Speranțele că președintele Vladimir Putin va fi de acord să pună capăt voluntar invaziei Rusiei în Ucraina, în urma negocierilor de pace, reprezintă o „mare iluzie”, a declarat un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski pentru The Times.
Negocierile de pace, în impas
„Este imposibil să purtăm discuții raționale cu Rusia”, a declarat pentru sursa citată Mihailo Podoliak, un membru important al echipei lui Zelenski la Kiev din 2020.
Rusia „nu poate, nu vrea și nu va înceta” luptele din Ucraina decât dacă este forțată să facă acest lucru prin sancțiuni economice și atacuri asupra infrastructurii sale militare, a declarat Podoliak. „Toate discuțiile despre cum este posibil să purtăm negocieri cu Rusia și să convenim ceva pragmatic și rațional sunt doar o iluzie, o mare iluzie.”
Comentariile sale vin după ce membri de rang înalt ai administrației președintelui american Donald Trump au semnalat că discuțiile cu Rusia, menite să aducă pacea în Ucraina, nu duc nicăieri. JD Vance, vicepreședintele SUA, a declarat săptămâna aceasta că Rusia „cere prea mult”, în timp ce Marco Rubio, secretarul de Stat american și consilier pentru securitate națională, a spus că Kievul și Moscova sunt „încă departe una de cealaltă” și că Trump ar putea „trece mai departe”. Trump a mai spus recent că este „furios” pe Putin.
„Pot observa schimbarea retoricii [administrației Trump], că aceștia privesc acum Rusia într-un mod mai realist”, a afirmat Podoliak. „Diplomația blândă nu va face decât să-i dea Rusiei sentimentul că cealaltă parte este gata să cedeze teren și astfel începe să ridice miza. Rusia vrea să domine în orice, chiar și în discuțiile bilaterale cu Statele Unite.”
Economia Rusiei, profund legată de război
El a mai spus că Putin nu va mai putea anula invazia, chiar dacă ar vrea, pentru că Kremlinul a reconfigurat economia Rusiei în întregime în jurul războiului și Moscova s-ar confrunta probabil cu o „revoltă” dacă ar încerca să facă acest lucru.
„Complexul militar-industrial din Rusia este singurul sector dezvoltat al economiei în prezent și mulți oameni câștigă bani din război, fie direct din acesta, fie prin deservirea războiului la întreprinderi și așa mai departe. Nu ar exista nicăieri unde să redirecționeze toate acestea”, a spus el.
„Dacă Putin ar opri războiul acum, fără constrângere, atunci acest lucru ar declanșa o revoltă. Oamenii nu ar avea de unde să câștige acești bani frumoși și, de asemenea, unde să-și exteriorizeze ura. Rusia nu poate, cel puțin de bunăvoie, să iasă acum din acest război.”
Regiunile rusești au oferit plăți de până la patru milioane de ruble (36.400 de lire sterline) pentru a încuraja bărbații să se înroleze în război, permițând multor familii să cumpere case și să iasă din sărăcie. Plățile unice se adaugă și la salariile lunare de aproximativ 200.000 de ruble (1.800 de lire sterline), o cifră de multe ori mai mare decât salariile medii din majoritatea regiunilor. Fabricile lucrează, de asemenea, zi și noapte pentru a produce arme, oferind un impuls economic.
Criticii au afirmat că negociatorii lui Trump cu Rusia nu au cunoștințele și expertiza necesare pentru a putea obține măcar un armistițiu în război. Steve Witkoff, trimisul lui Trump, nu a putut, într-un interviu recent, să numească cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care Kremlinul le revendică drept teritoriu rusesc.
Cu toate acestea, Podoliak a spus că Ucraina nu se confruntă neapărat cu un război perpetuu.
