Astronomii au descoperit ceea ce pare a fi o nouă „galaxie-meduză”, la aproximativ 12 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ, folosind imagini de înaltă rezoluție, surprinse Telescopul Spațial James Webb (JWST), arată Live Science.
Galaxia pare să lase urme de gaz și stele, în formă de tentacule - de aici și denumirea de „galaxie-meduză”. Deși sunt necesare mai multe analize pentru a confirma dacă galaxia nou descoperită face într-adevăr parte din această categorie, toate semnalele de până acum ne îndrumă spre o astfel de ipoteză, scriu jurnaliștii Live Science.
Ian Roberts, astronom la Universitatea Waterloo, a descoperit galaxia în timp ce cerceta imaginile luate de JWST.
„Faptul că o galaxie interesantă precum aceasta a putut fi găsită într-un mod atât de superficial a sugerat că ar exista o valoare reală în efectuarea unei căutări cu adevărat sistematice pentru acest tip de formațiuni”, a declarat Roberts pentru Live Science, într-un e-mail.
Galaxiile-meduză
Galaxiile meduză își dezvoltă „tentaculele” pe măsură ce sunt supuse unui fenomen numit „reducerea presiunii loviturii de berbec”, care are loc atunci când o galaxie se mișcă prin mediul dens dintre alte galaxii apropiate, în cadrul unui roi de astfel de formațiuni. Această mișcare împinge în cele din urmă unele gaze și stele în afara galaxiei itinerante, lăsându-le în urmă. Aceste „tentacule” declanșează uneori formarea unui număr mare de stele.
Deși astronomii nu cred că acest tip de eliminare a presiunii este rar în spațiul apropiat, stadiul de meduză este scurt pe scara timpului cosmic, astfel încât este neobișnuit să captăm aceste forme acvatice înainte ca ele să dispară, a spus Roberts.
Citește și Astronomii au descoperit o galaxie neobișnuită care își înghite vecinii mai mici și care pare să se apropie de o nouă țintă
Totuși, mai departe în univers, unde JWST a observat această nouă galaxie-meduză, „habar nu avem” cât de comune sunt, a spus Roberts.
Galaxiile-meduză oferă o modalitate de a studia evoluția galaxiilor și formarea stelelor.
Unele galaxii din medii dense formează mult mai puține stele noi decât altele, iar înțelegerea motivelor este fundamentală pentru înțelegerea modului în care galaxiile se schimbă în timp, arată Live Science.
Stelele sunt, de asemenea, afectate de „reducerea presiunii loviturii de berbec”. Deși un val de stele noi se poate forma în urma unei galaxii-meduză, pierderea de gaz din centrul galaxiei ar putea împiedica formarea în acel loc, potrivit lui Roberts.
Care sunt pașii următori
Cu datele limitate pe care le au la dispoziție despre galaxiile-meduză, astronomilor nu le este clar dacă o astfel de formațiune cosmică atât de îndepărtată în spațiu este rară sau nu.
„Nu știm încă răspunsul, dar cu cât sunt descoperite mai multe galaxii de acest fel, cu atât vom obține mai multe indicii”, a spus Roberts.
Echipa de cercetători speră să își perfecționeze imaginea prin colectarea de date provenite de la alte telescoape, ceea ce le-ar permite să stabilească dacă ceea ce au observat reprezintă, într-adevăr, o galaxie meduză sau nu.
Editor : C.A.