Dune vs. Hyper-K: Două echipe rivale de cercetători au pornit în cursa pentru a descoperi de ce există universul
Data actualizării: Data publicării:
Laboratoarele subterane sunt menite să fie cât mai ferite de radiația cosmică pentru a putea recepta particulele neutrino și antineutrino. În poză: detectorul Super-K din Japonia. Captură foto: X
Într-un laborator dintr-o pădure din statul american Dakota de Sud, cercetătorii caută să rezolve unul dintre cele mai mari mistere din lumea științifică: de ce există universul? Dar echipa din SUA (Dune) nu este sigura care încearcă să găsească răspunsul la această întrebare – la capătul celălalt al lumii, în Japonia, un alt grup de oameni de știință construiește un nou complex subteran (Hyper-K), unde vor studia enigmaticele particule subatomice numite neutrino, care ar putea ascunde motivul existenței tuturor planetelor și stelelor din jurul nostru.
Echipa internațională condusă de oamenii de știință din SUA speră că va găsi răspunsurile pe care le caută într-o construcție ascunsă foarte adânc în subteran, numită Dune: Deep Underground Neutrino Experiment (Experimentul cu neutrino din adâncul pământului), scrie BBC.
Teoria actuală despre cum a apărut universul nu poate explica existența planetelor, stelelor și galaxiilor pe care le vedem în jurul nostru. Cercetătorii construiesc detectoare cu care studiază o particulă subatomică numită neutrino în speranța că vor găsi mai multe răspunsuri.
Oamenii de știință vor coborî 1.500 de metri în subteran în trei caverne uriașe. Construcția este atât de mare, încât echipa de cercetători și buldozerele lor arată, prin comparație, ca niște jucări mici de plastic.
Oamenii de știință vor coborî 1.500 de metri în subteran în trei caverne uriașe ca să desfășoare experimentul Dune. Foto: Sanford Underground Research Facility
Directorul științific al complexului, dr. Jaret Heise, a descris cavernele drept „catedrale închinate științei”. Heise a fost implicat în construcția acestor caverne din Sanford Underground Research Facility (Surf) timp de aproape 10 ani.
Rostul cavernelor este să izoleze Dune de radiația cosmică. Laboratorul este acum pregătit pentru următoarea etapă.
„Suntem pe cale să construim detectorul care va schimba felul în care înțelegem universul cu instrumente ce vor fi folosite în colaborare cu peste 1.400 de oameni de știință din 35 de țări, care sunt nerăbdători să răspundă la întrebarea: de ce existăm?”, a spus Heise.
Cum funcționează experimentul american
Când universul a fost creat, au apărut două tipuri de particule: materia și, în egală măsură, antimateria. Teoretic, cele două ar fi trebuit să se anuleze reciproc, lăsând în urmă doar o explozie mare de energie. Și, totuși, materia nu a dispărut.
Cercetătorii cred că răspunsul se găsește într-o particulă numită neutrino și opusul ei, antineutrino. Ei vor lansa raze cu ambele tipuri de particule dintr-un laborator subteran din Illinois înspre detectoarele din Dakota de Sud, aflate la 1.300 de kilometri depărtare.
Astfel, oamenii de știință ar putea descoperi de ce materia și antimateria nu se anihilează reciproc.
Teoria actuală despre cum a apărut universul nu poate explica existența planetelor, stelelor și galaxiilor pe care le vedem în jurul nostru. Foto: Profimedia Images
Cum funcționează experimentul japonez
La capătul celălalt al lumii, o echipă de cercetători din Japonia, care studiază același lucru cu ajutorul unor globuri aurii strălucitoare, se află într-un stadiu mult mai avansat al experimentelor.
Oamenii de știință din Japonia construiesc acum un detector de neutrino (Hyper-K) încă și mai mare și mai performant decât cel existent (Super-K). Echipa din Japonia va fi pregătită să pornească noul laborator în mai puțin de trei ani, ceea ce înseamnă că vor începe experimentele cu câțiva ani înaintea echipei din SUA.
Echipa Dune susține, însă, că rivalii lor nu dețin încă „toate ingredientele de care au nevoie ca să înțeleagă dacă neutrino și antineutrino se comportă diferit”, potrivit cercetătoarei Linda Cremonesi care lucrează în cadrul proiectului din America.
Ambele echipe se află acum într-o cursă pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat la începutul timpului și cum se explică existența universului.