Vladimir Putin recunoaște că armata sa atacă civili. Cum justifică liderul de la Kremlin bombardamentele

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin. la birou
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Kremlinul a declarat marţi că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone şi rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind despre declarațiile lui Putin care recunoaște bombardarea mai multor obiective civile. 

„Nu există planuri concrete, dar preşedintele (Vladimir) Putin şi-a confirmat disponibilitatea de a discuta pe această temă", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic, relatează EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

Peskov a afirmat că o încetare a atacurilor asupra infrastructurilor civile trebuie să specifice în mod clar în ce situaţii aceste facilităţi pot constitui o ţintă militară şi în care situaţii nu.

„Preşedintele (Putin) a explicat complexitatea acestei probleme chiar ieri (luni), când a răspuns unei întrebări din partea jurnaliştilor. Adică, atunci când vorbim despre facilităţi de infrastructură civilă, este necesar să diferenţiem clar în ce situaţii acestea pot fi ţinte militare şi în care nu", a spus Peskov.

El l-a citat pe Putin spunând că o instalaţie civilă ar putea deveni o ţintă militară dacă combatanţi inamici pot fi depistaţi acolo. „Prin urmare, există aici nuanţe care trebuie discutate", a spus Peskov, citat de Reuters.

Putin a declarat luni că va lua în considerare propunerea lui Zelenski şi că este gata să o discute în format bilateral cu Ucraina, dar a susţinut că forţele ucrainene ocupă adeseori poziţii în instalaţii civile, transformându-le în ţinte militare.

Întrebat dacă interdicţia lui Zelenski de a negocia cu Putin ar putea constitui un obstacol în calea contactelor dintre Moscova şi Kiev, Peskov a răspuns că, dacă partea ucraineană doreşte să facă acest lucru, ar trebui să "elimine din punct de vedere juridic" obstacolele din calea acestor contacte.

El se referea la decretul lui Zelenski din 2022, care interzice negocierile cu Vladimir Putin, după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pe care forţele ruse le controlează parţial.

„Preşedintele Putin şi-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a rezolva problemele prin negocieri", a mai susţinut purtătorul său de cuvânt.

Ambele părţi se află sub presiunea să demonstreze progrese în vederea încheierii războiului, care a intrat deja în al patrulea an, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat săptămâna trecută că se va retrage din eforturile de negocieri dacă cele două părţi nu manifestă deschidere pentru a ajunge la un acord, notează Reuters.
Zelenski declarase luni că Ucraina este pregătită pentru orice formă de discuţie destinată să pună capăt atacurilor asupra instalaţiilor civile.

„Ucraina îşi menţine propunerea de a nu lovi cel puţin ţinte civile. Şi aşteptăm un răspuns clar din partea Moscovei", a spus el. „Suntem pregătiţi pentru orice discuţie despre cum am putea realiza acest lucru".

Întrebat de jurnalişti care este răspunsul Kremlinului, Peskov a declarat că subiectul trebuie discutat ţinându-se cont de experienţa armistiţiului de Paşte de 30 de ore pe care Putin l-a declarat la sfârşitul săptămânii trecute.

El nu a precizat legătura dintre cele două aspecte. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că a încălcat armistiţiul de Paşte de nenumărate ori şi că a încălcat în mod repetat o înţelegere negociată de SUA luna trecută privind interzicerea atacurilor asupra obiectivelor energetice, precum reţelele electrice şi rafinăriile de petrol.

În cursul conflictului, au fost ucişi civili atât în Ucraina, cât şi în Rusia, însă mult mai numeroşi de partea ucraineană, notează Reuters.

Cel puţin 35 de persoane au fost ucise pe 13 aprilie într-un atac rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Sumî, în ceea ce Kievul a declarat a fi atac deliberat asupra civililor. Rusia susţine că a lovit o reuniune a ofiţerilor ucraineni.

Referitor la acest atac, Putin a recunoscut luni - într-un interviu transmis de postul public de televiziune Rossia-1- că Moscova a lovit într-adevăr „ţinte civile", susţinând că acestea ar fi căpătat o conotaţie militară.

„Bunăoară, atacul forţelor noastre asupra Centrului de conferinţe al Universităţii din Sumî. Este acesta un obiectiv civil? Da, e civil. Dar acolo avea loc o ceremonie de premiere a celor care au comis crime în regiunea Kursk - atât din unităţi ale Forţelor armate ucrainene, cât şi naţionalişti. Şi aceştia sunt oamenii pe care noi îi considerăm criminali, care trebuiau să primească o pedeapsă meritată pentru ceea ce au făcut în regiunea de graniţă, inclusiv în Kursk. Şi au primit-o. Acest lucru a fost făcut tocmai pentru a-i pedepsi", conform portalului independent rus Meduza.io.

„Sau se desfăşoară tot felul de reuniuni în restaurante...unde se adună oameni care merită cea mai gravă pedeapsă pentru crimele pe care le-au comis. S-a întâmplat şi asta. Restaurantul este folosit pentru adunări, întâlniri, conferinţe, oamenii sărbătoresc ceva acolo şi beau vodcă. Şi astfel de ţinte am lovit", a afirmat Putin, referindu-se probabil la atacul de la Krivoi Rog la începutul lunii aprilie.

Şi la Sumî, şi la Krivoi Rog, rachetele lansate de Rusia au lovit alături de ţintele declarate de Moscova - în primul caz piaţa centrală, în al doilea - un loc de joacă pentru copii, de altfel, printre cei peste 20 de morţi, 9 au fost copii, dintre care cel mai mic avea doar trei ani, potrivit media ucrainene.

De la începutul invaziei rusei pe scară largă în Ucraina, trupele ruse au lovit infrastructuri civile ucrainenene. Cu toate acestea, autorităţile ruse au negat până acum că ar fi vizat obiective civile, declarând că bombardează doar ţinte militare, notează Meduza.io.

Zelenski a subliniat luni că "sarcina principală" a discuţiilor între Ucraina, SUA şi ţările europene, care vor avea loc miercuri la Londra, va fi de a face presiuni pentru o încetare necondiţionată a focului.

Ucraina a acceptat luna trecută, în principiu, o încetare completă a focului pentru 30 de zile, însă Putin a răspuns cu o listă lungă de condiţii pentru punerea acesteia în aplicare

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Rusia masează trupe la granița cu Finlanda și Suedia. Ce arată imaginile surprinse din satelit
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Absența Melaniei Trump de la Casa Albă ridică semne de întrebare privind căsnicia cu Donald Trump. Ce spun...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”
OSZAR »