Orașul pe care americanii l-au „uitat” în Canada. Cum a ajuns Point Roberts complet izolat de restul Statelor Unite
Data publicării:
Point Roberts este o periclavă: o zonă ce nu poată fi accesată pe cale terestră din țara de care aparține decât prin traversarea teritoriului unui stat vecin, fără a fi complet înconjurată de teritorii sau ape teritoriale străine. Colaj foto: Profimedia Images
Point Roberts este un orășel idilic unde oamenii se simt atât de în siguranță încât își lasă cheile în mașină și copiii merg singuri la joacă pe plajă sau în pădure. Însă, acest loc unde „te simți ca și când te-ai întors în timp cu 40 de ani” prezintă și o anomalie geografică: cu toate că face parte din SUA, pentru a ajunge cu mașina oriunde în restul țării, localnicii trebuie să treacă prin Canada.
Este normal să te întrebi de ce Point Roberts nu face parte din Canada, având în vedere cât de izolat este de restul Statelor Unite.
Răspunsul se găsește în Tratatul Oregonului din 1846, care a stabilit că granița dintre Canada și SUA este reprezentată de paralela 49, ceea ce a separat practic acest ciot de pământ de restul regiunii geografice din care face parte, potrivit CNN.
Unii spun că orășelul s-a născut dintr-o neglijență, în timp ce alții susțin că Statele Unite au păstrat această peninsulă ca să își asigure accesul la Pacificul de Nord-Vest și la zonele de pescuit valoroase din apropiere.
Până la finalul secolului al XIX-lea, mulți coloniști din Islanda au ajuns aici lucrând în fabrici de conserve de somon și în ferme. Mulți dintre locuitorii din prezent ai orașului sunt urmași ai acelor coloniști.
„Familia bunicii mele era islandeză și s-a stabilit aici cu mult timp în urmă”, a povestit Hannah Shucard, care a crescut în Point Roberts. „Ea încă trăiește într-o casă pe care bunicul meu a construit-o pe terenul original al familiei și vorbește islandeza, la fel ca alte câteva dintre prietenele ei.”
De pe plajele din Point Roberts, oamenii pot vedea vara vulturi și foci, dar și balene cu cocoașă și orci (balene ucigașe). Foto: Profimedia Images
Shucard își amintește că a avut o copilărie foarte frumoasă, plină de momente în familie, în natură, printre animale. Mătușile, unchii și verii ei trăiau cu toții în apropiere, iar copiii mergeau uneori cu caii la școală.
„Copilăria mea a fost magică”, a spus Shucard. „Petreceam mult timp afară construind forturi, explorând plaja, făcând drumeții prin pădure. Este genul de orășel unde toată lumea cunoaște pe toată lumea.”
Cu toate că a plecat din localitate ca să studieze la facultate și să muncească în Seattle, Shucard a rămas apropiată de familia ei din Point Roberts.
Ea nu se mai aștepta că se va mai muta vreodată înapoi, dar pandemia de Covid-19 i-a schimbat planurile. Când granița SUA-Canada s-a închis, a devenit aproape imposibil să își viziteze bunicii bătrâni rămași în Point Roberts.
Când munca ei de coordonator de cercetare în cadrul Universității Washington s-a mutat în mediul online, Shucard și soțul ei s-au mutat înapoi în Point Roberts, în octombrie 2021, ca să își ajute familia.
„Bunica mea împlinește 95 de ani luna viitoare – îi gătim cina de două ori pe săptămână și o ajutăm prin casă”, a spus Shucard. „A fost foarte special să petrecem acest timp împreună.”
Singurul mod de a ajunge cu mașina din Point Roberts în restul Statelor Unite este prin Canada. Foto: Profimedia Images
„De îndată ce treci granița, te simți ca și când te-ai întors în timp cu 40 de ani”, a povestit și Krystal King, o americancă din Portland care s-a mutat în Point Roberts după ce casa ei a luat foc. Viața este „lentă și frumoasă. Este liniște. Este un loc mic și sigur”.
Krystal și soțul ei, Neil, au deschis un magazin în Point Roberts unde vând dulciuri, jucării, obiecte de artă și diverse suveniruri pe care le creează chiar ei.
În spatele magazinului, cuplul a deschis Muzeul Rățuștelor de Cauciuc care include mii de jucării, inclusiv rățuște de jucărie rare și vechi de mai bine de 100 de ani.
Orașul are doar două drumuri principale și nu are niciun semafor. Nimic nu se află prea departe și toți oamenii sunt într-un fel sau altul conectați între ei.
„Când eram la școală, bibliotecarul conducea autobuzul școlar, era administrator, dar și un prieten de familie, pentru că este o comunitate așa de mică”, a spus Kristin Lomedico, noua bibliotecară locală, care provine la rândul ei din imigranți islandezi.
Vara, oamenii pot vedea balene cu cocoașă și orci (balene ucigașe) de pe plajă. „Vedem mereu vulturi și foci, mai ales în această perioadă a anului”, a spus Shucard.
Unii spun că Point Roberts s-a născut dintr-o neglijență istorică, în timp ce alții susțin că Statele Unite au păstrat această peninsulă ca să își asigure accesul la Pacificul de Nord-Vest și la zonele de pescuit valoroase din apropiere. Foto: Shutterstock
În ciuda multelor avantaje pe care le oferă acest orășel, locuitorii din Point Roberts se confruntă cu mai multe probleme logistice.
Familiile își duc copiii de multe ori la creșe și grădinițe din Tsawwassen, o comunitate din Canada aflată la 10 minute distanță cu mașina. „Pentru o cină mai elegantă sau un concert mergem în Vancouver”, a spus Shucard.
„Este greu de trăit aici pe măsură ce îmbătrânești”, a spus Lomedico. „Cabinetele medicale și stomatologice se află toate în Bellingham sau Blaine – trebuie să poți să conduci până acolo și înapoi sau să ai pe cineva să te ajute.”
Școala primară din Point Roberts nu oferă decât cursuri pentru primele două clase. În 2025, doar cinci elevi noi s-au înscris la școală.
„Îți programezi totul în funcție de timpul de așteptare de la graniță”, a povestit și Neil. „Dedicăm o întreagă zi pentru asta – programări la doctor, cumpărături, rețete medicale, obligații. Nu e așa de rău.”
Din cauza tarifelor impuse de Trump și a tensiunilor politice dintre SUA și Canada, mulți canadieni au ales să boicoteze destinațiile din țara vecină, inclusiv Point Roberts, ceea ce afectează mult afacerile locale. Foto: Profimedia Images
Point Roberts s-a bazat de mult timp pe turiștii din Canada care susțin economia locală, însă tensiunile recente dintre SUA și Canada amenință activitatea afacerilor locale.
De când Donald Trump a impus tarife comerciale și a propus ca Statele Unite să anexeze Canada, mulți canadieni au început să boicoteze destinațiile din SUA, inclusiv Point Roberts.
Costurile au crescut deja pentru comercianții americani, în timp ce unii clienți din Canada le-au scris vânzătorilor din Point Roberts că le pare rău că vor fi prinși la mijloc, dar că nu vor mai vizita orășelul lor pentru că „este important pentru canadieni acum să rămână împreună”.
„Cât de mult vor ține tarifele? O să treacă asta? Oamenii sunt foarte agitați”, a spus Krystal. „Dar nimeni nu aruncă prosopul. Acum, toată lumea își ține respirația, așteptând să vadă ce vor aduce următoarele luni.”