Israelul a îndemnat China să își folosească influența economică și politică pentru a ține în frâu ambițiile militare și nucleare ale Iranului. „China este singura capabilă să influențeze Iranul”, a declarat Ravit Baer, consulul general al Israelului la Shanghai, reporterilor Bloomberg. „Iranul s-ar prăbuși dacă China nu i-ar cumpăra petrolul”. Remarcile lui Baer vin în contextul în care relațiile dintre Israel și China sunt tensionate din cauza războiului statului israelian în Gaza și a atacurilor de luna trecută asupra Iranului, un partener-cheie al Beijingului în Orientul Mijlociu.
Baer și-a reiterat miercuri comentariile într-un interviu pentru Bloomberg TV, afirmând că achizițiile de petrol iranian ale Chinei îi conferă acesteia influență asupra Teheranului.
„Din nefericire, o mare parte a banilor și veniturilor, care provin din vânzarea de petrol - petrol iranian - în Iran, merg către activitățile răuvoitoare ale Iranului în regiune”, a declarat Baer în interviul televizat.
În timpul războiului de 12 zile dintre Israel și Iran, siturile militare și nucleare ale Republicii Islamice au fost grav avariate, iar mai mulți comandanți de rang înalt ai armatei și oameni de știință în domeniul nuclear au fost uciși.
SUA a mediat o încetare a focului, care a început săptămâna trecută, deși Teheranul și-a exprimat scepticismul cu privire la durabilitatea armistițiului și a declarat că este pregătit să riposteze la orice nouă agresiune din partea Israelului.
China și Rusia - principalii parteneri ai Iranului în rândul puterilor mondiale - au condamnat ambele loviturile Israelului, dar nu au făcut mare lucru pentru a sprijini Teheranul, remarcă jurnaliștii Bloomberg. De asemenea, Beijingul a cerut în mod constant Israelului să pună capăt conflictului din Fâșia Gaza împotriva Hamas și să facă pași spre o soluție cu două state pentru palestinieni, ceea ce, potrivit prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ar amenința securitatea propriei țări.
China, partener strategic pentru Iran
China cumpără aproximativ 90 % din exporturile de petrol ale Iranului, de aproximativ 1,7 milioane de barili pe zi. În plus, Beijingul a semnat un parteneriat strategic în 2021, care prevede investiții chineze potențiale de 400 de miliarde de dolari pe o perioadă de 25 de ani în Iran.
„Pot face presiuni asupra Iranului, au putere politică asupra Iranului, pot contribui la schimbarea activităților sale răuvoitoare din regiune”, a declarat Baer. „Sunt multe lucruri pe care China le poate face”.
Cu toate acestea, există puține dovezi că Beijingul ar fi în măsură să influențeze Iranul în mod semnificativ în ceea ce privește strategia militară și nucleară.
Deși Teheranul a consolidat legăturile cu Beijingul și Moscova în ultimii ani, a respins întotdeauna perspectiva interferenței străine în deciziile politice cheie. În plus, președintele Xi Jinping va prefera probabil să se concentreze pe legăturile economice atunci când vine vorba despre relațiile cu Iranul.
„Nu cred că China este interesată să fie un mediator” între Israel și Iran, a spus Baer. „A fi mediator este o mare responsabilitate, necesită mulți bani și decizii dificile”.
Oficialul a adăugat că relațiile Israelului cu China - cel mai mare partener comercial al statului evreu după SUA - nu s-au deteriorat semnificativ în ciuda conflictelor din 2023. „Încă avem conversații bune”, a spus Baer. „Chiar dacă nu suntem de acord din punct de vedere politic, asta nu înseamnă că nu poți coopera”.
Editor : C.A.