Ideea lui Mark Zuckerberg pentru a face rețeaua Facebook relevantă din nou: ștergerea rețelelor de prieteni ale utilizatorilor

Data actualizării: Data publicării:
Mark Zuckerberg, buton like Facebook - Guliver GettyImages
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a lansat în urmă cu câțiva ani ideea de a șterge prietenii de pe Facebook ai utilizatorilor pentru a crește relevanța platformei. E-mailul care conținea sugestia a fost dezvăluit ca parte a cazului antitrust istoric al Comisiei Federale pentru Comerț  a SUA (FTC) împotriva Meta. FTC încearcă să anuleze achizițiile Instagram și WhatsApp de către Meta, însă compania susține că nu deține o putere de monopol pe o piață digitală extrem de competitivă și care evoluează rapid, scrie Fortune.com.

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a depus luni mărturie în cadrul unui proces antitrust istoric împotriva companiei. Diferite e-mailuri din comunicațiile anterioare ale lui Zuckerberg au fost prezentate ca probe, inclusiv unul din 2022, când șeful Meta a propus o strategie „nebunească” pentru a stimula relevanța culturală în declin a Facebook: ștergerea tuturor rețelelor de prieteni ale utilizatorilor.

„Opțiunea 1. Intervenim dur pe zona de împrietenire”, a scris Zuckerberg într-un mesaj din 2022 către directorii Meta. „O idee potențial nebunească este să luăm în considerare ștergerea rețelelor (de prietenie ale) tuturor și să o luăm de la capăt”.

Mesajul, sugerat ca răspuns la îngrijorările tot mai mari cu privire la slăbirea relevanței Facebook,  arăta că rețeaua de socializare ar putea revitaliza implicarea utilizatorilor prin eliminarea conexiunilor de prieteni existente și încurajarea utilizatorilor să își reconstruiască rețelele de la zero.

Propunerea a fost primită cu scepticism din partea unor persoane din cadrul companiei. Tom Alison, șeful Facebook la acea vreme, a avertizat că o astfel de mișcare ar putea submina funcționalitatea critică a platformei, în special în ce privește Instagram.

Acesta i-a răspuns șefului Meta, scriind: „Nu sunt sigur că opțiunea nr. 1 din propunerea dvs. ar fi viabilă, având în vedere că înțeleg cât de vital este cazul de utilizare al prietenilor pentru IG”.

Cu toate acestea, Zuckerberg a continuat să insiste asupra ideii, întrebându-se dacă o trecere de la un model bazat pe prieteni la un model bazat pe followeri ar putea fi fezabilă.

Deși propunerea nu a fost niciodată pusă în aplicare, după cum a precizat Zuckerberg luni în instanță, e-mailul arată cât de preocupată era Meta să rămână competitivă într-un peisaj digital în evoluție rapidă.

Procesul antitrust al Meta

Un e-mail intern separat, scris de CEO-ul Meta în 2008, se află în centrul procesului antitrust în curs al FTC împotriva platformei. În acesta, el scria: „Este mai bine să cumperi decât să concurezi”.

Procesul, care a început luni, este rezultatul unui proces care durează de ani de zile în legătură cu achizițiile de către Meta ale Instagram și WhatsApp. Cazul FTC susține că firma a cumpărat platformele rivale pentru a strivi concurența și a stabili un monopol ilegal pe piața social media. Dacă Meta pierde procesul, ar putea fi obligată să renunțe la Instagram și WhatsApp.

Meta insistă că peisajul concurențial s-a schimbat dramatic și că acum se confruntă cu o serie de rivali formidabili, inclusiv TikTok, YouTube, iMessage și mulți alții.

„Dovezile de la proces vor arăta ceea ce știe orice copil de 17 ani din lume: Instagram, Facebook și WhatsApp concurează cu TikTok, YouTube, X, iMessage și multe altele, deținute de chinezi. La mai bine de 10 ani după ce FTC a revizuit și aprobat achizițiile noastre, acțiunea Comisiei în acest caz transmite mesajul că nicio înțelegere nu este niciodată cu adevărat finală. Autoritățile de reglementare ar trebui să sprijine inovarea americană, mai degrabă decât să încerce să desființeze o mare companie americană și să avantajeze și mai mult China în chestiuni critice precum inteligența artificială”, a afirmat compania într-o declarație.

Experții spun că FTC se va confrunta cu o bătălie grea în a-și dovedi cazul, menționând un dosar judecătoresc recent în care Meta a subliniat că FTC trebuie să demonstreze că societatea deține putere de monopol pe piața actuală - nu pe baza condițiilor din anii trecuți. Această cerință poate fi un obstacol pentru autoritățile de reglementare, deoarece peisajul concurențial a evoluat semnificativ de când Meta a achiziționat WhatsApp și Instagram, cu noi rivali puternici precum TikTok care câștigă teren.

Riscurile pentru Meta sunt încă semnificative, deoarece o cedare forțată a Instagram ar putea reduce veniturile sale din publicitate cu până la 50%.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce faci dacă ai plătit vacanța, dar angajatorul nu îți aprobă concediul. Ce spune Codul Muncii
Digi FM
(VIDEO) Momentul în care Papa Leon al XIV-lea a apărut pe balcon și a salutat credincioșii: „Pacea fie cu...
Pro FM
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
Adevarul
„Stai dracu' acolo”. Cercetător român la Oxford: „Oameni ca mine n-au ce căuta într-o lume a lui George...
Newsweek
Leguma care curăță sângele și protejează creierul. Bună după 40 de ani, e la jumătate de preț în mai
Digi FM
George Simion a explicat cum îl va pune premier pe Georgescu: „Pot schimba membrii Curţii Constituţionale și...
Digi World
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Jackie Chan, de 64 de ani în lumea filmului: "Îmi voi face cascadoriile singur până mă voi retrage". Apare...
UTV
Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Radu Ștefan, apariție rară împreună la un eveniment de modă în București
OSZAR »