Cum vrea Europa să transforme Ucraina într-un „porc spinos de oțel” pentru a-i ține piept Rusiei (The Economist)

Data publicării:
Aeroportul Rzeszow
Prin Aeroportul Rzeszow trece 90% din ajutorul occidental către Ucraina. Foto: Profimedia Images

O încetare a focului între Rusia și Ucraina rămâne o perspectivă îndepărtată, Europa progresează lent înspre crearea unei „forțe de reasigurare” capabile să țină în viață un astfel de acord, iar ajutorul militar din America se micșorează pe zi ce trece. Cel mai bun mod de a garanta securitatea Ucrainei este ca țara să se înarmeze până în dinți, cu sau fără armistițiu, potrivit susținătorilor ei. În acest sens, Comisia Europeană a dezvoltat o strategie în două etape pentru transformarea Ucrainei într-un „porc spinos de oțel”, scrie The Economist.

În prima parte, Europa va procura mai multă muniție și sisteme de arme pentru Ucraina, inclusiv rachete sol-aer cruciale pentru apărarea țării. În a doua parte, europenii vor susține industria de apărare a Ucrainei, aceasta fiind „cea mai eficientă și rentabilă metodă de susținere a eforturilor militare ale Ucrainei”.

Planul a fost conceput de Kaja Kallas, fosta prim-ministră a Estoniei care este acum șefa diplomației UE. Ea vrea să dubleze valoarea ajutorului militar pentru Ucraina anul acesta, ajungând la suma de 40 de miliarde de euro.

„Din 2022, dezvoltarea a fost extrem de activă. Există un proces constant de inovare”, a spus Andrii Zagorodniuk, un fost ministru ucrainean al apărării care acum conduce Centrul pentru Strategii de Apărare de la Kiev, despre industria de armament a Ucrainei. „În timp ce procurarea armelor în Occident durează de obicei ani de zile, în Ucraina, o idee poate fi transformată într-o armă [care ajunge] în mâna soldatului în câteva luni.”

Firmele ucrainene care produc arme au scos din fabrică armament în valoare de 10 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Institutului Ucrainean pentru Viitor (UIF), ceea ce reprezintă o creștere de 200% față de 2023 și o sumă de 10 ori mai mare decât cea din 2022.

Anul acesta, autoritățile de la Kiev se așteaptă la o valoare totală a echipamentelor militare produse în țară de până la 15 miliarde de dolari, însă capacitatea țării ar fi chiar de 35 de miliarde. Ceea ce îi lipsește Ucrainei, însă, ca să își atingă potențialul maxim sunt banii, pe care ucrainenii speră să îi obțină de la aliații lor.

Drone Trial Of A Military Unit Of The Ukrainian Army, Kharkiv Oblast, Ukraine - 19 Mar 2025
Pilot ucrainean de drone. Foto: Profimedia Images

Ucraina se așteaptă să producă 5 milioane de drone FPV în 2025

UIF estimează că fabricile ucrainene pot furniza în jur de 30% din necesarul de armament al forțelor armate, deși Zagorodniuk crede că procentul real se apropie mai degrabă de 50%.

Ceea ce este sigur este că producția crește constant în ciuda atacurilor Rusiei asupra fabricilor. „Unele instalații au fost lovite de cinci ori sau mai mult, dar supraviețuiesc”, a spus Zagorodniuk.

Ucraina se așteaptă să producă 5 milioane de drone FPV care domină în acest moment câmpul de luptă, în comparație cu cele 2 milioane de anul trecut. Kievul mai are în plan să fabrice 30.000 de drone cu rază de acțiune mai lungă care pot lovi ținte adânc pe teritoriul Rusiei, 3.000 de rachete de croazieră sofisticate, precum Long Neptune, și drone-rachetă, precum Palianiția.

De asemenea, Ucraina testează propriile sale rachete balistice pe ținte rusești – acestea sunt foarte rapide și greu de interceptat. Expertul în rachete, Fabian Hoffmann, crede că cifrele propuse pentru producția de rachete sunt cam ambițioase pentru capacitatea Ucrainei.

Ucraina a ajuns mai performantă în războiul electronic decât Rusia și țările din Occident

Fostul oficial al ministerului apărării din Germania, Nico Lange, crede că tehnologia folosită de Ucraina pentru sistemele de război electronic depășește acum capacitatea Rusiei, dar și a Occidentului.

Cea mai recentă reușită a ucrainenilor în acest domeniu a fost sistemul de bruiaj Lima care contracarează bombele cu planare cu care rușii au devastat până acum pozițiile de apărare ale ucrainenilor.

Totuși, există puncte slabe semnificative în privința producției de armament a Ucrainei, ceea ce face ca acordurile de cooperare cu firmele americane și europene să fie vitale. Spre exemplu, șasiul blindatelor de care trupele de pe linia frontului au mare nevoie trebuie în continuare să fie importat.

Ucraina dezvoltă un sistem cu care să doboare rachetele balistice lansate de Rusia în cooperare cu compania franceză Thales. Cantitatea de sisteme de apărare antiaeriană necesară Ucrainei este atât de mare încât nu poate fi satisfăcută doar prin importuri, a spus Zagorodniuk.

An,Air,Defense,Unit,Of,The,Ukrainian,Armed,Forces,,Known
Ucrainenii folosesc acum lasere militare și drone specializate în doborârea altor drone pentru a intercepta atacurile armatei ruse, care au devenit tot mai sofisticate în cei trei ani de război. Foto: Shutterstock

„Modelul danez”, cel mai eficient și rapid mod de a înarma Ucraina

Cel mai rapid mod de a aduce armele din Occident în mâinile soldaților ucraineni este „modelul danez”. Ucraina identifică prioritățile, Danemarca plătește, iar experții danezi evaluează furnizorii și asigură realizarea comenzii.

Anul trecut, Danemarca a cumpărat 18 obuziere Bohdana care au ajuns direct la forțele armate ucrainene. Au urmat investiții pentru drone cu rază lungă de acțiune și sisteme de rachete. Finanțarea a inclus fonduri din Danemarca, Suedia, Islanda și din dobânzile generate de activele înghețate ale Rusiei.

Cel puțin cinci țări europene folosesc astăzi același model pentru susținerea Ucrainei cu ajutoare militare.

Planul lui Kallas a căzut, însă, la summitul european din 20 martie. Ea a fost acuzată de unele părți că nu s-a ocupat destul de discuțiile necesare pentru a se asigura că liderii europeni vor da undă verde planului ei, care a fost redus la o sumă de 5 miliarde de euro alocată pentru muniție.

Kallas este hotărâtă să readucă din nou la viață planul inițial. Dacă va eșua, Europa va renunța la cel mai rapid și eficient mod de a susține capacitatea de apărare a Ucrainei, potrivit The Economist.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Cum arată partenerul ideal pentru Sofía Vergara: „Să aibă la fel de mulți bani ca mine sau mai mulți, altfel...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...
OSZAR »