Cum recunoști un AVC și ce trebuie să faci

Data publicării:
AVC_urgenta_sanador Articol susținut de SANADOR

Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o urgență medicală majoră care poate evolua în doar câteva minute, iar recunoașterea rapidă a semnelor și simptomelor poate face diferența dintre viață și moarte sau între o recuperare completă și o dizabilitate permanentă. Indiferent că vorbim despre un AVC ischemic, cauzat de blocarea unui vas de sânge sau despre un AVC hemoragic, provocat de ruperea unui vas cerebral, timpul de reacție este crucial.

Un AVC poate surveni brusc și are o evoluție rapidă. În doar câteva minute de la debut, celulele nervoase încep să moară din cauza lipsei de oxigen. Cu cât intervenția medicală este mai promptă, cu atât cresc șansele de recuperare. De aceea, este importantă recunoașterea semnelor unui AVC și solicitarea imediată a ajutorului din partea sistemului medical de urgență, la cea mai mică suspiciune.

Cel mai important aspect în recunoașterea unui AVC este algoritmul FAST: F (Face-Față), A (Arms - Brațe), S (Speech - Vorbire), și T (Time - Timp). Acesta este un instrument simplu, dar eficient, după care ne putem ghida. Dacă o persoană pare să fi suferit un AVC, observăm dacă fața este asimetrică atunci când încearcă să zâmbească, dacă poate ridica ambele brațe sau dacă unul cade necontrolat, și dacă vorbirea este neclară sau incoerentă. Dacă oricare dintre aceste manifestări sunt prezente, timpul devine esențial și trebuie apelat imediat serviciul de urgență. Fiecare secundă poate influența semnificativ evoluția și șansele de recuperare ale pacientului.

Tratamentul unui AVC trebuie început cât mai curând posibil. În cazul unui AVC ischemic, tromboliza, adică dizolvarea cheagului de sânge, este eficientă doar în primele patru ore și jumătate de la debutul manifestărilor clinice. Pentru AVC-ul hemoragic, controlul rapid al sângerării și reducerea presiunii intracraniene sunt vitale. De aceea, apelarea imediată la serviciul de urgență sau prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe este esențială, astfel încât pacientul să aibă acces rapid la evaluare neurologică de urgență, la investigații imagistice, precum CT sau RMN, și intervenție terapeutică imediată.
În cazul unui AVC sau al unei urgențe neurologice, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București, care funcționează cu 26 de linii de gardă. Pentru un diagnostic prompt, pacienții beneficiază de analize prin protocolul point-of-care, direct la patul bolnavului, și de investigații imagistice avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu AVC au acces la tratament specific, în funcție de tipul de accident vascular cu care au fost diagnosticați. În cazul unui AVC ischemic acut, este important de știut că pacienții beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR de tratament prin tromboliză, dacă există indicație iar pacientul s-a încadrat în fereastra terapeutică și nu are contraindicații. Tratamentul este administrat pe Secția de Neurologie a Spitalului Clinic SANADOR, sub supraveghere medicală atentă.

Editor : A.D.V.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia de urmaș și salariul pot fi cumulate? Ce spune legislația în 2025
Digi FM
Copilul lui Ionel Ganea, în comă indusă după accident. Medicii sunt rezervați: „Este în stare foarte gravă”
Pro FM
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Cele mai bune cinci tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterolul ridicat, potrivit...
Newsweek
VIDEO Simion a fugit prin spate de românii din Londra după 10 minute. Mașina lui era să calce un om
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »