Biden: Presiunea exercitată de Trump asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii Rusiei este o „pacificare modernă”

Data publicării:
biden
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Drew Angerer/ Getty Images

Joe Biden a declarat într-un interviu pentru BBC că presiunea exercitată de administrația Trump asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii Rusiei este o „pacificare modernă”.

Biden a declarat că Vladimir Putin crede că Ucraina face parte din Rusia și "oricine crede că se va opri" dacă unele teritorii sunt cedate ca parte a unui acord de pace "este pur și simplu nesăbuit".

Biden, care a vorbit în contextul în care națiunile aliate marchează săptămâna aceasta cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei, a declarat că este îngrijorat de ruperea relațiilor dintre SUA și Europa în timpul președintelui Donald Trump, despre care a spus că „ar schimba istoria modernă a lumii”.

Abandonarea cursei prezidențiale în 2024 „a fost o decizie dificilă”

În cadrul unui interviu amplu acordat la BBC Radio 4, Biden a fost interpelat cu privire la propria sa poziție în privința Ucrainei, precum și la decizia sa de a-și încheia candidatura pentru alegerile din 2024 într-un stadiu avansat al cursei, după ce o prestație șubredă la dezbateri a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea sa și a aruncat Partidul Democrat într-o criză.

Biden a renunțat cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile din noiembrie și, atunci când a fost întrebat dacă ar fi trebuit să plece mai devreme și să lase mai mult timp pentru alegerea unui înlocuitor, a spus: „Nu cred că ar fi contat. Am plecat într-un moment în care am avut un candidat bun”.

„Lucrurile s-au mișcat atât de repede încât a fost dificil să plec. Și a fost o decizie grea”, a spus el. „Cred că a fost decizia corectă. Cred că... a fost o decizie dificilă”.

„Noi suntem despre libertate, democrație, oportunități, nu despre confiscare”

Întrebat despre tratamentul aplicat de actuala administrație aliaților SUA, fostul președinte a condamnat apelurile lui Trump ca SUA să recupereze Canalul Panama, să dobândească Groenlanda și să facă din Canada al 51-lea stat.

„Ce naiba se întâmplă aici? Ce președinte vorbește vreodată așa? Noi nu suntem așa”, a spus el. „Noi suntem despre libertate, democrație, oportunități, nu despre confiscare”.

În ceea ce privește Ucraina, Biden a fost întrebat dacă a acordat suficient sprijin Kievului pentru a se asigura că ar putea câștiga războiul, spre deosebire de doar a se opune invaziei la scară largă a Rusiei. Pe parcursul a trei ani de lupte, Casa Albă și-a schimbat poziția cu privire la utilizarea armelor furnizate de SUA și a ridicat unele restricții în timp.

„Le-am oferit tot ceea ce aveau nevoie pentru a-și asigura independența și am fost pregătiți să răspundem, mai agresiv, dacă Putin ar fi acționat din nou”, a spus el.

Biden a fost întrebat, de asemenea, despre comentariile administrației Trump care sugerează că Kievul trebuie să cedeze unele teritorii pentru a obține un acord de pace care să pună capăt luptelor.

Vicepreședintele american JD Vance a prezentat recent viziunea SUA pentru un plan de pace în Ucraina, afirmând că acesta ar „îngheța liniile teritoriale... aproape de unde sunt astăzi”.

Trump a declarat că se așteaptă ca Rusia să păstreze peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, iar luna trecută l-a acuzat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski că dăunează negocierilor de pace atunci când Zelenski a respins sugestia.

Relatările sugerează că propunerile recente ale SUA pentru un armistițiu nu includ doar recunoașterea formală de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei, ci și recunoașterea de facto de către SUA a controlului rusesc asupra altor zone ocupate din Ucraina. Casa Albă nu a confirmat public detaliile.

„Nu am niciun favorit. Nu vreau să am niciun favorit. Vreau să avem o înțelegere încheiată”, a declarat Trump luna trecută când a fost întrebat despre recunoașterea suveranității ruse asupra Crimeei.

„Da, desigur, [ucrainenii] sunt furioși că au fost invadați”, a declarat vicepreședintele Vance pentru Fox News săptămâna trecută. „Dar vom continua să pierdem mii și mii de soldați pentru câțiva kilometri de teritoriu în acest fel sau în celălalt?”.

