Analiză Mașinăriile de război ale lui Xi Jinping. De ce este China adevărata câștigătoare a luptei aeriene dintre India și Pakistan

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0951331126-scaled
Avioane de vânătoare chineze J-10 deasupra Marii Piramide din Giza. Foto: Profimedia

Recentele ostilități dintre India și Pakistan au determinat ambele părți să revendice victoria, fără prea multe dovezi pentru niciuna dintre ele. O țară care ar putea oferi motive concrete pentru un sentiment de triumf a fost însă China și în special industria sa de armament, scrie The Times.

O companie cu sediul în sud-vestul țării, Avic Chengdu Aircraft, a înregistrat o creștere a prețului acțiunilor sale cu 40% în doar cinci zile, în urma luptelor.

Într-un detaliu rar, semi-confirmat, al conflictului, ai cărui participanți și-au ținut secrete pierderile, un avion francez Rafale, pilotat de forțele aeriene indiene, a fost doborât de un avion de vânătoare J-10C, fabricat în China, mult mai ieftin, pilotat de partea pakistaneză.

J-10C este fabricat de Avic Chengdu, iar „succesul” său împotriva Rafale a fost întâmpinat cu un val de entuziasm patriotic în toată China.

„Aceasta ar marca una dintre cele mai convingătoare performanțe reale ale armelor chinezești pe scena globală și un moment de inovație pentru industria militară a Chinei”, a scris Hu Xijin, proeminentul comentator naționalist. Este fost redactor al Global Times, tabloidul în limba engleză adesea considerat „vocea” președintelui Xi pentru străini.

Faptul că o aeronavă occidentală a fost doborâtă de un avion chinezesc - un model relativ vechi, deja depășit de J-20, aflat acum în serviciu, și de J-35, aflat în faza de teste finale - are consecințe în lanț pentru orice viitor război legat de Taiwan, a adăugat Hu. Taiwanul ar trebui să se simtă „speriat”, a subliniat el.

Taiwanul a luat act. „Este posibil să fie nevoie să reevaluăm capacitățile de luptă aeriană ale Armatei Populare de Eliberare, care s-ar putea apropia sau chiar depăși de nivelul desfășurărilor de forțe aeriene americane în Asia de Est”, a declarat pentru Bloomberg Shu Hsiao-Huang, de la Institutul de Cercetare a Apărării și Securității Naționale din Taiwan.

Dar la fel de interesantă pentru strategii chinezi este posibilitatea ca aceasta să fie o reclamă pentru industria lor de export de armament.

Citește și:

J-10 chineze versus Rafale franceze. Bătălia aeriană dintre Pakistan și India devine studiu de caz pentru armatele lumii

Deși atât China, cât și SUA și aliații săi zboară acum cu aeronave mai sofisticate de „generația a cincea” - J-22 chinezesc și F-22 și F-35 americane - tehnologia modernă, dar nu de ultimă generație, este la mare căutare din partea „puterilor militare secundare”.

America a vândut avioane F-16 în întreaga lume. China, deși dominantă în mod normal pe piețele de export, nu a reușit să recupereze terenul pierdut în ceea ce privește avioanele de luptă și alte echipamente militare.

Din 2019 până anul trecut, s-a clasat doar pe locul patru în vânzările totale de arme, după America, de departe cel mai mare producător de arme din lume, și Franța și Rusia, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

De fapt, cota Chinei a scăzut ușor în ultimii cinci ani. Mai mult, piața sa este dominată de o singură țară, Pakistanul. Islamabad a fost odată aprovizionat de America, dar, din cauza numeroaselor dezacorduri privind acuzațiile de terorism și sprijinul Pakistanului pentru talibanii din Afganistan, acesta a trecut în mare parte la Beijing.

Acum, alte țări din Orientul Mijlociu, în special cele din Africa, ar putea fi tentate să urmeze exemplul. Egiptul, care se ceartă adesea cu „aliatul” și furnizorul său de arme american, a organizat recent primul său exercițiu aerian comun cu China, culminând cu un survol al piramidelor de către avioane J-10C.

Pe lângă constrângerile geopolitice, un motiv cheie pentru performanța dezamăgitoare a Chinei în ceea ce privește exportul de arme este lipsa unei validări reale în luptă pentru armamentul său avansat”, a scris Yu Zeyuan în ziarul chinez Lianhe Zaobao din Singapore.

„Performanța remarcabilă a armelor chinezești de înaltă tehnologie, cum ar fi J-10C, în recentul conflict dintre India și Pakistan, va spori probabil recunoașterea și încrederea internațională în armele chinezești. Acest lucru, la rândul său, ar putea stimula semnificativ perspectivele Chinei în comerțul global cu arme.”

Prietenia Pakistanului cu China datează din timpul Războiului Rece și este susținută de antipatia reciprocă față de India.

Acum, beneficiind de investiții considerabile în infrastructură din partea Chinei, este o „vitrină” cheie pentru relațiile internaționale și marketingul Chinei.

