„Japonia îşi decide singură bugetul de apărare”, spune premierul nipon ca răspuns la cererea SUA de majorare a cheltuielilor militare

Data publicării:
Shigeru Ishiba
Shigeru Ishiba Foto: Profimedia

Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat miercuri că Japonia „îşi stabileşte singura cheltuielile de apărare, nu la indicaţia altor ţări”, după ce administraţia preşedintelui Trump a cerut Tokio să îşi majoreze bugetul militar, informează EFE.

„Japonia îşi decide singură bugetul de apărare”, a spus premierul japonez într-o apariţie în Parlament în care a adăugat, de asemenea, că aceste cheltuieli „nu ar trebui să fie decise în funcţie de ceea ce ne spun alte ţări să facem”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului japonez, Yoshimasa Hayashi, a subliniat în acelaşi sens că cel mai important lucru în privinţa politicii de apărare a ţării este conţinutul privind capacităţile militare, mai degrabă decât cheltuielile în sine.

Declaraţia premierului Ishiba vine ca reacţie după ce unul din funcţionarii de rang înalt al Pentagonului, Elbridge Colby, a declarat într-un răspuns scris către Senatul SUA că Japonia „ar trebui să îşi mărească cheltuielile pentru apărare la cel puţin 3% din PIB”, precum şi să accelereze consolidarea capacităţilor sale militare, scrie Agerpres.

Colby a mai declarat că „nu are prea mult sens ca Japonia, o ţară care se află sub ameninţare directă din partea Chinei sau Coreei de Nord, să cheltuiască doar 2% (din PIB-ul său)”, în conformitate cu apelurile pe care preşedintele Trump le-a adresat ţărilor NATO sau Taiwanului de a-şi creşte în mod semnificativ cheltuielile în domeniul apărării.

Guvernul japonez şi-a menţinut cheltuielile militare la aproximativ 1% din PIB pentru o perioadă lungă de timp, deşi în 2022 a decis să întreprindă cea mai mare schimbare în domeniul apărării de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a implicat extinderea capacităţilor sale militare şi creşterea cheltuielilor de apărare în decurs de cinci ani cu scopul de a atinge 2% din PIB până în 2027, într-un context internaţional complex, marcat de invazia rusă în Ucraina, ascensiunea militară a Chinei şi dezvoltarea arsenalului său de arme de către Coreea de Nord.

Japonia şi-a limitat capacităţile militare la apărarea împotriva agresiunii externe, în cadrul Constituţiei sale pacifiste care a fost adoptată în 1946 sub ocupaţia SUA, după înfrângerea suferită în cel de-al Doilea Război Mondial.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
După ce George Simion l-a jignit, Emmanuel Macron l-a sunat imediat pe Nicușor Dan. Liderul francez i-a spus...
Digi FM
Mesajul unui puști de 12 ani, diagnosticat cu autism, pentru George Simion, după ce l-a jignit pe Nicușor...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
Cu părul cărunt și un costum masculin reinterpretat, Andie MacDowell a fost regina covorului de la Cannes...
Adevarul
Șoferii pot reduce consumul de carburant cu 15-25% dacă scot un singur element de pe mașină
Newsweek
4.800 lei în plus la pensie în luna iunie pentru un pensionar cu 37 ani munciți. Cum se explică?
Digi FM
Irinel Columbeanu are mari datorii la azil. Pensia nu acoperă nici măcar un sfert din cheltuieli: "Nu-l mai...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Scarlett Johansson, despre colaborarea cu Bill Murray și acuzațiile ce i-au fost aduse actorului: Viața l-a...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...
OSZAR »