Analiză Ruptura dintre Benjamin Netanyahu și Donald Trump, mai clară decât niciodată: care sunt implicațiile pentru Israel și războiul din Gaza

Președintele american Donald Trump a început marți un turneu în Orientul Mijlociu, cu un itinerariu ce include Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Un nume important lipsește însă de pe lista destinațiilor liderului american: Israelul, lucru care amintește, potrivit CNN, de același elefant din Biroul Oval, încă de pe vremea lui Barack Obama: excluderea acestui important aliat al Americii de pe traseul vizitelor în regiune. CNN analizează implicațiile deciziei administrației americane de a nu include o oprire în Israel în cadrul turneului lui Trump, din punctul de vedere al relației cu Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al țării, și al susținerii Casei Albe pentru Israel și războiul din Gaza.
CNN amintește că în 2009, la doar câteva luni de la instalarea noii sale administrații, președintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, s-a întâlnit cu regele Arabiei Saudite, în cadrul eforturilor de a promova relațiile cu lumea arabă. Prima oprire a fost la Riad. De acolo, a plecat către o altă capitală regională, unde liderul lumii libere a ținut un discurs despre o nouă viziune pentru Orientul Mijlociu. Din itinerariu a lispsit atunci, în mod evident, o oprire în Israel.
Decizia lui Obama de a nu-l vizita pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care tocmai se întorsese la putere, a fost considerată o insultă. Aceasta a marcat începutul a ceea ce mulți consideră și astăzi o relație fracturată a lui Obama cu Israelul și, în special, cu cel mai longeviv lider al țării.
Revenind la prezent, CNN observă că, în timp ce președintele Donald Trump a pornit în prima sa vizită în regiune în al doilea mandat, același elefant stă în același colț al Biroului Oval. Itinerariul lui Trump include Arabia Saudită – unde va ajunge marți dimineața, ora locală – Qatar și Emiratele Arabe Unite.
Casa Albă a numit-o „o întoarcere istorică în Orientul Mijlociu” și a promis „o viziune comună asupra stabilității, oportunităților și respectului reciproc”. Israelul nu figurează din nou în itinerariu. Și după ce Trump a luat Israelul prin surprindere de mai multe ori – anunțând discuții cu Iranul, un acord cu rebelii houthi din Yemen și discuții directe cu Hamas – oficialii israelieni sunt îngrijorați că ar putea urma o altă surpriză.
„Fără rezultate, nu vine”
Oficialii israelieni au încercat să se intereseze despre posibilitatea unei opriri la Ierusalim sau Tel Aviv în timpul călătoriei lui Trump, potrivit unei surse familiarizate cu problema. Dar președintele a stins speranțele săptămâna trecută, când a declarat că nu are în plan să oprească în Israel.
„O vom face la un moment dat”, a spus Trump. „Dar nu în această călătorie”.
Trump ar fi putut fi convins să adauge vizita la itinerariul său dacă ar fi putut revendica un fel de victorie, fie că ar fi fost un acord de încetare a focului în Gaza, un plan de ajutor umanitar sau altceva. Dar, având în vedere că Israelul este gata să-și extindă războiul în Gaza, nu există astfel de rezultate. Chiar și cu eliberarea ostaticului Edan Alexander luni, perspectivele unui armistițiu cuprinzător par încă îndepărtate.
„Fără rezultate, nu va veni (în Israel)”, a declarat sursa.
Netanyahu s-a mândrit cu faptul că a fost primul lider mondial care l-a vizitat pe Trump în al doilea mandat, în februarie. La a doua vizită, în aprilie, a devenit primul lider care a încercat să înceapă negocierile pentru un nou acord comercial după ce Trump a anunțat tarife drastice la importuri. Prim-ministrul israelian a părăsit Casa Albă fără un acord comercial și cu o nouă preocupare: anunțul șoc al lui Trump că SUA vor începe negocierile pentru un nou acord nuclear cu Iranul.
Problema pentru Netanyahu este că în acest moment are puțină influență la Washington, a declarat Alon Pinkas, fost diplomat israelian.
„Netanyahu nu are nimic din ceea ce Trump vrea, are nevoie sau (ceea ce el) îi poate oferi, spre deosebire de, să zicem, saudiți, qatarezi (sau) oficialii din Emirate”, a declarat Pinkas pentru CNN. Bogatele națiuni arabe au promis investiții de trilioane de dolari în SUA și ar putea anunța achiziții importante de arme, pe care Trump le poate prezenta ca o victorie pentru industria americană.
În ciuda faptului că a fost probabil cel mai vocal susținător internațional al lui Trump, Netanyahu nu mai are multe cărți de jucat, a spus Pinkas. Sub administrațiile democrate, Netanyahu s-a folosit de susținătorii săi republicani pentru a exercita presiuni asupra Casei Albe. Dar Netanyahu nu l-a criticat niciodată deschis pe Trump și este puțin probabil să înceapă să o facă.
„Nu are nimic în acest moment”, a spus Pinkas.
„O politică a surprizelor”
Pe măsură ce se apropia vizita lui Trump în regiune, îngrijorările oficialilor israelieni cu privire la ceea ce va aduce aceasta au crescut.
