Donald Trump îl atacă din nou pe Volodimir Zelenski: „Nu are de ce să se laude!” Ce spune liderul american despre Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski si donald trump casa alba gettyimages
Volodimir Zelenski și Donald Trump. Foto: GettyImages

Preşedintele american Donald Trump l-a mustrat miercuri pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru că acesta a spus că Ucraina nu va recunoaşte ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia, calificând-o drept o declaraţie incendiară care va face ca un acord de pace cu Rusia să fie mai greu de realizat, informează Reuters şi AFP.

„Această declaraţie este foarte dăunătoare negocierilor de pace cu Rusia”, a scris preşedintele Donald Trump într-o postare virulentă pe Truth Social.

Liderul de la Casa Albă a mai scris că Peninsula Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă „şi nici măcar nu este un punct de discuţie”.

„Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?” a scris Trump în postarea sa.

Într-un moment în care la Londra au loc discuţii între oficiali americani, ucraineni şi europeni, Donald Trump repetă că şeful statului ucrainean „nu are cărţi în mână” şi îl acuză de „prelungirea crimelor” pentru că refuză să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, notează Agerpres.

Trump mai spune că sunt „foarte aproape de un acord” pentru a pune capăt războiului, iar declaraţiile lui Zelenski nu au o influenţă pozitivă.

„Declaraţii incendiare precum cele ale lui Zelenski fac atât de dificilă rezolvarea acestui război. Nu are de ce să se laude!”, a criticat preşedintele american, reluând tonul pe care l-a folosit în confruntarea publică pe care a avut-o cu omologul său ucrainean în luna martie, în Biroul Oval al Casei Albe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kievul spune că e gata să negocieze, nu să capituleze

Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a reafirmat miercuri, în ziua în care la Londra au loc întâlniri privind o posibilă încetare a focului între emisari ai guvernului său, parteneri europeni ai Ucrainei şi Statele Unite, că Kievul nu va recunoaşte Peninsula Crimeea ca teritoriu al Rusiei.

„Nu vom recunoaşte niciodată ocupaţia Crimeei”, a spus Sviridenko pe contul său de X, referindu-se la una dintre condiţiile pe care SUA ar intenţiona să le impună Ucrainei pentru a pune capăt războiului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase deja marţi că recunoaşterea Crimeei, ocupată şi anexată de Rusia în 2014, ca parte a Federaţiei Ruse este o opţiune inacceptabilă pentru Ucraina.

Sviridenko a mai spus că Ucraina va cere garanţii de securitate dacă nu i se oferă posibilitatea de a adera la NATO, lucru ce a fost deja exclus de SUA.

Ea a repetat că „primul pas necesar” spre pace este „o încetare a focului pe uscat, în aer şi pe mare”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri la un armistiţiu „imediat, complet şi necondiţionat” în Ucraina, în timp ce o delegaţie ucraineană se află la Londra pentru discuţii cu aliaţii occidentali, într-un format redus.

„Insistăm asupra unui armistiţiu imediat, complet şi necondiţionat”, a declarat liderul ucrainean pe Telegram, reiterând poziţia sa exprimată cu o zi înainte, conform căreia negocierile de pace nu pot începe decât după anunţarea unei încetări a focului.

„Apărarea vieţilor trebuie să fie o prioritate absolută pentru toţi partenerii”, a continuat Zelenski.

„Ultima ofertă” a lui Trump pentru un acord de pace

Axios a publicat marți seară un articol în care vorbește despre „ultima ofertă” a lui Trump pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, cadru de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor zonelor ocupate de la invazia din 2022

Ce obține Rusia conform propunerii lui Trump

  • Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei în Crimeea.
  • „Recunoașterea de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donetsk, Kherson și Zaporojie.
  • O promisiune că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.
  • Ridicarea sancțiunilor impuse începând din 2014.
  • O cooperare economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.

Ce primește Ucraina conform propunerii lui Trump

  • „O garanție solidă de securitate” care implică un grup ad-hoc de țări europene și, eventual, și țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.
  • Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
  • Trecerea neîngrădită a râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.
  • Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.

Alte elemente ale planului

Centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare instalație de acest tip din Europa - va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi exploatată de SUA, energia electrică fiind furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.

Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.

Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămâna trecută. După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să întrerupă invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, după cum a relatat Financial Times. Acesta este cel mai mare gest din partea lui Putin de până acum pentru a semnala că este dispus să facă pace, dar oficialii europeni rămân sceptici.

Citește și

J.D. Vance presează Ucraina și Rusia să accepte oferta de pace a lui Donald Trump: „E timpul să spună da”

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
OSZAR »