Putin îi laudă pe soldații sovietici de Ziua Comemorării Holocaustului: Au învins „un rău teribil și total”

Data publicării:
Russian President Vladimir Putin
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus un omagiu soldaţilor sovietici care au învins un „rău teribil şi total” prin eliberarea lagărului de la Auschwitz în ianuarie 1945, cu ocazia comemorării acestui eveniment în Polonia, la care preşedintele rus nu participă.

Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului este o dată de „mare importanţă morală”, a declarat Vladimir Putin într-un mesaj publicat de Kremlin.

„Ne vom aminti întotdeauna că soldatul sovietic a fost cel care a zdrobit acest rău teribil şi total şi a obţinut victoria a cărei măreţie va rămâne pentru totdeauna în istoria lumii”, a adăugat el. „Cetăţenii ruşi sunt descendenţii şi succesorii direcţi ai generaţiei învingătorilor.”

Putin a promis opoziţia ţării sale faţă de „încercările de a rescrie judecata juridică şi morală pronunţată asupra călăilor nazişti şi a complicilor lor”.

„Vom face totul pentru a apăra dreptul popoarelor la identitate etnică, lingvistică şi spirituală şi pentru a preveni răspândirea antisemitismului, rusofobiei şi a altor ideologii rasiste”, a subliniat Vladimir Putin.

Autorităţile ruse prezintă conflictul din Ucraina drept un război existenţial, după modelul celui purtat de URSS împotriva Germaniei naziste. Vladimir Putin, de exemplu, justifică ofensiva sa în Ucraina din februarie 2022 prin necesitatea de a „denazifica” această fostă republică sovietică. Memoria celui de-al Doilea Război Mondial este astfel readusă în prim plan pentru a exalta valorile patriotice şi militare în ţara sa, scrie AFP.

În Polonia, zeci de lideri comemorează eliberarea fostului lagăr nazist de la Auschwitz-Birkenau, dar Vladimir Putin, izolat pe scena internaţională de la începutul conflictului din Ucraina, va fi unul dintre marii absenţi. Printre participanți se numără regele Charles al III-lea şi preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, de asemenea, că a sosit în Polonia pentru a lua parte la comemorări. El a declarat că „răul care încearcă să distrugă vieţile unor popoare întregi există încă în lume”, o referire clară la Rusia şi la ofensiva sa lansată acum aproape trei ani în Ucraina.

Rusia a fost absentă şi de la ceremoniile de marcare a celei de-a 80-a aniversări a debarcării din Ziua Z în Franţa, în iunie 2024. URSS, aliată cu Marea Britanie şi Statele Unite împotriva Germaniei naziste, a suferit cele mai mari pierderi umane din al Doilea Război Mondial, cu cel puţin 20 de milioane de morţi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Nu și-au permis un apartament în Marea Britanie, așa că au cumpărat un sat în Franța. Cât i-a costat
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”
OSZAR »