Risc de securitate. Imagini din satelit de înaltă rezoluție dezvăluie în detaliu baze militare și nucleare din Israel

Data actualizării: Data publicării:
Tweet cu una dintre imaginile din satelit de mare rezoluție. Foto: ynetnews.com:X
Tweet cu una dintre imaginile din satelit de mare rezoluție. Foto: ynetnews.com:X

Imagini din satelit de înaltă rezoluție ale Centrului nuclear israelian Dimona, ale bazelor militare secrete ale armatei israeliene (IDF) și ale operațiunilor din Gaza sunt acum disponibile publicului pe platformele de cartografiere precum Google Maps. În ciuda riscurilor de securitate, Ministerul israelian al Apărării păstrează tăcerea, scrie ynetnews.com.

Fotografiile aeriene ale Centrului de cercetare nucleară Dimona, bazele militare clasificate și imaginile din Gaza care arată unitățile de manevră ale IDF sunt acum accesibile publicului prin intermediul serviciilor de hărți Google și Apple. Postările recente pe X și pe alte platforme arată că rezoluția acestor imagini este relativ ridicată în comparație cu ceea ce era disponibil anterior, ajungând la 0,4 metri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sursă deschisă pentru entități ostile

Disponibilitatea unor astfel de imagini prin satelit de înaltă rezoluție pe platformele majore de cartografiere le transformă într-o resursă semnificativă de informații cu sursă deschisă pentru entități ostile, cercetători sau chiar persoane curioase. Această evoluție provine din schimbări ale capacităților și reglementărilor globale în materie de imagistică prin satelit.

În 1997, SUA au adoptat amendamentul Kyl-Bingaman, care restricționa colectarea și distribuirea de imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale Israelului și ale teritoriilor aflate sub controlul acestuia, cu excepția cazului în care erau aprobate de o autoritate federală. La acea vreme, majoritatea imaginilor prin satelit comerciale proveneau de la companii americane, iar legea a fost rezultatul direct al eforturilor diplomatice israeliene în Congres.

 

Cu toate acestea, situația s-a schimbat dramatic. Până în 2017, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a stabilit că imaginile prin satelit din afara SUA au depășit rezoluția sateliților americani. Acest lucru a permis serviciilor de cartografiere și navigație să acceseze imagini de înaltă calitate ale Israelului din surse non-americane.

În 2018, un studiu realizat de arheologii Andrea Zerbini și Michael Fradley de la Universitatea Oxford a demonstrat că imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale Israelului, depășind 2 metri, au fost disponibile de ani de zile de la companii precum Airbus și Kompsat din Coreea de Sud, care au oferit imagini cu o rezoluție de 0,4 metri. Ca urmare, în 2021, guvernul SUA a aprobat vânzarea și publicarea de imagini cu rezoluții de până la 0,4 metri pe platformele cartografice.

Timp de peste trei ani, obținerea de imagini de înaltă calitate ale obiectivelor clasificate din Israel a fost relativ ușoară, inclusiv Centrul de cercetare nucleară Dimona și bazele strategice care nu sunt ascunse în subteran. Unele imagini prin satelit au surprins chiar activitatea avioanelor israeliene, cum ar fi F-15, deasupra Gazei și Libanului, precum și manevre ale unităților terestre.

Situație incontrolabilă

Această situație pare a fi incontrolabilă. Guvernul israelian are o influență redusă asupra publicării acestor imagini de către entități comerciale americane, atât timp cât acestea respectă amendamentul Kyl-Bingaman. Spre deosebire de 1997, numeroase servicii globale online oferă acum imagini din satelit în scopuri care variază de la navigație și cartografiere la utilizări comerciale precum minerit, agricultură, planificare urbană și cercetare. Absurditatea situației a fost evidențiată în 2021, când surse străine au raportat construcții semnificative la Centrul de cercetare nucleară Dimona - un eveniment care ar fi fost de neconceput în trecut.

Întrebarea este acum cum abordează statul această situație. Pe baza refuzului Ministerului Apărării și al purtătorului de cuvânt al IDF de a comenta, se pare că abordarea aleasă este de a ignora problema - o strategie care s-a dovedit ineficientă în ultimii ani atunci când a fost vorba de provocări de securitate.

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câţi bani primeşti dacă zborul tău a avut întârziere sau a fost anulat? Sfaturile InfoCons pentru români, în...
Digi FM
Un bărbat de 28 de ani a murit la câteva minute după ce a aflat de decesul mamei sale. Cum s-au derulat...
Pro FM
Nicole Scherzinger, zi de naștere pe plajă, în costum de baie. A împlinit 47 de ani, dar se simte și arată ca...
Film Now
Brad Pitt, de la curse direct în bucătărie. Actorul a fost protagonistul unui show culinar neașteptat la...
Adevarul
Adolescenți recrutați prin Telegram. Cum transformă Rusia copiii ucraineni în instrumente de război
Newsweek
Pragul de la care se va plăti CASS la pensie scade la 3000 lei. Pensionarii pierd 800.000 000€
Digi FM
Dan Negru, amintiri cu Mihai Leu: "E bună moartea când nu-ți pare rău că ai trăit. Ții minte când am filmat o...
Digi World
Ce se întâmplă în creier când dormim? Funcțiile ascunse ale viselor. Ce spun cele mai noi cercetări despre...
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Cele mai noi imagini cu frumoasa Margot Robbie. Împlinește 35 de ani, e mama unui băiețel și are o companie...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, scene pasionale în vacanță. Cuplul a fost surprins în largul mării, pe Coasta...
OSZAR »