Folosirea tehnologiei la vârste înaintate poate reduce riscul de demență. „O strategie pentru menținerea sănătății creierului”

Data publicării:
Group,Of,Seniors,Caucasian,Smiling,People,Together,Using,Colourful,Smart
Foto: Shutterstock

Utilizarea tehnologiei de către persoanele în vârstă ar putea reduce semnificativ riscul de demență, potrivit unei analize ample realizate în SUA. Cercetătorii spun că învățarea și folosirea dispozitivelor digitale poate stimula creierul și consolida sănătatea mintală în timp, informează Science Alert.

Cercetători din Texas au analizat date din 57 de studii anterioare, care au inclus peste 411.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, pentru a examina legătura dintre obiceiurile de utilizare a tehnologiei și cazurile de demență.

„Poți deschide televizorul oricând și vei vedea oameni spunând că tehnologia ne face rău”, afirmă psihologul și neurocercetătorul Michael Scullin, de la Universitatea Baylor.

„Oamenii folosesc frecvent expresii precum «atrofierea creierului» sau «putrezirea creierului», iar acum apare tot mai des termenul de «demență digitală». Ca cercetători, am vrut să știm dacă este adevărat.”

Analiza statistică a arătat că folosirea tehnologiei este asociată cu o reducere de 58% a riscului de deteriorare cognitivă. În plus, utilizatorii de tehnologie au prezentat o scădere între 26% și 34% a ritmului declinului cognitiv în timp.

Este important de menționat că acest tip de cercetare nu poate dovedi o relație directă de cauzalitate. Fiecare studiu a folosit metode diferite și a măsurat utilizarea tehnologiei în moduri variate: unele au analizat folosirea smartphone-ului, altele utilizarea rețelelor sociale, de exemplu.

„O strategie puternică pentru menținerea sănătății creierului”

Cu toate acestea, reducerea riscului s-a menținut chiar și după ajustarea datelor în funcție de factori precum ocupația, nivelul de educație sau statutul socio-economic. Se pare că există totuși o legătură, care merită explorată în cercetări viitoare.

„Datele noastre sugerează că încurajarea persoanelor în vârstă să interacționeze cu tehnologia, în special în moduri care le provoacă mintea, le conectează social și le ajută să compenseze dificultățile cognitive, ar putea fi o strategie puternică pentru menținerea sănătății creierului”, explică neuropsihologul Jared Benge, de la Universitatea din Texas, Austin.

Folosirea tehnologiei ar putea proteja creierul de declinul cognitiv și demență în mai multe moduri, sugerează cercetătorii. De exemplu, ar putea stimula creierul atunci când oamenii învață să folosească aplicații sau dispozitive noi.

Tehnologia ne ajută, de asemenea, să rămânem conectați social – prin rețele de socializare sau apeluri video. Se știe deja că singurătatea este asociată cu un risc crescut de demență, în timp ce menținerea legăturilor sociale contribuie la sănătatea mentală.

Mai există și ideea că tehnologia poate acționa ca o „schelă” în jurul unui declin al capacităților cognitive, ajutând persoanele în vârstă să fie mai autonome – prin aplicații care oferă mementouri pentru medicație sau programări medicale, de exemplu.

Este un tablou complex, cu mulți factori implicați, dar având în vedere amploarea acestui nou studiu și dimensiunea mare a eșantionului, se pare că ar merita să ne menținem relația cu tehnologia pe măsură ce îmbătrânim – și să-i ajutăm și pe ceilalți să facă același lucru.

„Dacă ai un părinte sau un bunic care evită tehnologia, poate că ar fi timpul să reanalizezi asta”, spune Scullin, adăugând:  „Ar putea învăța să folosească aplicații de poze, mesagerie sau calendar pe un smartphone sau tabletă? Începeți cu ceva simplu și aveți multă răbdare cât timp învață.”

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salariul soției lui George Simion, o rușine! Cât încasează Ilinca pe lună, liderul AUR a recunoscut
Digi FM
Victor Rebengiuc a donat bani pentru campania lui Nicușor Dan și a spus și cât: "Cu condiția să nu fiu...
Pro FM
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
Adevarul
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Newsweek
2.100.000 pensionari vor pierde 1.350 lei la pensie. Care e motivul? Ce pensii au aceștia?
Digi FM
Doi tineri români, plecați de câteva zile la muncă în Germania, găsiți morți în casă: "Au fost descoperiți...
Digi World
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Cum arată azi, la 58 de ani, Dean Cain, interpretul lui Superman din Lois & Clark. Ce spune despre relația cu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »