Analiză Giorgia Meloni, între Trump și loialitatea pentru Europa: cheltuielile pentru apărare, un subiect delicat

Data publicării:
Rome,,Italy,-,October,26,,2022:,Giorgia,Meloni,,Italy's,Prime
Giorgia Meloni. Foto: Shutterstock

Premierul italian Giorgia Meloni se află în situația de a juca un act de echilibristică politică în timp ce Europa încearcă să își consolideze apărarea. Potrivit analiștilor consultați de Reuters, Meloni, o naționalistă cu o admirație profundă pentru președintele american Donald Trump, se luptă să reconcilieze prăpastia tot mai mare dintre instinctele sale ideologice, care sunt legate de Washington, și legăturile strategice ale Italiei cu Uniunea Europeană.

Giorgia Meloni a fost singurul lider UE care a participat la învestirea lui Donald Trump în ianuarie și s-a ferit cu grijă de orice critică la adresa președintelui american, chiar dacă acesta a lovit Europa cu taxe vamale și a amenințat că va abandona Ucraina în războiul său cu Rusia.

Deși a luat parte la discuții de urgență cu partenerii europeni cu privire la modul în care să navigheze prin tulburările provocate de politica externă a lui Trump, angajamentul său a părut uneori lipsit de entuziasm, determinându-i pe criticii de acasă să o acuze de izolarea Italiei în cadrul UE.

Meloni, care se află la putere din 2023, a respins sugestiile potrivit cărora ar fi sub influența lui Trump în timp ce se îndrepta spre un summit al liderilor europeni în această săptămână.

„Nu urmez orbește nici Europa, nici Statele Unite ... Sunt în Europa pentru că Italia este în Europa, deci nu este ca și cum ne-am gândi să mergem în altă parte, dar vreau, de asemenea, ca Occidentul să fie compact”, a declarat ea în parlament.

De când Meloni și-a fondat grupul Frații Italiei în 2012, ea a plasat legăturile strânse cu Statele Unite în centrul politicii sale externe, atenuând în același timp euroscepticismul său inițial feroce.

Tacticile de forță ale lui Trump cu vechii aliați, pe măsură ce încearcă să sporească puterea americană, i-au dezorientat pe pro-atlantiști, forțând în același timp Europa să își revizuiască în grabă opțiunile geopolitice și să își consolideze apărarea.

Turbulențele au pus în așteptare speranțele lui Meloni de a servi drept punte de legătură între Europa și Casa Albă, cele două puteri nucleare ale Europei, Franța și Marea Britanie, preluând conducerea în formularea unui răspuns la Trump, în timp ce Germania ocupă prima pagină a ziarelor cu planurile privind o explozie de cheltuieli uriașe pentru a-și consolida armata.

„În acest moment, Meloni nu are pârghiile necesare pentru a juca un rol de mediator cu Trump”, a declarat Giovanni Orsina, profesor de politică la Universitatea Luiss din Roma.

„Dacă Trumpismul intră într-o a doua fază, mai constructivă, ea ar putea fi capabilă să joace un rol, valorificând afinitățile politice și personale”.

Bugetul apărării

Luna trecută, Meloni a cerut un „summit imediat” între Statele Unite și aliații săi, după ce Trump l-a atacat la Casa Albă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar Washingtonul i-a ignorat apelul.

Surse din biroul lui Meloni, care au refuzat să fie numite, au declarat că liderul italian dorește o întâlnire cu Trump mai târziu în martie sau la începutul lunii aprilie, când Uniunea Europeană ar trebui să impună taxe vamale compensatorii pentru bunuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro ca răspuns la taxele americane pentru oțel și aluminiu.

În discursul său în fața parlamentului din această săptămână, Meloni a pus la îndoială înțelepciunea tarifelor de retorsiune și a îndemnat Europa să își continue cooperarea militară cu Statele Unite în cadrul NATO.

Speriată de sugestia lui Trump că ar putea să nu apere membrii NATO în viitor, Comisia Europeană a prezentat planuri de creștere a cheltuielilor militare ale blocului cu 800 de miliarde de euro, în timp ce Franța s-a oferit să ia în considerare extinderea umbrelei sale nucleare la aliații europeni.

„Este corect ca Europa să se echipeze pentru a-și face partea, dar este în cel mai bun caz naiv, în cel mai rău caz nebunesc să credem că astăzi se poate face fără NATO”, a declarat Meloni, refuzând să spună dacă Italia, puternic îndatorată, își va crește propriul buget de apărare.

Italia este una dintre țările care cheltuie cel mai puțin pentru apărare în cadrul NATO - doar 1,5% din produsul intern brut în 2024, cu mult sub pragul de 2% pe care NATO spune că membrii ar trebui să îl cheltuiască și departe de 5% cerut de Trump.

Acest lucru i-a subminat poziția în Washington, spun diplomații.

„Perspectiva lui Trump este că toată lumea trebuie să plătească”, a declarat Kurt Volker, un fost ambasador NATO al SUA care a lucrat cu prima administrație Trump.

„Probabil că va individualiza alte țări înainte de a ajunge la Italia ... Dar va fi în vizorul său”, a declarat el pentru Reuters.

Industria italiană

În ciuda presiunilor americane, Meloni se confruntă cu opoziția aliatului său de coaliție, Liga de extremă dreapta, de a nu se alătura proiectului „ReArm” al Comisiei Europene.

„Încercați să le întrebați pe mamele noastre ce cred. ... Veți vedea că toate spun același lucru: «Nu»”, a declarat ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, un membru important al Ligii.

Există un sprijin public redus pentru cheltuielile de apărare în Italia, unde poziția anti-război a papei Francisc contează. Un sondaj de opinie IPSOS din această lună a arătat că 39% dintre alegători se opun ReArm, față de 28% care sunt pentru, restul fiind indeciși.

Cu toate acestea, importanta industrie italiană a armamentului, care include nume grele precum Leonardo și Fincantieri, riscă să piardă o sursă masivă de bani, dacă Meloni evită proiectul.

„Ceea ce oamenii ar trebui să înțeleagă este că acum este un moment foarte important pentru ca industria de apărare să se extindă, să crească și să creeze noi locuri de muncă și ar fi ciudat ca Italia să nu analizeze o astfel de posibilitate”, a declarat miercuri comisarul european pentru apărare Andrius Kubilius.

Nathalie Tocci, șefa think tank-ului italian Institute of International Affairs, a declarat că Meloni nu poate sta pe termen nelimitat pe gardul dintre Washington și Bruxelles.

„Inima ei se află în America, dar în cele din urmă își va urma capul, care îi spune practic că Italia este în Europa. Economia noastră este împletită cu Germania și nu puteți schimba acest lucru”, a spus ea.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Nu și-au permis un apartament în Marea Britanie, așa că au cumpărat un sat în Franța. Cât i-a costat
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”
OSZAR »