BIZIDAY | Și-a negociat România emigranții în UK?

Data publicării:
londra - GettyImages-476429212

Peste câteva zile, Uniunea Europeană poate să piardă un membru important sau să își schimbe radical felul în care funcționează. Printre cele mai importante lucruri pe care le cere Marea Britanie pentru a rămâne în UE este să poată bloca până la patru ani ajutoarele sociale pentru cetățenii veniți din Uniunea Europeană.

În plus, dacă U.E. ar fi de acord cu propunerile lui Cameron, un copil român sau bulgar din Marea Britanie ar urma să primească alocații egale cu cele din țara de origine.

Dacian Cioloș, premierul României: „Legat de alocațiile copiilor, noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte. Să se aplice la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte”.

Pentru ca această propunere să treacă, trebuie votată în unanimitate de statele membre. Inclusiv de România, care poate bloca planul lui Cameron, mai ales că cetățenii ei ar fi direct afectați de această propunere.

Cu acte în regulă în Regatul Unit muncesc și învață aproape 300 de mii de români. De fapt, reprezintă a treia cea mai importantă comunitate românească din Europa, după Spania și Italia. Problema este că dacă ar fi aprobate, cererile lui Cameron ar putea fi un precedent extrem de periculos. Până la urmă, cine poate garanta faptul că Spania și Italia, țări cu o economie mult mai slabă decât cea a Marii Britanii, nu vor recurge pe viitor la măsuri similare? Este unul dintre motivele pentru care Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia fac în aceste zile un plan comun, pe care îl vor prezenta la Bruxelles.

Ce am putea cere la schimb

Cei de la The Guardian spun că în eventualitatea în care nu vor bloca propunerile britanicilor, țările din Europa Centrală vor cere la schimb mai multe lucruri. De exemplu, prezența unor contingente militare britanice, în contextul în care războiul din estul Ucrainei este departe de a se fi încheiat. Sau, mai spun cei de la The Guardian, cele patru state ar putea să ceară construcția unui sistem de gazoducte care să le scape de șantajul Rusiei și, în plus, ar crea locuri de muncă. De fapt, referendumul prin care Cameron își va consulta concetățenii dacă vor să rămână în UE ar putea ajuta într-o oarecare măsură România.

Un studiu al celor de la Bertelsmann Foundation spune că o treime dintre firmele cu capital britanic sau german din Regatul Unit și-ar reloca producția sau ar face concedieri dacă Marea Britanie ar ieși din UE. E vorba despre companii din sectoare ca IT, telecomunicații, energie sau cel bancar. De această migrație forțată a companiilor britanice poate beneficia și România. Asta pentru că, cel puţin teoretic, ieșirea din Uniunea Europeană ar putea îngreuna planurile companiei de a recruta forță de muncă specializată. În România însă, subsidiara Vodafone are deja aproape 3.000 de angajați, prin urmare, mult mai simplu le-ar fi britanicilor să dezvolte subsidiara de aici. La fel s-ar putea întâmpla și cu compania IT Endava, care are cam 1.200 de angajați în București și Cluj.

În topul celor mai importante companii britanice de la noi se mai numără și mai mulți producători de medicamente, cel mai important fiind GlaxoSmithKline. Mai sunt și producători de tutun sau companii care asigură servicii conexe extracției petrolului și gazelor.

Deși efectele sunt greu de preconizat, referendumul lui Cameron poate reprezenta o oportunitate pentru țările care știu să își joace corect cărțile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul uluitor făcut de George Simion faţă de Ilinca, în secţia de votare! Imaginile vorbesc de la sine
Digi FM
George Simion, ironizat de români după ce a declarat că este câștigător al acestor alegeri: „De ce fugem de...
Pro FM
Ani la rând s-a spus că e de nerecunoscut, iar acum pare să fi renunțat la fillere. Madonna, apariția care...
Film Now
Ana de Armas, impecabilă într-o rochie albă care i-a subliniat perfect silueta. Prima declarație despre Tom...
Adevarul
Alegerea noului președinte român, analizată de presa din toată lumea. „România se află la răscruce de drumuri”
Newsweek
Cum a fost păgubit un pensionar cu 5000 de lei la pensie. Casa de Pensii zice că nu e singurul caz
Digi FM
Fericiți și emoționați. Jennifer Lawrence și Robert Pattinson, ovaționați nouă minute la Cannes pentru „Die...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Fran Drescher, reuniune emoționantă cu mama ei din "Dădaca". Renee Taylor are 92 de ani și a rămas o femeie...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...
OSZAR »