Armata britanică a trimis trupelor ucrainene modele-momeală de sisteme de apărare antiaeriană și tancuri, concepute pentru a păcăli forțele ruse, scrie The Times.
Momeala face parte dintr-o strategie menită să facă să pară că Ucraina a primit de la Regatul Unit mai multe arme decât a primit în realitate.
Scopul este de a păcăli forțele ruse să cheltuiască resurse valoroase pentru a distruge modele tipărite ieftine, mai degrabă decât pentru a ataca echipamente militare reale.
„Orice putem face pentru a face să pară că am trimis candități mari de tehnologie militară pe linia frontului este avantajos pentru noi”, a explicat comandantul de escadrilă Lowri Simner din cadrul Royal Air Force.
Machete, nu modele gonflabile
Pe măsură ce forțele ruse folosesc din ce în ce mai mult imaginile prin satelit și dronele pentru a identifica țintele, experții au dezvoltat metode noi și mai sofisticate de înșelăciune. Spre deosebire de tancurile gonflabile din al Doilea Război Mondial, Marea Britanie a dezvoltat acum machete care sunt mai greu de distins de vehiculele reale.
Taskforce Kindred, o echipă a Ministerului Apărării care se ocupă de cererile ucrainene pentru echipamente noi, colaborează cu profesioniști din industrie pentru a crea și a desfășura aceste machete. Fotografiile digitale ale armelor reale ale Regatului Unit sunt imprimate pe materiale pe care trupele ucrainene le pot asambla rapid, deseori cu ajutorul unor imbusuri sau chei speciale. Aceste momeli sunt apoi plasate pe linia frontului pentru a deruta sistemele rusești.
Colonelul Ollie Todd, pușcaș marin regal și ofițer de achiziții pentru Taskforce Kindred, a explicat că echipa a lucrat la diverse modele, inclusiv replici ale tancurilor Challenger 2 și ale sistemelor blindate de artilerie autopropulsate AS-90, ambele fiind disponibile în cantități limitate.
„Ele arată exact ca cele reale. Ai putea fi păcălit destul de ușor”, a spus Todd. Dacă Marea Britanie trimite cinci vehicule reale în Ucraina, Ministerul Apărării poate furniza până la 30 de momeli. De la o distanță de aproximativ 25 de metri, modelele sunt greu de distins de hardware-ul militar real și au devenit „fundamentale” în tacticile câmpului de luptă.
În 2023, s-a raportat că societatea cehă Inflactech, specializată în producția de modele gonflabile de echipamente militare, a început să producă sisteme HIMARS false pentru a induce în eroare forțele ruse.
Editor : Sebastian Eduard