Lituania va investi 1,1 miliarde de euro în următorul deceniu pentru a consolida apărarea de-a lungul graniței sale estice cu Rusia și Belarus, a anunțat Ministerul Apărării la 5 mai.
Lituania se învecinează cu exclava Kaliningrad a Rusiei la sud-vest și cu Belarus la est și sud. Tensiunile dintre NATO și Moscova au escaladat de la invazia la scară largă a Ucrainei.
Ministerul a declarat că inițiativa urmărește să "blocheze și să încetinească" o posibilă invazie. Aproximativ 800 de milioane de euro vor fi alocate pentru achiziționarea și instalarea de mine antitanc pentru a descuraja o eventuală agresiune.
Agențiile de informații occidentale au avertizat cu privire la un potențial război la scară largă în Europa în următorii cinci ani, citând poziția tot mai agresivă a Rusiei.
Oficialii lituanieni au acordat prioritate apărării coridorului Suwalki, o porțiune strategică care leagă Lituania de Polonia, considerată vitală pentru flancul estic al NATO.
În ianuarie, Vilnius a anunțat că intenționează să își majoreze cheltuielile de apărare la 5 %-6 % din PIB pe an, în perioada 2026-2030, invocând amenințarea agresiunii ruse în regiune.
La 18 martie, Lituania, Estonia, Letonia și Polonia și-au declarat intenția de a se retrage din Convenția de la Ottawa, un tratat internațional de interzicere a minelor antipersonal.
Moscova a reacționat dur la aceste inițiative. Directorul Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, a avertizat la 15 aprilie că Polonia și statele baltice vor fi „primele care vor suferi” într-un conflict direct NATO-Rusia.
Editor : S.S.