Analiză Negocieri indirecte între Rusia și Ucraina, în Arabia Saudită. Pe ce se vor concentra discuțiile mediate de Statele Unite

Data publicării:
Eu,,Usa,And,Russian,Flags,With,Chess,Pieces,Symbolizing,The
Vladimir Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 Foto: Shutterstock

Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, luni, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului, dar nu se vor întâlni față în față, ilustrând prăpastia care separă părțile în conflict, în ciuda asigurărilor Casei Albe că „nu au fost niciodată mai aproape” de pace, potrivit Washington Post.

Armistițiu în Marea Neagră, punct central al discuțiilor

Discuțiile mediate de SUA se vor concentra pe o propunere de încetare a focului maritim în Marea Neagră, potrivit lui Iuri Ușakov, un consilier de top în politica externă al președintelui rus Vladimir Putin. Negociatorii vor fi în camere separate, bazându-se pe intermediari pentru a face schimb de mesaje.

„Vor fi discuții de proximitate... un fel de diplomația navetei într-un hotel”, a declarat trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, într-un interviu pentru ABC News.

În timp ce Ucraina a spus că sprijină o încetare a focului cuprinzătoare, fără condiții prealabile, Putin a fost de acord până acum doar cu o propunere mai restrânsă care cere ambelor părți să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice.

Concesia pare să favorizeze Rusia, care a vizat în mod repetat rețeaua electrică a Ucrainei în lunile de iarnă, dar era oricum de așteptat să se îndepărteze de strategie odată cu apropierea primăverii. Ucraina a folosit drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi instalațiile rusești de depozitare a petrolului și a întrerupt aprovizionarea cu combustibil intern a țării.

Într-o postare pe rețelele sociale în care a anunțat că Putin a fost de acord cu încetarea focului energetic, Trump a spus că există o „înțelegere că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului”.

Dar nu există niciun indiciu că Moscova s-a clintit în ceea ce privește obiectivele sale maximaliste – inclusiv încetarea ajutorului militar și informațional occidental către Kiev și renunțarea Ucrainei la ambițiile sale NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Putin „trebuie să înceteze să mai facă cereri inutile care nu fac decât să prelungească războiul”.

O situație complicată de tipul „un pas înainte, doi pași înapoi”

De asemenea, nu este clar modul în care ar putea fi aplicat un potențial armistițiu mai larg, Rusia refuzând orice rol pentru o forță de menținere a păcii susținută de NATO.

Aceasta este o perioadă într-o încetare a focului în care lucrurile sunt cele mai sensibile și mai predispuse la deraiere”, a declarat Samuel Charap, analist rus la grupul de reflecție Rand. „Ar trebui să ne așteptăm la zig-zaguri”, a adăugat el, „un tip de situație cu un pas înainte, doi pași înapoi”.

Vineri, ambele părți s-au acuzat reciproc că au subminat încetarea parțială a focului. Moscova a spus că Kievul a aruncat în aer un depozit de combustibil în Sudja, un oraș din vestul Rusiei capturat de Ucraina într-o incursiune surpriză, anul trecut.

„Toată lumea poate vedea cât de multă încredere putem avea în cuvântul lui Zelenski”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cu câteva ore mai devreme, dronele rusești au atacat orașul-port ucrainean Odesa, distrugând un bloc de apartamente înalt și un centru comercial și declanșând mai multe incendii mari. „Rusia atacă din nou infrastructura civilă”, a postat consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak pe Telegram.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a atacat capitala Kiev cu drone și mai mulți localnici au fost răniți, pe lângă incendiile provocate de explozii, au declarat oficialii ucraineni.

Listă de infrastructuri civile protejate propusă de Zelenski

Miercuri, Zelenski a declarat că biroul său pregătește o listă de infrastructuri civile care ar trebui ferite de bombardamente viitoare, inclusiv căile ferate și instalațiile portuare. Andrei Stavnițer, coproprietar și CEO al celui mai mare port al Ucrainei, TIS, a declarat că rămâne „sceptic” în ceea ce privește acordurile cu Rusia.

„Ceea ce am văzut ultima dată a fost sabotaj, încercări deliberate de a împinge Ucraina de pe piețele globale și întârzieri intenționate”, a spus el despre discuțiile purtate la Istanbul la începutul războiului. „Pentru a asigura conformitatea, observatorii internaționali – în mod ideal americanii – trebuie să fie prezenți pe teren”.

Împingerea Moscovei pentru un armistițiu naval în Marea Neagră are sens, a spus politologul rus Kirill Rogov, pentru că Ucraina a paralizat o mare parte a flotei ruse de acolo și „controlează cea mai mare parte a apelor cu ajutorul dronelor navale”.

„Putin nu are niciun avantaj aici, așa că este convenabil pentru el să fie de acord cu o încetare parțială a focului în acest domeniu”, a adăugat Rogov.

Moscova a mai indicat că discuțiile din Arabia Saudită vor acoperi transporturile de cereale în Marea Neagră. Conform unui acord încheiat în vara anului 2022, Ucrainei i sa permis să-și exporte cerealele din porturile blocate de Rusia. Dar acordul a fost afectat de întreruperi încă de la început, Rusia acuzând Ucraina că folosește coridorul sigur pentru a lansa atacuri cu drone și a fost suspendat un an mai târziu.

