Vânătoarea de „narco-submarine” care inundă Europa cu cocaină: Cum strecoară traficanții tone de droguri chiar pe sub nasul poliției
Data publicării:
În ultimii cinci ani, autoritățile din Spania au capturat trei „narco-submarine”, însă alte 30 s-ar putea să fi scăpat nedetectate, potrivit estimărilor poliției. Colaj foto: Profimedia Images / X
Comerțul cu cocaină este acum mult mai extins și mai diversificat din punct de vedere geografic decât a fost vreodată în istorie. Coasta stâncoasă din nord-vestul Spaniei, în regiunea Galicia, precum și vechile legături culturale cu cartelurile din America Latină, au făcut din această regiune o destinație preferată a traficanților care folosesc așa-numitele „narco-submarine” ca să evite autoritățile și să inunde Europa cu droguri de sute de milioane de dolari.
Cu toate că au fost folosite în Oceanul Pacific de zeci de ani, narco-submarinele au devenit între timp și mijlocul de transport preferat al traficanților de droguri care operează pe noile rute înspre Europa și Australia, potrivit Wall Street Journal. Designul lor a devenit tot mai avansat în ultimii ani.
„Este ca un joc de-a șoarecele și pisica”, a spus Fernando Iglesias, șeful poliției de frontieră din Galicia, despre dinamica dintre agenții antidrog și contrabandiști. Cel puțin cinci narco-submarine sunt trimise înspre Galicia în fiecare an, potrivit estimărilor polițiștilor spanioli.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cartelurile sud-americane folosesc aceste rute subacvatice din ce în ce mai des, iar pentru Iglesias și autoritățile de pe continentul european, cursa pentru prinderea acestor „șoareci” nu a fost niciodată mai grea.
„În doar patru ani, ei au dezvoltat nave mai bune cu capacitate mai mare”, a spus Iglesias. „Ei se specializează și trebuie ca și noi să ne specializăm în detectarea lor.”
Autoritățile din Spania spun că au confiscat atât de multă cocaină în ultimii ani, încât au rămas fără locuri de depozitare. „Deja am distrus multă cocaină capturată în 2025”, a explicat Laura Pineiro, șefa poliției de frontieră din Vigo.
Unul dintre puținele instrumente cu care agenții pot repera submersibilele chiar și pe timpul nopții este camera cu termoviziune ce poate detecta căldura din interiorul submersibilelor. Foto: Profimedia Images
În ultimii cinci ani, autoritățile din Spania au capturat trei astfel de submersibile, însă alte 30 s-ar putea să fi scăpat nedetectate în aceeași perioadă, potrivit estimărilor poliției.
În Spania, primul submersibil cu droguri la bord a fost capturat în 2019. Oficialii spun că traficanții au plecat din Brazilia și au călătorit timp de 27 de zile până în nordul Spaniei – o călătorie de aproximativ 6.500 de kilometri. Narco-submarinul capturat transporta 3.000 de kilograme de cocaină.
„A fost ca o palmă care ne-a trezit la realitate”, a povestit jurnalistul spaniol Javier Romero din Galicia pentru WSJ. „A fost dovada că problema a scăpat de sub control. Băieții răi erau mult, mult, mult mai bine pregătiți decât cei buni.”
Un singur narco-submarin poate transporta tone de cocaină, însă costul de construcție se ridică și la 1 milion de dolari. Captură foto: X
Narco-submarinele sunt aproape imposibil de detectat în largul oceanului
Cele mai multe narco-submarine sunt construite de cartelurile de droguri în junglele din America de Sud. Gura de vărsare a Amazonului este unul dintre cele mai bune locuri unde traficanții pot produce și ascunde submersibilele datorită faptului că este plină de zone sălbatice și insule izolate.
Costul de construcție a unui narco-submarin se ridică la aproximativ 1 milion de dolari, potrivit estimărilor autorităților. Deși sunt poreclite „narco-submarine”, ele sunt rareori submarine în adevăratul sens al cuvântului.
Semisubmersibilul capturat de poliția spaniolă în 2019 avea capacitatea de a transporta cocaină în valoare de 139 de milioane de dolari. Avea o lungime de 21 de metri și se deplasa fără să se scufunde în apă cu totul – cam un sfert din navă rămânea mereu deasupra suprafeței apei.
Traficanții de droguri încearcă să copleșească autoritățile din Europa, folosind mai multe metode de transport în același timp. Foto: Profimedia Images
Condițiile la bordul unui narco-submarin sunt destul de dificile. Înăuntru au loc doar trei persoane într-un spațiu înghesuit. Nu există toaletă, nu pot face duș și nu există nicio sursă de lumină.
„Puteți să vă imaginați cum este să petreci o noapte înăuntru [submersibilului], în beznă, în mijlocul Oceanului Atlantic? Eu nu aș vrea să fac asta”, a spus Romero. „Respiri fum toxic multe zile.”
Agenții spanioli care vânează narco-submarinele spun că navele sunt aproape imposibil de detectat în largul oceanului. Ele se deplasează la nivelul apei, iar radarele le confundă cu valurile, potrivit lui Romero.
Unul dintre puținele instrumente cu care agenții pot repera navele chiar și pe timpul nopții este camera cu termoviziune ce poate detecta căldura din interiorul submersibilelor.
Dar, din cauză că agenții trebuie să verifice o zonă atât de largă, narco-submarinele pot de multe ori să treacă neobservate fără probleme.
Agenții poliției de frontieră din Galicia se tem că dezvoltarea dronelor subacvatice tot mai performante va face și mai dificilă prinderea traficanților de droguri. Foto: Profimedia Images
Traficanții folosesc aceste submersibile și cu o altă strategie în gând: să inunde Europa cu cocaină, folosind mai multe metode de transport în același timp pentru a copleși autoritățile care au resurse limitate ca să îi prindă.
Cu toate că autoritățile au reușit să confiște cantități uriașe de droguri în ultimul timp în toată lumea, le este aproape imposibil să țină pasul cu inovațiile pe care le introduc traficanții în rețeaua lor de distribuție.
Agenții antidrog recunosc că au rămas în urmă și se tem că dezvoltarea dronelor subacvatice tot mai performante va face misiunea lor încă și mai dificilă.