UE oferă României aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică

Data actualizării: Data publicării:
teanc de bancnote de 50 de euro
Foto: Profimedia Images

România a obţinut aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU - planul UE pentru reducerea dependenței de gazele și petrolul rusesc - în cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (EcoFin) desfășurat marți la Luxemburg. Țara noastră este a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate, a anunțat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au ajuns astfel la un Acord general pe iniţiativa REPowerEU, în cadrul reuniunii EcoFin de la Luxembourg.

„Adoptarea în Consiliul Ecofin a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE şi reacţia rapidă, fermă şi coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a şasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REpowerEU, cu o anvelopă de aproximativ 1,4 miliarde euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) şi din devansarea licitării certificatelor ETS alocate naţional aferente perioadei 2027-2030 (25%). În timpul negocierilor, suma obţinută de România practic s-a dublat, faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro", a declarat Adrian Câciu, într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, preluat de Agerpres.

Prin Regulamentul aprobat marţi în Consiliul Ecofin este acceptată o propunere susţinută şi de România referitoare la posibilitatea includerii în noul capitol REpowerEU a unor măsuri privind independenţa energetică din PNRR iniţial, în condiţiile recalculării anvelopei de granturi din alocarea iniţială a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Regulamentul oferă, de asemenea, şi posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanţarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate.

„În acelaşi timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanţări pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de un miliard de euro pentru toate statele UE. Am speranţa că votul de astăzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind REpowerEU şi în Parlamentul European, astfel încât să ne permită mai multe investiţii care să conducă la creşterea independenţei energetice şi la combaterea sărăciei energetice. În acelaşi timp, adoptarea REpowerEU va facilita şi actualizarea rapidă a Planurilor de Redresare şi Rezilienţă”, a mai precizat ministrul Finanţelor.

Partenerii noștri
Playtech
Cine este și cu ce se ocupă Stelian Bujduveanu, noul primar interimar al Capitalei
Digi FM
Fosta parteneră a lui Silviu Prigoană, dezvăluiri dureroase la șase luni de la moartea afaceristului: „A fost...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur s-au mutat la țară, dar fiica lor de 18 ani nu locuiește cu ei: "Vine din când...
Film Now
Cine este și cum arată femeia de 31 de ani care s-a căsătorit cu David Duchovny, actorul cu 33 de ani mai...
Adevarul
Fotbaliștii care i-au jignit oribil pe Nicușor Dan și pe alegătorii lui rămân fără primele de promovare
Newsweek
Casa de Pensii anunță dacă mai crește pensiile la Mica Recalculare. E nevoie de 300.000.000 €
Digi FM
Marian Drăgulescu și iubita lui s-au cununat civil. Fostul gimnast olimpic e la al treilea mariaj
Digi World
Câtă apă ar trebui să bem zilnic? Specialiștii spun că depinde de mai mulți factori
Digi Animal World
Un aligator fără cap, găsit plutind într-un canal din Florida. Imaginile i-au terifiat pe locuitori
Film Now
Cine este și cum arată femeia de 31 de ani care s-a căsătorit cu David Duchovny, actorul cu 33 de ani mai...
UTV
Meira Drăgușin, sora lui Radu Drăgușin, a atras toate privirile la finala Europa League din Bilbao
OSZAR »