În săptămânile premergătoare călătoriei sale, Trump a făcut o serie de mișcări care l-au făcut pe premierul israelian să pară puțin mai mult decât un spectator frustrat. Trump a continuat negocierile cu Iranul privind programul nuclear al acestuia, care nu exclud posibilitatea ca Teheranul să păstreze anumite capacități nucleare civile; a acceptat un armistițiu cu rebelii houthi, care nu pune capăt atacurilor grupării yemenite asupra Israelului; și, potrivit unei relatări Reuters, nu mai cere Arabiei Saudite normalizarea relațiilor cu Israelul drept condiție pentru facilitarea unui program nuclear civil saudit.
Duminică, administrația Trump a ocolit Israelul pentru a încheia un acord cu Hamas pentru eliberarea lui Edan Alexander, ultimul ostatic american cunoscut în Gaza, Trump prezentând acest acord ca un pas „pentru a pune capăt acestui război foarte brutal și pentru a-i înapoia pe TOȚI ostaticii în viață și rămășițele celor dragi”.
Oficialii israelieni sunt acum îngrijorați de ceea ce va însemna pentru poziția lui Trump față de război și negocierile de încetare a focului o săptămână petrecută în întâlniri și festivități cu liderii din Golf, care au criticat cu toții atacul militar al Israelului în Gaza și blocada umanitară continuă a Fâșiei.
Înaintea călătoriei lui Trump, SUA au exercitat presiuni puternice asupra Egiptului și Qatarului pentru a convinge Hamas să accepte eliberarea unor ostatici, a declarat o sursă familiarizată cu negocierile, în schimbul unui armistițiu de câteva săptămâni și a intrării ajutorului umanitar.
Administrația Trump pare acum să vizeze obiective și mai înalte. O altă sursă familiarizată cu problema a declarat pentru CNN că eliberarea lui Alexander va duce la „negocieri imediate pentru un acord de pace”.
Un acord cuprinzător pentru încheierea războiului rămâne încă departe, dar Trump a clarificat că acesta este obiectivul său.
„Sperăm că acesta este primul dintre pașii finali necesari pentru a pune capăt acestui conflict brutal”, a declarat Trump duminică pe rețelele de socializare.
Rezultatul este că Trump și Netanyahu par să fie mai în dezacord ca niciodată, o situație care survine la scurt timp după ce Netanyahu a dublat miza în război și a declarat în mod explicit că consideră că înfrângerea Hamas este mai importantă decât eliberarea ostaticilor. Dacă un acord cu Hamas pentru returnarea mai multor ostatici pare la îndemână, SUA vor crește presiunea asupra Israelului pentru a-l accepta, a declarat o altă sursă familiarizată cu problema.
Până acum, existau îndoieli majore cu privire la faptul că liderul Hamas din Gaza, Mohammad Sinwar, ar fi de acord cu un acord limitat. Dar Hamas pare să fi jucat inteligent împotriva Israelului de data aceasta în ceea ce îl privește pe Trump.
Iar vizita lui Trump în regiune va servi ca punct de presiune pentru a debloca eventual un acord.
Trump avansează „ca un buldozer”
„Nu trebuie să existe surprize” de niciuna dintre părți, a declarat Dan Shapiro, fost ambasador al SUA în Israel și membru senior al Atlantic Council, un think tank din Washington, DC. „În caz contrar, încrederea atât de esențială pentru acest parteneriat se va destrăma foarte, foarte repede.”
Trump avansează „ca un buldozer” pentru a obține ceea ce dorește, a declarat Shapiro pentru CNN, iar lista dorințelor sale include în prezent progresul în ceea ce privește acordul de încetare a focului și eliberarea ostaticilor. Tendința lui Netanyahu de a trage de timp în luarea deciziilor importante și istoricul său de a acorda prioritate propriului supraviețuire politică par să fi contribuit la disponibilitatea Casei Albe de a renunța la consultarea cu Israelul în privința deciziilor cheie, a afirmat el.
„Este clar frustrat de Netanyahu, la fel ca toți ceilalți președinți care au lucrat cu Netanyahu”, a spus Shapiro.
Între timp, omul lui Trump la Ierusalim, ambasadorul SUA Mike Huckabee, a încercat să minimizeze speculațiile despre o ruptură între cei doi lideri și a spus că „se așteaptă pe deplin” ca Trump să viziteze Israelul în acest an.
„Niciun președinte nu s-a preocupat atât de mult și nu a făcut atât de multe pentru statul Israel ca președintele Trump”, a declarat Huckabee pentru Channel 13 News din Israel, într-un interviu difuzat sâmbătă seara. „Iar relația sa cu primul ministru este, cred, remarcabilă.”
Israelienii văd lucrurile altfel.
Prima pagină a proeminentului ziar Yedioth Ahronot de joi trecută a afișat o caricatură a lui Trump cu titlul „O politică a surprizelor”. În timp ce Trump pregătește o supă, Netanyahu stă nervos în fundal.
Chiar și ziarul Israel HaYom, fervent pro-Trump, a subliniat aparenta ruptură cu Netanyahu. Columnistul Shai Golden a scris într-un articol de opinie publicat în weekend: „Vechiul proverb «Ai grijă ce-ți dorești, s-ar putea să se îndeplinească» descrie perfect capcana în care a căzut Netanyahu cu Trump”.
Editor : B.E.
- Etichete:
- iran
- israel
- emiratele arabe unite
- qatar
- hamas
- arabia saudita
- fasia gaza
- benjamin netanyahu
- orientul mijlociu
- donald trump
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News