O nouă variantă a virusului care produce Covid-19, prezentă în Franța: ce se știe despre tulpina foarte contagioasă

Data publicării:
Virusul SARS-CoV-2, care provoacă maladia COVID-19. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images
Virusul SARS-CoV-2, care provoacă maladia COVID-19. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

Se numeşte NB.1.8.1, iar această nouă tulpină a SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia de Covid-19, a provocat o creştere a numărului de cazuri în Asia şi a fost depistată în premieră şi în Franţa. Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasat-o în categoria variantelor aflate sub supraveghere, adică prezentând un risc crescut pentru sănătate.

În Asia, experţii monitorizează îndeaproape această variantă, scrie TF1info, potrivit News.ro. Într-un comunicat publicat la 15 mai, autorităţile sanitare din Hong Kong au dezvăluit că numărul de cazuri de Covid-19 a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, provocând o „creştere semnificativă” a numărului de vizite la urgenţe şi de spitalizări legate de această boală. Deşi autorităţile sanitare consideră că nu există dovezi că varianta este mai gravă, ele au îndemnat totuşi persoanele expuse riscului să „poarte o mască chirurgicală atunci când se deplasează în locuri publice”. De asemenea, ele recomandă întregii populaţii să se protejeze „în mijloacele de transport în comun sau în locurile aglomerate”.

Autorităţile sanitare taiwaneze au semnalat, de asemenea, o creştere a numărului de vizite la serviciile de urgenţă, cu o creştere a numărului de cazuri grave şi decese. „Ca răspuns la acest val” de cazuri, autorităţile au anunţat pe 20 mai că este în curs constituirea de stocuri „de vaccinuri şi medicamente antivirale”.

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, această variantă ar fi acum dominantă în China şi în creştere în anumite regiuni din Asia.

Deşi Asia se află în centrul acestui nou val, rezultatele secvenţierii acestei tulpini publicate în GISAID, cea mai mare bază de date privind secvenţierea SARS-CoV-2, arată că au fost înregistrate cazuri în numeroase ţări. Au fost găsite urme ale acesteia la călători proveniţi din Japonia şi Coreea de Sud, dar şi din Franţa, Olanda şi Spania. Aceşti călători au fost testaţi între 22 aprilie şi 12 mai, conform datelor disponibile online. Potrivit lui Bruno Lina, profesor de virologie la CHU din Lyon, „cel puţin 4 cazuri” au fost înregistrate în total în Franţa. Cercetătorii de la Institutul Pasteur analizează probele testate pozitiv pentru a determina unde circulă variantele de Covid-19 în Franţa.

„Primele rezultate arată probabil o mai mare uşurinţă de a pătrunde în celulă”, a explicat doctorul Benjamin Davido, medic infecţionist la Spitalul Raymond-Poincaré din Garches. „Concret, asta înseamnă că avem o transmisibilitate mai mare”, precizează el. Această specificitate a determinat OMS să clasifice această variantă ca fiind sub supraveghere, spre deosebire de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Este foarte probabil însă că, din cauza contagiozităţii sale, varianta NB.1.8.1. să devină prevalentă în Europa în cursul verii.

Autorităţile sanitare europene şi internaţionale rămân totuşi destul de liniştite. Deşi NB.1.8.1 este vizibil mai transmisibilă, această variantă nu ar provoca forme grave „mai mult decât alte variante în circulaţie”, explică OMS. „Primele rezultate nu indică probabil o evadare imunitară mai mare”, confirmă Benjamin Davido. „Asta înseamnă probabil că nu există un risc mai mare de a dezvolta forme grave”, spune specialistul.

Deşi persoanele cu risc mai mare ar putea fi expuse la această nouă variantă, agenţia ONU pentru sănătate publică estimează că imunitatea dobândită prin vaccinuri „ar trebui să rămână eficientă împotriva bolilor simptomatice şi grave”.

În Franţa, noua campanie de vaccinare, care a început la 14 aprilie, trebuia să se încheie pe 15 iunie. Însă, autorităţile sanitare menţionează că „este posibilă o prelungire până pe 15 iulie, în funcţie de situaţia epidemiologică”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se pot vinde sau închiria părţi din proprietatea comună? Ce spune legea pentru cei care stau la bloc
Digi FM
Cum a fost surprinsă Delia în direct la Digi 24, la învestirea lui Nicușor Dan. Durerea s-a văzut pe chipul...
Pro FM
Smiley și Gina Pistol au sărbătorit doi ani de la nuntă. Mesajul ironic postat de artist pe internet: „Doar...
Film Now
Lindsay Lohan, adevărul despre spectaculoasa ei transformare de look. Secretul chipului atât de diferit...
Adevarul
România, dată ca exemplu americanilor de Garry Kasparov: „Este cea mai recentă societate care a obținut o...
Newsweek
Un nou anunț despre pensii îi pune pe drumuri pe pensionari. Aceștia primesc beneficii la pensie
Digi FM
Ilona Brezoianu este însărcinată. Mesajul inedit prin care a dat vestea: "O să facem un copil cu nasu' mare"
Digi World
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, cred oamenii de știință olandezi
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Miriam Margolyes, îndrăgita actriță din „Harry Potter”, și-a îngrijorat fanii: „Nu mai am mult de trăit. Nu...
UTV
Ilona Brezoianu este însărcinată! Actrița a publicat primele imagini cu ecografia bebelușului
OSZAR »