Planul surprinzător propus de Iran în negocierile cu SUA. Cum încearcă Teheranul să îl ademenească pe Trump cu un nou acord nuclear
Data publicării:
Cu toate că a jurat că nu va mai negocia niciodată cu președintele american Donald Trump, pentru liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, sfidarea pură nu mai este o opțiune în relația cu SUA. Colaj foto: Profimedia Images
Echipa de negocieri a Iranului a propus un plan nou pentru îmbogățirea uraniului cu participarea statelor arabe și investiții americane ca alternativă la cerința Statelor Unite de renunțare completă la programul nuclear iranian. După un blocaj de șapte ani, diplomația între Teheran și Washington a luat din nou avânt, iar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a luat o decizie la care puțini se așteptau: a dat undă verde unui nou acord nuclear, dacă președintele american Donald Trump acceptă liniile roșii ale Teheranului, scrie Foreign Policy.
A patra rundă de discuții între SUA și Iran, care a avut loc în Oman weekendul trecut, nu a produs o schimbare majoră, însă ambele părți par hotărâte să continue negocierile.
Cu toate că a jurat că nu va mai negocia niciodată cu „acel om”, referindu-se la președintele american, pentru Khamenei sfidarea pură nu mai este o opțiune. Presat de sancțiuni, criza economică și amenințarea războiului, liderul Iranului a optat pentru calea diplomației.
Trump vrea să împiedice Iranul să își dezvolte un arsenal nuclear, în timp ce Teheranul insistă că nici nu intenționează să facă acest lucru. Pentru Iran, însă, problema este una mult mai urgentă, pentru că miza este însăși supraviețuirea regimului.
„Noul plan de pe masa negocierilor” a fost propus de ministrul iranian de externe Abbas Araghchi în timpul discuțiilor cu trimisul special al Statelor Unite, Steve Witkoff, în Oman, potrivit mai multor oficiali iranieni. Tabăra americană neagă faptul că o astfel de propunere ar fi fost făcută în timpul ultimei runde de negocieri.
Ce prevede noul acord nuclear propus de Iran
Propunerea Iranului presupune înființarea unui consorțiu nuclear cu participarea a trei țări prin care Iranul va îmbogăți uraniu până la un grad inferior celui necesar pentru armele nucleare, pe care apoi îl va exporta în alte țări arabe pentru a fi folosit în scop civil, potrivit surselor citate de New York Times.
Prevederile acordului sunt asemănătoare cu cele ale înțelegerii semnate în 2015, diferența majoră fiind că, de această dată, reprezentanții țărilor străine – posibil, chiar și din SUA – ar urma să fie mult mai implicați pentru a monitoriza îndeaproape întreg procesul.
Ministrul de externe al Iranului Abbas Araghchi (dreapta), care l-a numit pe Trump un lider anti-război înțelept și a postat pe X mai multe mesaje anti-Biden, a fost ales special de liderul suprem Ali Khamenei pentru a conduce negocierile cu SUA. Foto. Profimedia Images
Altă diferență ar fi că, în timp ce vechiul acord avea o durată de 15 ani, noua înțelegere ar fi permanentă, ceea ce i-ar permite lui Trump să se laude că a obținut mai mult decât fostul președinte Barack Obama în 2015.
„Dacă Trump va anunța un acord nuclear regional, ar fi o mare victorie”, a spus Seyed Hossein Mousavian, un fost diplomat iranian și membru al echipei de negociere din 2015 care a propus o idee similară în 2023.
Un consorțiu nuclear regional ar elimina amenințarea imediată și pe termen lung din partea Iranului, ar susține ambițiile altor state din regiune privind dezvoltarea unor centrale nucleare și ar aduce noi investiții pentru americani, a mai spus Mousavian.
Gărzile Revoluționare ale Iranului susțin negocierile, dar rămân cu „degetul pe trăgaci”
Pentru a elimina orice îndoieli legate de unitatea regimului de la Teheran, biroul lui Khamenei a transmis că Gărzile Revoluționare ale Iranului, care controlează importante complexe militare și nucleare din țară, susțin discuțiile conduse de Araghchi, dar că „rămân alerte” și cu „degetul pe trăgaci”, în cazul în care diplomația eșuează.
Ministrul de externe al Iranului, care a fost ales special de Khamenei pentru a conduce negocierile cu Trump, a făcut niște declarații neobișnuite despre politicile din SUA în încercarea de a câștiga simpatia președintelui american.
Araghchi l-a numit pe Trump un lider anti-război înțelept și a postat pe X mai multe mesaje anti-Biden care păreau scrise special pentru a-i face pe plac actualului președinte.
Iranul din 2025 se află într-o poziție foarte diferită de cea din 2015. Tabăra cea mai agresivă și anti-SUA din Iran știe că trebuie să rămână în umbră, cel puțin pentru moment, și să aștepte rezultatul discuțiilor. Nu există niciun semn că aceștia vor încerca să îl sfideze pe Khamenei atât timp cât negocierile sunt în desfășurare.
După cum a spus și fostul președinte Hassan Rouhani, negocierile nu reprezintă o capitulare, iar regimul trebuie să pună interesul național înaintea rivalităților interne în timpul discuțiilor cu Trump.