Bolojan: Educația financiară este o „necesitate” care „nu are legătură cu îmbogățirea rapidă, ci cu înțelegerea banilor”

Data publicării:
BUCURESTI - BNR - BILANT 2024 ICCJ - 24 MAR 2025
Ilie Bolojan a apreciat BNR pentru rolul „important în dezvoltarea economică a ţării”. Foto: Inquam Photos/Mălina Norocea

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis vineri că educaţia financiară reprezintă „o necesitate” şi că o societate în care oamenii înţeleg cum funcţionează economia şi ce impact au deciziile financiare este mai responsabilă şi mai stabilă.

Mesajul a fost prezentat de Dragoș Anastasiu, consilier onorific al lui Bolojan pentru relația cu mediu de afaceri, în cadrul celei de-a treia ediţii a Forumului Educaţiei Financiare, informează news.ro.

Astfel, Ilie Bolojan a precizat că educaţia financiară este o componentă esenţială într-o societate modernă şi funcţională, într-un context economic tot mai complex, în care oamenii trebuie să ia decizii financiare importante de la vârste tot mai fragede, şi este esenţial să aibă cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a face alegeri informate şi responsabile.

„Banca Naţională a României a avut, în cei 145 de ani de activitate, un rol important în dezvoltarea economică a ţării, prin obiectivul său fundamental de menţinere a stabilităţii preţurilor. Apreciez implicarea sa activă în promovarea educaţiei financiare, atât prin proiecte proprii, cât şi prin colaborări instituţionale. Colaborarea cu BNR pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară 2024–2030 este un pas necesar, aliniat la recomandările OCDE. Scopul este clar: consolidarea unei culturi financiare în rândul tuturor categoriilor de vârstă, cu accent pe tineri, dar incluzând şi adulţi şi antreprenori”, a transmis Bolojan.

Potrivit președintelui interimar, pentru ca această strategie să funcţioneze, „este nevoie de colaborare între instituţii publice, mediul privat, societatea civilă şi sistemul de educaţie”.

„Doar prin cooperare putem construi o societate în care fiecare cetăţean ştie cum să-şi gestioneze banii, evită riscurile inutile şi contribuie la o economie sustenabilă (...) Ştiu că termeni precum «strategie», «finanţe» sau «buget» pot părea abstracţi sau prea tehnici. Dar, în realitate, educaţia financiară ţine de viaţa de zi cu zi – cum cheltuiţi, cum economisiţi, cum luaţi decizii care să vă ajute pe termen lung. Fie că e vorba de primul salariu, de un card bancar, un credit sau o investiţie, toate vor face parte din viaţa voastră. Cu cât le înţelegeţi mai devreme, cu atât veţi fi mai pregătiţi”, a menţionat Bolojan în mesaj.

El a mai transmis că strategia adoptată de România, cu sprijinul experţilor OCDE, înseamnă mai mult decât un document. Înseamnă introducerea educaţiei financiare în şcoli, resurse digitale, programe pentru părinţi şi profesori, şi, mai ales, şanse mai bune pentru fiecare tânăr de a-şi construi un viitor financiar mai sigur.

„Educaţia financiară nu are legătură cu îmbogăţirea rapidă, ci cu înţelegerea banilor şi a deciziilor care ne influenţează viaţa. Înseamnă libertatea de a alege informat”, a explicat Ilie Bolojan.

Potrivit preşedintelui, ziua de 11 aprilie trebuie să fie recunoscută ca reper pentru toate instituţiile statului.

„Continuarea acordării Înaltului Patronaj al Preşedintelui României pentru Forumul Educaţiei Financiare înseamnă recunoaşterea şi susţinerea unor iniţiative care aduc un impact concret în societate. În încheiere, felicit Banca Naţională a României pentru contribuţia sa şi îi încurajez pe toţi cei implicaţi – din mediul academic, de afaceri şi din administraţie – să continue cu seriozitate acest demers. Este un efort strategic, dar şi profund uman, care influenţează viitorul economic al României. Iar vouă, tinerilor, vă spun atât: viitorul este în mâinile voastre. Educaţia financiară este una dintre cele mai utile unelte pentru a-l construi aşa cum vreţi”, se arată în mesajul preşedintelui interimar.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini dureroase cu Florin Piersic. E de nerecunoscut, problemele de sănătate l-au transformat
Digi FM
Dana Rogoz, mândră de fiul ei, după ce a fost admis la Liceul de Informatică: "Un examen îngrozitor de greu...
Pro FM
Fiicele gemene ale lui Diddy, la balul de absolvire, în plin scandal și proces al tatălui lor: Petrecerea nu...
Film Now
Noul favorit să devină James Bond. Actorul britanic de 40 de ani care conduce în cursa pentru cel mai râvnit...
Adevarul
Problemele fântânilor muzicale de milioane de euro din România. Simfoniile care împovărează orașele
Newsweek
Cine sunt pensionarii care iau 280 lei în plus la pensie din iunie. Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Povestea lui Damaris Lupu, câștigătoarea Românii au talent. A învățat singură contorsionism și exersează în...
Digi World
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi de cap multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Digi Animal World
Un aligator fără cap, găsit plutind într-un canal din Florida. Imaginile i-au terifiat pe locuitori
Film Now
David Duchovny s-a căsătorit în secret, după opt ani de relație. El are 64 de ani, aleasa lui, 31
UTV
Meira Drăgușin, sora lui Radu Drăgușin, a atras toate privirile la finala Europa League din Bilbao
OSZAR »