lui Timoșenko și să-i apere interesele în instanță, inclusiv în mai multe proceduri împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Iușcenko.
Andrii Portnov și Iulia Timoșenko. Foto: Profimedia
În 2010, Portnov s-a alăturat administrației lui Viktor Ianukovici, care îl succedase pe Iușcenko la președinție. Ianukovici l-a numit pe Portnov șef adjunct de cabinet și persoană responsabilă pentru reforma judiciară. În timpul protestelor Euromaidan din 2013-2014, Portnov, împreună cu ministrul Justiției de atunci, Olena Lukaș, a făcut parte din grupul de lucru al lui Ianukovici pentru rezolvarea crizei politice. După ce Ianukovici a fost înlăturat de la putere în februarie 2014, Portnov a fugit din Ucraina în Rusia și apoi s-a mutat în Austria. Ulterior, el a declarat pentru Ukrainska Pravda că aderarea la grupul de lucru al lui Ianukovici a fost o „mare greșeală”, spunând că „rolul de a fi fața Anti-Maidan ne-a revenit nouă”.
Anchete penale și sancțiuni
Autoritățile ucrainene au deschis mai multe anchete penale împotriva lui Portnov după ce acesta a fugit din țară, inclusiv sub acuzația de înaltă trădare, abuz în serviciu și delapidare. Portnov, care ulterior a fost plasat sub sancțiunile UE, a negat toate acuzațiile împotriva sa. UE a ridicat sancțiunile împotriva sa în urma unei hotărâri judecătorești din 2015 în favoarea sa.
Portnov s-a întors în Ucraina în 2019, la scurt timp după ce Volodimir Zelenski a fost ales președinte. „Prieteni, nu am mai fost în țara mea de mai bine de cinci ani. Și astăzi vreau să dau un semnal încrezător miilor de oameni care au părăsit Ucraina. Este timpul să ne întoarcem, să construim și să restaurăm”, a scris el pe Telegram la acea vreme.
După ce s-a întors în Ucraina, Portnov a început să depună plângeri penale împotriva predecesorului lui Zelenski, Petro Poroșenko. În cererile adresate Biroului de Investigații de Stat, l-a acuzat pe fostul președinte de acapararea puterii, comiterea de trădare și infracțiuni economice și abuz de funcție, solicitând totodată confiscarea bunurilor sale din Ucraina și din străinătate. Anchetatorii ucraineni au lansat în cele din urmă o anchetă preliminară pentru a stabili dacă Poroșenko a comis trădare prin semnarea acordurilor de la Minsk din 2015, care urmăreau rezolvarea războiului din estul Ucrainei.
Potrivit publicației ucrainene Liga, Portnov „și-a creat imaginea cuiva apropiat de echipa [lui Zelenski]” datorită prieteniei sale cu Andrii Bohdan, pe atunci șeful de cabinet al lui Zelenski, și legăturilor cu finanțatorii campaniei. Cu toate acestea, Zelenski a negat public că Portnov ar fi avut vreo influență asupra administrației sale, declarând jurnaliștilor: „Nu-l cunosc pe domnul Portnov”.
Proprietăți de lux la Moscova, alături de prietenii lui Serghei Lavrov
Trezoreria SUA l -a sancționat pe Portnov pentru presupusă corupție în 2021, descriindu-l pe fostul oficial drept un „intermediar judiciar” cunoscut pe scară largă, care „cultivase legături extinse cu aparatul judiciar și de aplicare a legii din Ucraina prin luare de mită”. „Începând cu 2019, Portnov a luat măsuri pentru a controla sistemul judiciar ucrainean, a influența legislația, a plasa oficiali loiali în funcții de conducere și a cumpăra hotărâri judecătorești”, a declarat Trezoreria.
În iunie 2022, jurnaliștii de la Schemes, un proiect de investigație condus de Serviciul Ucrainean al RFE/RL, au relatat că Portnov a fugit din Ucraina printr-un punct de control de la granița cu Ungaria, în ciuda interdicției impuse din timpul războiului bărbaților cu vârstă de recrutare de a părăsi țara. Într-o anchetă anterioară, Schemes a dezvăluit că familia lui Portnov deținea proprietăți imobiliare de lux la Moscova, împreună cu prietenii ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
Portnov avea, de asemenea, o reputație pentru depunerea frecventă și câștigarea proceselor de defăimare împotriva instituțiilor media ucrainene. În decembrie 2024, rețeaua media ucraineană Mediarukh (Mișcarea Media) l-a îndemnat public pe președintele Zelenski să propună sancțiuni împotriva lui Portnov, invocând anchete jurnalistice care susțineau influența sa continuă asupra sistemului judiciar ucrainean.