Presiunea de a ceda teritorii nu vine doar de la Washington, primarul Kievului, Vitali Klitschko, declarând la BBC luna trecută că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze temporar teritorii.

Vorbind despre Putin, Biden a spus: „Pur și simplu nu înțeleg cum oamenii cred că dacă permitem unui dictator, unui bandit, să decidă că va lua porțiuni semnificative de pământ care nu sunt ale lui, asta îl va satisface. Nu prea înțeleg”.

El a mai spus că se teme că unele țări din alianța NATO care se învecinează cu Rusia ar putea "să spună că trebuie să facem o înțelegere" cu Putin dacă Ucraina renunță în cele din urmă la teritorii.

Trump s-a opus mult timp continuării nivelului de sprijin militar american pe care Biden l-a acordat Ucrainei, argumentând că scopul său final este să pună capăt vărsării de sânge. El a declarat anterior că Zelenski l-a jucat pe Biden „ca pe o vioară”.

Tensiunile dintre Casa Albă și liderul ucrainean au explodat în public în februarie, când Trump și Vance l-au certat pe Zelenski și i-au cerut să arate mai multă recunoștință pentru anii de sprijin din partea SUA în timpul unei întâlniri televizate din Biroul Oval.

„Modul în care a avut loc întâlnirea mi s-a părut oarecum inferior Americii”, a spus Biden.

El a afirmat că Ucraina și Rusia „vor trebui să renunțe la o parte din teritoriul pe care îl dețin în prezent”. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a preluat acest mesaj, afirmând că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este „nerealistă”.

„Este o pacificare modernă”, a declarat Biden luni, făcând referire la politica fostului prim-ministru britanic Neville Chamberlain, care a avut o încercare eșuată la sfârșitul anilor 1930 să liniștească cererile lui Adolf Hitler, pentru a evita un război total catastrofal în Europa.

De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea că „Europa își va pierde încrederea în certitudinea Americii și în conducerea Americii”.

Liderii continentului, a adăugat el, „se întreabă, ei bine, ce fac acum? Mă pot baza pe Statele Unite? Vor fi acolo?”.

Trump și oficialii săi de top au criticat în mod repetat țările europene pentru că nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare și se bazează prea mult pe sprijinul SUA.

Potrivit Institutului Kiel, un grup de reflecție cu sediul în Germania care monitorizează sprijinul acordat Kievului, SUA este, într-o oarecare măsură, cel mai mare donator individual pentru Ucraina, însă țările europene combinate au cheltuit mai mulți bani.

„Nu înțeleg cum nu reușesc să înțeleagă că există putere în alianțe”, a spus Biden despre administrația Trump luni. „Există beneficii... Ne economisește bani în general”.

Când a fost întrebat despre primele 100 de zile ale președintelui Trump în funcție, care au reprezentat un vârtej de acțiuni executive, precum și reduceri radicale ale mărimii și cheltuielilor guvernului federal, Biden și-a promovat propriul bilanț și a încercat să stabilească un contrast puternic între momentul în care a părăsit funcția și acum.

„Economia noastră era în creștere. Ne îndreptam într-o direcție în care piața bursieră era în creștere. Eram într-o situație în care ne extindeam influența în întreaga lume într-un mod pozitiv, sporind schimburile comerciale”, a spus el despre starea țării atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie.

Trump, între timp, afirmă că el conduce o revizuire necesară a relației pe care o are lumea cu SUA, reechilibrând comerțul, controlând imigrația ilegală și făcând guvernul mai eficient. El a sărbătorit pragul de 100 de zile cu un discurs triumfător săptămâna trecută.

Ce părere are Biden despre începutul administrației Trump 2.0? „Voi lăsa istoria să judece asta”, a spus el. „Nu văd nimic care să fi fost triumfător”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salariul soției lui George Simion, o rușine! Cât încasează Ilinca pe lună, liderul AUR a recunoscut
Digi FM
Victor Rebengiuc a donat bani pentru campania lui Nicușor Dan și a spus și cât: "Cu condiția să nu fiu...
Pro FM
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
Adevarul
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Newsweek
2.100.000 pensionari vor pierde 1.350 lei la pensie. Care e motivul? Ce pensii au aceștia?
Digi FM
Doi tineri români, plecați de câteva zile la muncă în Germania, găsiți morți în casă: "Au fost descoperiți...
Digi World
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Cum arată azi, la 58 de ani, Dean Cain, interpretul lui Superman din Lois & Clark. Ce spune despre relația cu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »