Video Vot istoric în Germania pentru creșterea cheltuielilor de apărare. O decizie cu consecințe în plan european

Data publicării:
Berlin,,Germany,-,Dec.,18,,2022:,Topped,Off,With,A
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Shutterstock

Parlamentarii germani au votat pentru a permite o creștere uriașă a cheltuielilor pentru apărare și infrastructură - o schimbare crucială pentru Germania, care ar putea remodela apărarea europeană. O majoritate de două treimi a parlamentarilor din Bundestag, necesară pentru această schimbare, a aprobat votul de marți, anunță BBC

Concret, legea va excepta cheltuielile pentru apărare și securitate de la normele stricte ale Germaniei privind datoria și va crea un fond de infrastructură, inclusiv militară, în valoare de 500 de miliarde de euro.

Conform acestei măsuri, cheltuielile pentru apărare vor fi exceptate de la regula fiscală din constituția Germaniei care limitează împrumuturile guvernului federal la maximum 0,35% din PIB pe an (cu excepția situațiilor de criză). Scopul acesteia este de a preveni acumularea excesivă a datoriei publice și de a asigura stabilitatea economică pe termen lung. 

Acest vot reprezintă o mișcare istorică pentru Germania, în mod tradițional timidă în ceea ce privește datoriile publice, și ar putea fi extrem de important pentru Europa, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă și după ce președintele american Donald Trump a semnalat un angajament nesigur față de NATO și de apărarea Europei.

Vineri urmează votul în Bundesrat

Cu toate acestea, reprezentanții landurilor din Camera Superioară, Bundesrat, trebuie să aprobe în continuare măsurile - tot cu o majoritate de două treimi - înainte ca acestea să devină oficial lege. Acest vot este programat pentru vineri.

Friedrich Merz, omul din spatele acestor planuri și care se așteaptă să fie confirmat în curând ca noul cancelar al Germaniei, a declarat în Camera Inferioară, în timpul dezbaterii de marți, că țara a avut „un fals sentiment de securitate” în ultimul deceniu.

„Decizia pe care o luăm astăzi... nu poate fi nimic mai puțin decât primul pas major către o nouă comunitate europeană de apărare”, a spus el, adăugând că aceasta include țări care „nu sunt membre ale Uniunii Europene”.

Liderul CDU a apărat proiectul și a argumentat că este nevoie de el, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al amenințării la adresa securității Europei. Pachetul financiar deschide “o perspectivă pentru țara noastră care este urgent necesară în vremurile pe care le trăim astăzi”. Consolidarea sectorului de apărare al Germaniei este “primul pas major către o comunitate europeană de apărare. Germania trebuie să-și asume rolul de lider în Europa”, a declarat Merz.

Germania a fost mult timp prudentă în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, nu doar din motive istorice care datează din 1945, ci și din cauza crizei mondiale a datoriilor din 2009.

Dar, în ciuda temerilor că votul va fi strâns, legislatorii au votat în cele din urmă în favoarea modificărilor cu 513 la 207 - depășind cu mult majoritatea de două treimi necesară.

Un important ziar german a descris acest vot drept „O zi a destinului pentru națiunea noastră”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acest vot este considerat esențial în contextul geopolitic actual, în care SUA își reconsideră angajamentele față de apărarea Europei (mai ales sub administrația Trump) și în fața unor eventuale amenințări din partea Rusiei, care continuă să avanseze în Ucraina.

În absența unui sprijin american constant, Europa ar trebui să își întărească propria apărare, iar Germania, cu cel mai mare buget de apărare din regiune, joacă un rol cheie în această direcție. Aprobarea pachetului ar putea stabili un precedent pentru alte state europene și ar reprezenta un pas semnificativ în consolidarea apărării Europei.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Newsweek
Nicușor Dan a zis când se vor indexa pensiile dacă va fi președinte. Condiția ce trebuie îndeplinită
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...
OSZAR »