„Doborâm recorduri”. Tunelul construit pe fundul mării, care va lega Danemarca de Germania. Călătoria va dura doar 10 minute

Data publicării:
tunel constructie danemarca
Foto: Profimedia

Un tunel al recordurilor este construit pe sub Marea Baltică între Danemarca și Germania, pentru a reduce timpul de călătorie și pentru a îmbunătăți legăturile Peninsulei Scandinave cu restul Europei, relatează BBC.

Cu o lungime de 18 kilometri, Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel rutier și feroviar făcut din prefabricate din lume. Segmente ale tunelului vor fi plasate fundul mării și apoi vor fi asamblate.

Principalul șantier al proiectului este situat la intrarea de nord a tunelului, pe coasta insulei Lolland din sud-estul Danemarcei.

Instalația se întinde pe mai mult de 500 de hectare și include un port și o fabrică ce produce secțiunile de tunel, care sunt numite „elemente”.

„Este o facilitate imensă aici”, spune Henrik Vincentsen, directorul executiv al Femern, compania daneză de stat care construiește tunelul.

Pentru a realiza fiecare element de 217 metri lungime și 42 metri lățime, oțelul armat este turnat cu beton. Cele mai multe tuneluri subacvatice - inclusiv tunelul de 50 km pe sub Canalul Mânecii dintre Regatul Unit și Franța – sunt săpate în stâncă, pe fundul mării. Aici, în schimb, 90 de elemente individuale vor fi legate, bucată cu bucată, precum piesele de Lego.

„Cu acest proiect doborâm recorduri. Tuneluri scufundate au mai fost construite până acum, dar niciodată la această scară”, spune Vincentsen.

„Toată lumea are de câștigat”

Cu un cost estimat la aproximativ 7,4 miliarde de euro, proiectul este finanțat în principal de Danemarca, dar are și o contribuție de 1,3 miliarde de euro din partea Comisiei Europene.

Este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune și face parte dintr-un plan mai amplu al UE de a consolida rețelele de transport de pe continent și de a reduce zborurile.

După ce tunelul va fi dat în folosință, drumul între Rodbyhavn, în sudul Danemarcei, și Puttgarten, în nordul Germaniei, va dura doar 10 minute cu mașina și 7 minute cu trenul. Acum, traversarea cu feribotul durează 45 de minute.

Noul traseu va reduce la jumătate și timpul de călătorie între Copenhaga și Hamburg, de la 5 la 2,5 ore.

„Leagă nu doar Danemarca de Germania, ci și Scandinavia de Europa Centrală. Toată lumea are de câștigat. Iar o călătorie mai scurtă cu 160 de kilometri reduce și emisiile de carbon”, spune Vincentsen.

Tunelul urmează să fie deschis în 2029. Se estimează că peste 100 de trenuri și 12.000 de mașini îl vor traversa zilnic.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă...
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »