Cum funcționează și cine deține Signal, sistemul de mesagerie aflat în centrul scandalului dezvăluirii planurilor militare ale SUA

Data publicării:
Logo of the Signal encrypted instant messaging service
Signal garantează confidenţialitatea metadatelor. Sursa foto: Profimedia Images

Signal, serviciul de mesagerie securizat prin criptarea completă a datelor, se află în centrul scurgerii de informaţii militare de către administraţia Trump, care a utilizat acest canal neautorizat pentru a comunica intern. Platforma este populară printre utilizatorii care doresc să îşi protejeze contactele sau sursele.

Cum funcţionează Signal

Lansată în forma sa actuală în 2014, această reţea se bazează în mod implicit pe o tehnologie cunoscută sub numele de criptare "end-to-end". Aceasta presupune criptarea oricărui mesaj imediat ce este trimis, decriptarea având loc doar la nivelul destinatarului.

În timpul transmiterii, nicio terţă parte, fie Signal, sistemul de operare al smartphone-ului sau operatorul de telefonie, nu poate citi mesajul, care este protejat prin criptare.

Citește și Mike Waltz şi-a asumat responsabilitatea pentru includerea unui jurnalist în comunicarea planurilor de război. „Eu am creat acest grup” 

Signal garantează, de asemenea, confidenţialitatea metadatelor, adică a informaţiilor despre utilizator sau destinatar, cum ar fi numerele sau ora la care a fost trimis sau primit mesajul, spre deosebire de alte servicii de mesagerie, cum ar fi iMessage de la Apple sau WhatsApp de la Meta, care colectează o parte din aceste informaţii.

Această criptare completă a adus Signal reputaţia de a fi unul dintre cele mai sigure servicii de mesagerie pentru consumatori din lume, chiar dacă alte reţele precum Session şi Briar oferă servicii echivalente.

Este popular printre utilizatorii care doresc să îşi protejeze contactele sau sursele, cum ar fi jurnaliştii, activiştii, disidenţii politici şi personalul de securitate. Din aceleaşi motive, este, de asemenea, o platformă preferată pentru crima organizată.

Cine deţine Signal

În 2010, specialistul în securitate cibernetică Moxie Marlinspike (Matthew Rosenfeld după numele de naştere) şi inginerul software Stuart Anderson au fondat Whisper Systems, care patru ani mai târziu avea să dea naştere la Signal.

Cumpărată de Twitter în 2011, Whisper Systems a găzduit apoi Signal într-o entitate nonprofit, Signal Foundation, în 2018. Acest statut, care contrastează cu cel al majorităţii reţelelor majore, controlate de companii private, contribuie la a face din Signal un loc de încredere pentru utilizatorii săi, care sunt mai preocupaţi decât utilizatorul mediu de internet de protejarea datelor lor personale.

Platforma este finanţată în principal prin subvenţii şi donaţii. Preşedintele Signal, Meredith Whittaker, întruchipează lupta reţelei pentru independenţă.

„Criptarea end-to-end este tehnologia care ne permite să păstrăm datele personale într-o eră în care supravegherea de stat şi corporativă este fără precedent”, a declarat ea în iulie.

Ce riscuri prezintă platforma

„Signal este o platformă foarte solidă, deoarece face actualizări frecvente şi utilizează criptarea end-to-end”, subliniază Michael Daniel, fost coordonator prezidenţial Obama pe probleme de securitate cibernetică. Dar „nu a fost niciodată conceput sau destinat să discute despre planificarea militară”, explică acesta, care este în prezent şeful Cyber Threat Alliance.

Redactorul-şef al prestigioasei reviste The Atlantic, Jeffrey Goldberg, a publicat luni un lung articol care detaliază schimburile de replici între înalţi responsabili americani cu privire la un plan de atac militar împotriva houthi din Yemen, într-un grup de discuţii pe Signal la care a fost adăugat din greşeală.

Pentru Michael Daniel, problema nu este atât aplicaţia în sine, „cât faptul că este utilizată pe dispozitive care pot să nu fie stocate suficient sau protejate în mod adecvat” împotriva atacurilor.

Utilizarea Signal pentru a comunica informaţii nepublice nu este autorizată de Departamentul american al Apărării. Dacă s-ar fi folosit „protocolul adecvat”, insistă Michael Daniel, ar fi fost imposibil ca o persoană străină, în acest caz jurnalistul Jeffrey Goldberg, să fie adăugată la grupul de discuţii.

Pe reţeaua socială Bluesky, specialistul în criptare Matthew Green, profesor la Universitatea Johns Hopkins, a avertizat că episodul scurs ar putea funcţiona împotriva Signal, a cărui popularitate a fost şi mai mult stimulată. „Fiind singurul serviciu de mesagerie criptată în care oamenii au 'cu adevărat' încredere”, a scris el, „Signal va deveni o ţintă pentru mult prea mulţi oameni”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salariul soției lui George Simion, o rușine! Cât încasează Ilinca pe lună, liderul AUR a recunoscut
Digi FM
Victor Rebengiuc a donat bani pentru campania lui Nicușor Dan și a spus și cât: "Cu condiția să nu fiu...
Pro FM
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
Adevarul
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Newsweek
2.100.000 pensionari vor pierde 1.350 lei la pensie. Care e motivul? Ce pensii au aceștia?
Digi FM
Doi tineri români, plecați de câteva zile la muncă în Germania, găsiți morți în casă: "Au fost descoperiți...
Digi World
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Cum arată azi, la 58 de ani, Dean Cain, interpretul lui Superman din Lois & Clark. Ce spune despre relația cu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »