Liderii ţărilor arabe, reuniţi la Bagdad în cadrul summitului Ligii Arabe, au cerut încetarea imediată a războiului din Fâşia Gaza şi au acuzat Israelul de crime grave împotriva palestinienilor, informează Reuters. Președintele Egiptului a cerut intervenția lui Donald Trump pentru a obține un armistițiu.
De joi, armata israeliană a ucis sute de palestinieni, în una dintre cele mai letale serii de atacuri de după prăbuşirea armistiţiului în martie, chiar în timp ce preşedintele american Donald Trump îşi încheia vineri un turneu în Orientul Mijlociu.
Egiptul mizează pe Trump pentru pace
Preşedintele egiptean Abdel-Fatah al-Sisi, a cărui ţară este unul dintre principalii mediatori în negocierile de pace din Gaza, a descris acţiunile Israelului ca fiind „crime sistematice”, menite să „şteargă şi să anihileze” palestinienii şi să „pună capăt existenţei lor în Fâşia Gaza”.
Preşedintele egiptean a asigurat că, deşi Israel „are succes” în normalizarea relaţiilor sale cu ţările arabe, nu va exista pace în regiunea Orientului Mijlociu fără un stat palestinian, relatează EFE, citată de Agerpres.
„Reiterez că, în cazul în care Israelul are succes în a obţine acorduri de pace cu toate ţările arabe, pacea globală în Orientul Mijlociu va fi inaccesibilă dacă nu se înfiinţează statul palestinian, conform normelor rezoluţiilor internaţionale”, a afirmat, în discursul său, şeful statului egiptean.
El a cerut preşedintelui american Donald Trump să facă „eforturi maxime” pentru a obţine un armistiţiu în Fâşia Gaza, ca „prim pas pentru a demara un proces politic serios, care să conducă” la soluţia celor două state.
Al-Sisi a amintit că Donald Trump ar putea fi mediatorul care să realizeze acest obiectiv, asemenea lui Jimmy Carter, fostul preşedinte american din anii ’70, artizan al acordului de pace între Israel şi Egipt.
Egiptul continuă, împreună cu Qatar şi Statele Unite, să medieze negocieri pentru obţinerea unei încetări a focului în Fâşia Gaza, „înmulţind eforturile” pentru a se ajunge la un armistiţiu, a afirmat liderul egiptean.
Israelul, acuzat de genocid
Prim-ministrul libanez, Nawaf Salam, a declarat că ceea ce continuă să încurajeze Israelul să „îşi continue crimele” este „absenţa asumării responsabilităţii”.
„Fără îndoială, ceea ce încurajează agresorul israelian să persiste este absenţa asumării responsabilităţii în pofida emiterii de rezoluţii istorice de către cele mai înalte forumuri juridice internaţionale pentru a pune capăt crimelor israeliene”, a declarat premierul libanez.
El a subliniat că Libanul continuă să „sufere din cauza ocupaţiei israeliene continue a unor locuri din teritoriile noastre, a încălcărilor israeliene zilnice a suveranităţii noastre, a obstrucţionării revenirii cetăţenilor în oraşele lor şi a refuzului de a elibera prizonierii libanezi”, în pofida încetării focului din noiembrie anul trecut.
„Presiunea asupra comunităţii internaţionale trebuie să continue pentru a obliga Israelul să înceteze atacurile sale şi să se retragă imediat şi complet din toate teritoriile libaneze”, a mai spus Salam, făcând apel şi la oprirea războiului din Gaza.
În discursul său, Salam a menţionat şi situaţia din Siria, aflată într-o nouă etapă după răsturnarea regimului fostului preşedinte Bashar al-Assad, în decembrie anul trecut. Premierul libanez şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Siria pentru „întoarcerea refugiaţilor sirieni, primiţi de Liban din 2011, în satele şi oraşele lor, care au devenit sigure”.
Şi premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, gazda summitului, a menţionat conflictul din Gaza, afirmând că Israelul este implicat într-un genocid.
„Soluţia dispare sub ochii noştri”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezent la summit, a declarat că „nimic nu justifică pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.
Guterres a avertizat că lumea „nu îşi poate permite” să vadă cum dispare soluţia celor două state. „Lumea, regiunea şi, mai presus de toate, popoarele Palestinei şi Israelului, nu îşi pot permite să vadă cum soluţia celor două state dispare sub ochii noştri. Acest obiectiv nu a fost niciodată mai imperativ şi mai îndepărtat”, a declarat el.
Secretarul general al ONU a subliniat responsabilitatea comunităţii internaţionale în „acest moment decisiv” şi a reafirmat că doar o soluţie cu două state poate aduce o „pace durabilă”, în care Israelul şi Palestina să coexiste „în pace şi siguranţă, cu Ierusalim drept capitală a ambelor state, conform rezoluţiilor ONU, dreptului internaţional şi acordurilor anterioare”.
În cadrul summitului, premierul irakian a anunţat crearea unui fond de reconstrucţie destinat statelor arabe afectate de conflicte, cu un angajament iniţial de 20 de milioane de dolari pentru Fâşia Gaza şi Liban.