Cum poate fi forțată Rusia să oprească războiul
„Rusia poate fi forțată la pace doar prin creșterea drastică a costurilor războiului pentru ea, în principal costurile financiare”, a atras el atenția, solicitând sancțiuni secundare asupra țărilor care cumpără petrol și gaze rusești, cum ar fi India și China. Trump a declarat luna trecută că ar putea introduce sancțiunile dacă ar considera că Rusia este de vină pentru lipsa de progres în discuții.
Podoliak a adăugat că intensificarea atacurilor ucrainene asupra țintelor militare din Rusia, precum și a atacurilor cu drone, ar aduce războiul în mintea rușilor. El a menționat valurile de drone ucrainene care au forțat închiderea în masă a aeroporturilor din Moscova săptămâna aceasta, lăsând pasagerii blocați pe pistă timp de până la zece ore. „Acest lucru are un impact semnificativ asupra stării de spirit a publicului din Rusia”, a afirmat oficialul ucrainean.
După o convorbire telefonică cu președintele Trump, joi seară, Zelenski a declarat că a discutat despre disponibilitatea Ucrainei de a începe o „încetare a focului de 30 de zile, începând de astăzi”. „Dar pentru asta, Rusia trebuie să demonstreze seriozitatea intențiilor sale de a pune capăt războiului, începând cu un armistițiu complet și necondiționat”, a adăugat liderul ucrainean într-o postare pe rețelele sociale.
Într-o postare pe Truth Social, Trump a declarat că „discuțiile cu Rusia/Ucraina continuă”, fără a menționa convorbirea telefonică cu Zelenski. „Sperăm că se va respecta un armistițiu acceptabil”, a continuat Trump, „și ambele țări vor fi trase la răspundere pentru respectarea caracterului sacru al acestor negocieri directe. Dacă armistițiul nu este respectat, SUA și partenerii săi vor impune noi sancțiuni”.
Nouă din zece ucraineni nu au încredere în Trump, potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul Noua Europă din Kiev, o cifră care s-a dublat de la alegerile americane din noiembrie.
Minerale rare în schimbul furnizării de armament
Cu toate acestea, în ciuda descrierii lui Zelenski de către Trump, care l-a numit dictator și l-a acuzat că a început războiul cu Rusia, Podoliak a declarat că Ucraina consideră în continuare Statele Unite un aliat important, alături de Europa. „Din punct de vedere emoțional, da, lucrurile sunt foarte dificile, pentru că acesta este al treilea an de război, dar încă ne dăm seama că Statele Unite sunt partenerul nostru”, a declarat el.
Săptămâna trecută, Trump a aprobat primul său pachet de asistență militară pentru Ucraina de la revenirea sa la Casa Albă, după ce Kievul a semnat un acord mult așteptat pentru a acorda SUA acces la mineralele sale rare. Acordul a fost ratificat ieri de Parlamentul ucrainean. Acordul, care a fost propus inițial de Zelenski chiar înainte ca Trump să preia mandatul în ianuarie, va garanta furnizarea de arme americane către Kiev, lucru care a fost pus sub semnul întrebării în ultimele luni, a declarat Podoliak.
„Trebuie să-și apere bunurile acum, nu-i așa?”, a spus el. „Și dacă suntem parteneri cu ei, atunci ne pot vinde, chiar și pe bază comercială, arme pe care le vom folosi pentru a ne apăra teritoriul”.
Rusia a ordonat un armistițiu care să coincidă cu comemorările Zilei Victoriei pentru sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, spunând că va testa „pregătirea” Kievului pentru o pace pe termen lung, dar Ucraina nu a fost niciodată de acord cu acesta și a cerut în schimb un armistițiu mai lung de 30 de zile.
„Așa cum era de așteptat, armistițiul de la paradă al lui Putin se dovedește a fi o farsă”, a declarat Andrii Sibiha, ministrul ucrainean de Externe. „Forțele rusești continuă să atace pe întreaga linie a frontului. De la miezul nopții până la prânz, Rusia a efectuat 734 de încălcări ale armistițiului și 63 de operațiuni de asalt”, a afirmat el joi.
Editor : Ș.R.