„Având în vedere legăturile cu adevărat strategice ale celor două țări, Pakistanul este uneori descris ca o piață de testare, o fază unu sau un teren de testare pentru tehnologiile și produsele Chinei, pe care Beijingul intenționează să le difuzeze ulterior sau să le exporte mai departe”, a declarat Antoine Levesque, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

Un articol recent al institutului a subliniat că relația era în mare parte bidirecțională. Se pare că Pakistanul a furnizat tehnologie militară americană Chinei pentru „inginerie inversă”, inclusiv o rachetă de croazieră Tomahawk utilizată în bombardamentul din 1998 al bazelor Al-Qaeda din Afganistan, care s-a rătăcit, și elicopterul stealth avariat și lăsat în urmă în raidul care l-a ucis pe Osama bin Laden în 2011.

Citește și:

India vs. Pakistan: cum se compară armatele celor două țări și de ce un război total ar rupe complet echilibrul de putere

În schimburile recente de replici, Pakistanul a susținut că trei avioane Rafale au fost distruse, dar în briefingurile de presă, surse americane și franceze au confirmat doar unul. Oricare ar fi adevărul, unele dintre abilitățile cunoscute ale J-10C sunt, fără îndoială, impresionante.

Se pare că J-10C, al cărui preț de export este de aproximativ 40-50 de milioane de dolari, comparativ cu peste 200 de milioane de dolari pentru Rafale, are capacități radar puternice de tip „matrice activă de scanare electronică” (AESA).

Este echipat cu rachete PL-15 cu rază lungă de acțiune, dintre care se spune că una ar fi doborât Rafale deasupra Indiei fără ca avionul pakistanez să părăsească propriul spațiu aerian.

„Cu un radar AESA, rachete PL-15 cu rază lungă de acțiune, o cabină de pilotaj modernă și un ecran montat pe cască, J-10C și viitoarele sale derivate ar putea deveni principala amenințare la nivel de sistem de semnalizare aeriană aproape egal pentru statele occidentale în anii 2020”, a scris Justin Bronk, specialist în putere aeriană la Institutul Regal al Serviciilor Unite, în urmă cu cinci ani.

Cu toate acestea, se știu în continuare puține informații concludente despre rezultatul luptelor aer-aer dintre Pakistan și India, cu excepția faptului că acestea au fost semnificative.

În termeni tehnici, J-10C ar fi putut opera cu sisteme de avertizare timpurie și control aeriene, care îi permit să vizeze inamicii fără a se baza exclusiv pe radar. Pakistanul avea două sisteme avansate, unul chinezesc și celălalt Erieye, vândut de compania suedeză Saab, dar nu era clar care era operat aici sau cum erau integrate sistemele.

„Din informațiile disponibile publicului nu este posibil să se tragă concluzii detaliate cu privire la performanța relativă a armelor sau aeronavelor”, a declarat Bronk pentru The Times. „Nu sunt disponibile contextul mai larg și nici măcar detaliile despre cum și de ce a fost pierdut Rafale.”

De fapt, succesul pe care chinezii îl pot revendica pentru armele lor, chiar și pentru J-10C și PL-15, depinde în cele din urmă de echilibrul luptei în sine.

Partea indiană ar putea considera pierderea unui Rafale și poate a câtorva avioane rusești mai vechi ca un preț mic dacă forțele sale aeriene, în ansamblu, ar avea succesele covârșitoare pe care le pretinde împotriva bazelor militare pakistaneze. India nu a confirmat pierderile, dar a declarat că niciun pilot nu a fost ucis.

De asemenea, au fost ridicate întrebări cu privire la tacticile folosite de India, desfășurând Rafale atât ca bombardier, cât și ca avion de vânătoare simultan, lăsându-l expus.

„În bătălia narațiunilor care domină evaluările militare ale performanțelor Indiei și Pakistanului, cea a Pakistanului va conta pentru țările care fie cumpără deja, fie se gândesc să cumpere arme chinezești”, a spus Levesque.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinica Simion a răbufnit. Soția lui George Simion nu a mai putut să tacă, nimeni nu se aștepta la o așa...
Digi FM
Reacția lui Dan Negru când a văzut prețul cireșelor din piețe: „Ciocolata Dubai e pentru săraci”
Pro FM
Roxana Nemeș e însărcinată cu gemeni și a aflat și sexul copiilor: "Tot ce am visat și chiar mai mult"
Film Now
Iubirea se citește în privirile lor. Scarlett Johansson și soțul ei au cucerit Cannes-ul. „Ce cuplu minunat”
Adevarul
Un jurnalist britanic a petrecut noaptea alegerilor cu „populiștii învinși ai României”. Cum l-a perceput pe...
Newsweek
Nouă decizie a Instanței pentru pensionarii cu grupe de muncă. Cine câștigă și cine pierde la pensie
Digi FM
Fost antrenor al echipei SUA la Olimpiada de Matematică, despre Nicuşor Dan: „Amabil şi prietenos, ager la...
Digi World
Câtă apă ar trebui să bem zilnic? Specialiștii spun că depinde de mai mulți factori
Digi Animal World
Reacția unui câine când celălalt patruped al familiei are o criză de epilepsie. Imaginile sunt virale: „Mi-au...
Film Now
Jason Momoa, atent cu Adria Arjona pe covorul roșu. Actorul nu se sfiește să-și arate sentimentele în public
UTV
Jennifer Lopez, apariție îndrăzneață și incident vestimentar pe covorul roșu
OSZAR »