Administraţia preşedintelui american Donald Trump intenţionează să amendeze migranţii ce fac obiectul unui ordin de deportare cu până la 998 de dolari zilnic dacă nu pleacă din Statele Unite şi plănuieşte să le confişte proprietăţile dacă nu plătesc amenda, indică documente citate de Reuters.
Amenzile se bazează pe o lege din 1996 care a fost aplicată prima dată în 2018, în timpul primului mandat de preşedinte al lui Donald Trump. Actuala administraţie intenţionează să aplice penalităţile retroactiv pentru până la cinci ani, ceea ce ar putea avea ca rezultat amenzi totalizând 1 milion de dolari, a explicat un membru al administraţiei americane care a solicitat anonimatul.
Administraţia Trump ia în considerare şi confiscarea proprietăţii imigranţilor care nu plătesc amenzile. Ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, purtătoarea de cuvânt a Departamentului Securităţii Interne (DHS), Tricia McLaughlin, a afirmat că imigranţii aflaţi ilegal în SUA ar trebui să folosească o aplicaţie de pe telefonul mobil, CBP One, pentru a „se autodeporta şi a părăsi ţara acum”.
„Dacă ei nu fac asta, vor suporta consecinţele. Aceasta include o amendă de 998 dolari/zi pentru fiecare zi în care străinul ilegal stă după emiterea ordinului de deportare final”, a McLaughlin.
DHS a avertizat în legătură cu amenzile într-o postare pe social media făcută pe 31 martie. Mesaje pe e-mail consultate de Reuters arată că preşedinţia SUA a făcut presiuni asupra Autorităţii vamale şi de protecţie a frontierelor (USCBP) pentru a gestiona problema, confiscarea proprietăţii pentru migranţii care nu plătesc şi vânzarea activelor lor.
În primul său mandat de preşedinte, Trump a invocat o lege din 1996 pentru a percepe amenzi de sute de mii de dolari contra a 9 migranţi care căutau refugiu în biserici. Administraţia a retras penalităţile, dar apoi a procedat la amenzi mai mici, în valoare de 60.000 de dolari pe persoană contra a cel puţin patru dintre migranţi, potrivit documentelor judiciare citate de Reuters.
Preşedintele democrat Joe Biden a stopat aplicarea amenzilor şi a revocat politicile în cauză atunci când şi-a preluat mandatul, în 2021.
O oficialitate CBP a scris în 31 martie un e-mail, consultat de Reuters, potrivit căruia Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe a făcut presiuni asupra CBP pentru a aplica amenzi şi a gestiona confiscările.
Însă o notă CBP din aceeaşi zi, de asemenea consultată de Reuters, afirma că sistemele CBP nu susţin în prezent acest tip de amendă şi că o upgradare ar putea conduce la costuri semnificative şi la amânări în punerea în aplicare. Data începerii aplicării amenzilor rămâne neclară.
Editor : M.I.