De atunci, Ucraina a căutat rute alternative de export, inclusiv coridoare terestre prin Europa și transporturi prin fluviul Dunărea, dar aceste opțiuni sunt mult mai costisitoare.

Cine face parte din delegațiile ucraineană, rusă și americană

Delegația rusă la Riad va fi condusă de Grigori Karasin, senator care supraveghează afacerile externe, și Serghei Beseda, consilier de rang înalt al directorului Serviciului Federal de Securitate.

Ucraina va fi reprezentată de ministrul Apărării Rustem Umerov și Pavlo Palisa, șef adjunct al biroului prezidențial, potrivit unui înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuțiile, vorbind sub rezerva anonimatului. Zelenski a spus că delegația va include și experți în energie și „oameni care au o înțelegere profundă a infrastructurii portuare”.

Printre mediatorii americani se vor număra Michael Anton, directorul de planificare a politicilor sub secretarul de stat Marco Rubio, alături de asistenți ai lui Kellogg și reprezentanți ai biroului consilierului pentru securitate națională Michael Waltz.

Cât de dispus este Trump să-l pedepsească pe Putin

În timp ce Statele Unite încearcă să-l convingă pe Putin să înceteze războiul, persistă întrebări cu privire la cât de multă pârghie are Washingtonul asupra liderului rus și cât de dispus este Trump să o folosească.

Sancțiunile occidentale impuse după invazia rusă nu au reușit să oprească mașinăria de război a Moscovei. În timp ce unele măsuri ale administrației Biden, cum ar fi țintirea flotei de petroliere din umbră a țării, au fost mai aspre, SUA au fost precaute cu privire la limitarea în continuare a fluxurilor energetice rusești, temându-se de perturbări ale piețelor globale.

Succesul sancțiunilor existente depinde în mare parte de aplicarea pedepselor secundare împotriva națiunilor care ajută Rusia în eforturile de evaziune sau care îi cumpără petrolul. Dar oficialii americani au spus deja public că reducerea sancțiunilor și restabilirea unor legături dintre SUA și Rusia ar putea face parte dintr-un acord de pace mai larg.

Rogov, politologul rus, a spus că aceste declarații le semnalează partenerilor comerciali ai Moscovei că este puțin probabil să fie pedepsiți pentru că fac afaceri ca de obicei. Și când vine vorba de Putin, „Trump se lipsește efectiv de influența asupra lui”, a spus el.

Rusia vrea să taie accesul Ucrainei la informațiile americane

Cererea centrală a Rusiei este încetarea partajării informațiilor americane cu Kievul, care au jucat un rol vital în apărarea Ucrainei – și pe care Washingtonul a suspendat-o după ce Zelenski s-a ciocnit cu Trump și cu vicepreședintele JD Vance, într-o întâlnire tensionată a Biroului Oval, luna trecută.

SUA au reluat schimbul de informații cu Kievul, după ce Zelenski a fost de acord cu o încetare totală a focului - o perspectivă respinsă ulterior de Putin.

Europa, care a promis sprijin continuu pentru Ucraina pe fondul declinului relațiilor sale cu Casa Albă, are probleme să-și asigure un loc la masa negocierilor - o altă victorie pentru Putin, care a insistat ca Moscova și Washingtonul să fie singurii arbitri ai oricărui acord final.

Europa privește de pe margine

Comisia Europeană a propus un plan ca Uniunea Europeană să cheltuiască aproximativ 850 de miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a-și consolida apărarea și a reduce dependența de Washington, dar analiștii spun că respectarea acestui plan va fi cea care contează.

„Poziția Europei în acest moment este cu adevărat crucială”, a spus Maria Snegovaia, specialist în Rusia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Asta înseamnă să vină cu o listă de sugestii practice pentru Ucraina”, precum și „bani pentru achiziționarea de arme din SUA”.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mirabela Grădinaru a uimit pe toată lumea! A luat microfonul şi a făcut un gest neaşteptat. Nicuşor Dan nu a...
Digi FM
Soția lui Ionel Ganea, după ce fiul lor a ajuns în comă, în stare gravă: "Ionel e cel mai bun tată. Sperăm la...
Pro FM
Miley Cyrus, reacție după ce mama ei i-a dat „unfollow” pe Instagram. Mulți dintre fani au spus că există...
Film Now
Charlize Theron, înfruntare cu Uma Thurman în "The Old Guard 2". TRAILER plin de acțiune
Adevarul
Profesorul centenar care conduce zilnic spune cum să reducem riscul de deces cu 75%, fără pastile. Cele 7...
Newsweek
Ce bănci au virat, deja, pensia pe card. La ce oră primesc banii ceilalți pensionari? Anunț oficial
Digi FM
Cuceritori și puși pe glume. Tom Cruise și Hailey Atwell, primire călduroasă la Seul. Fanii s-au înghesuit să...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Filmul nr. 1 în box office-ul nord-american. „Primul şi cel mai bun” exemplu al noii strategii...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »