Cum să îl refuzi pe Trump fără să îl superi? Planul american pentru Gaza pune presiune pe „dictatorul preferat” al președintelui SUA
Data publicării:
Cu toate că a refuzat planul de pace al lui Trump pentru Gaza, președintele Egiptului face tot posibilul să aibă relații cât mai apropiate cu SUA. Foto: Profimedia Images
Când Donald Trump a revenit la Casa Albă, Abdel Fattah al-Sisi, pe care liderul american l-a descris cândva drept „dictatorul meu preferat”, s-a așteptat probabil să aibă relații mult mai bune cu Washingtonul. Președintele Egiptului se găsește acum în situația dificilă în care încearcă să facă tot posibilul să nu îl supere pe imprevizibilul său omolog din SUA, în timp ce conduce eforturile diplomatice pentru găsirea unui plan de pace alternativ pentru Gaza, scrie Financial Times.
„El și-a jucat cărțile foarte, foarte atent. La urma urmei, președintele Trump are tendința de a da peste cap regulile normale”, a spus Mirette Mabrouk, cercetătoare din cadrul Middle East Institute din Washington.
Inițial, întoarcerea lui Trump a dus la un armistițiu în Gaza între Israel și Hamas, după un conflict la granița Egiptului ce a durat mai mult de un an, iar militanții Houthi au spus că își vor limita atacurile asupra vaselor de transport care traversează Marea Roșie – o criză care a provocat pierderi de 7 miliarde de dolari pentru Egipt anul trecut.
De atunci, însă, totul a mers din ce în ce mai rău. Israelul a reînceput bombardamentele în Gaza, luna trecută, distrugând orice speranță cu privire la o încheiere iminentă a războiului, iar Houthi și Statele Unite au început din nou să se atace reciproc, ceea ce a aprins iar tensiunile în Marea Roșie.
Planul lui Trump de a depopula și de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza, transformând-o în „Riviera Orientului Mijlociu”, este o propunere imposibil de acceptat pentru orice lider arab, potrivit analiștilor. Foto: Profimedia Images
Egiptul s-a bazat de mult timp pe ajutorul Statelor Unite. Washingtonul trimite ajutoare militare anuale de 1,3 miliarde de dolari în Egipt și a ajutat țara să obțină un împrumut de 8 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional anul trecut, ceea ce a salvat momentan țara de la un colaps economic.
SUA au făcut aceste eforturi și ca o recompensă pentru rolul de mediator pe care Egiptul l-a jucat în obținerea armistițiului din Gaza, dar și ca să stabilizeze economia celei mai populate țări arabe din lume.
Sisi ar fi considerat un trădător de către arabi dacă acceptă planul lui Trump
Relațiile SUA-Egipt au fost destul de reci în timpul mandatului lui Barack Obama, însă Trump a adus o îmbunătățire majoră la acest capitol pentru Sisi, un fost general care a ajuns la putere printr-o lovitură de stat organizată împotriva unui președinte islamist ales prin vot.
Trump l-a invitat pe președintele egiptean de două ori la Casa Albă și l-a descris drept „dictatorul meu preferat” în timpul unui summit din 2019.
Însă, planul lui Trump de a depopula și de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza, transformând-o în „Riviera Orientului Mijlociu”, este o propunere imposibilă pentru orice lider arab.
Populația Egiptului și poporul arab, în general, l-ar considera un trădător al cauzei palestiniene pe Sisi dacă ar susține așa o propunere, potrivit analiștilor, ceea ce ar crea și mai multă instabilitate în țară.
Fostul președinte egiptean Anwar Sadat a fost asasinat de militanți islamiști în 1981, aceștia fiind motivați parțial de procesul de normalizare a relațiilor cu Israelul.
Un prim pas înspre strămutarea întregii populații din Gaza
Încă de la începutul războiului, în octombrie 2023, Egiptul s-a temut că obiectivul suprem al Israelului este de fapt să îi alunge pe palestinieni dincolo de graniță în deșertul Sinai.
Egiptul a acuzat Israelul că folosește „foametea ca o armă”, după ce guvernul israelian a blocat toate ajutoarele destinate palestinienilor din Gaza de la începutul lunii martie, anunțând formarea unui nou directorat pentru emigrarea „voluntară” a oamenilor din Gaza.
În timpul unei vizite la Casa Albă, Netanyahu a spus că palestinienii din Gaza ar trebui să aibă opțiunea de a pleca și că Israelul nu îi forțează să rămână în zonele de conflict, făcând referire la refuzul Egiptului de a permite realizarea unui transfer de populație.
Trupele israeliene ocupă poziții fortificate în interiorul Libanului, rad de pe fața pământului largi părți din Fâșia Gaza și distrug casele din taberele de refugiați din Cisiordania ocupată. Totul face parte din noua doctrină militară a Israelului. Foto: Profimedia Images
Condițiile tot mai grele din Gaza, aflată sub asaltul și blocada impuse de Israel, par a fi un prim pas înspre strămutarea întregii populații, a spus Michael Wahid Hanna de la International Crisis Group.
Sisi s-a ferit să îl critice pe Trump, spunând doar că el nu va „participa la o nedreptate față de palestinieni”. Președintele Egiptului a încercat chiar să îl laude pe Trump, pe care l-a descris „capabil să îndeplinească obiectivul mult așteptat de a aduce o pace dreaptă și durabilă în Orientul Mijlociu”.
Pierderi uriașe pentru Egipt, dacă Sisi îl sfidează pe Trump
Planul a primit susținerea Ligii Arabe și, cu anumite modificări, a Uniunii Europene pentru reconstrucția Fâșiei Gaza prin intermediul unei comisii de tehnocrați palestinieni din care membrii Hamas ar urma să fie excluși, urmând apoi a avea loc o tranziție a puterii în care controlul asupra Gazei ar ajunge în mâinile Autorității Palestiniene, guvernul care administrează părți din Cisiordania ocupată.
Statele Unite și Israelul au respins acest plan, spunând că nu rezolvă problema dezarmării militanților Hamas și a plecării lor din aceste teritorii.
Sisi știe că dacă îl sfidează pe Trump, pierderile pentru Egipt ar putea fi uriașe. Președintele american a sugerat în luna februarie faptul că ar putea tăia ajutorul militar pentru Egipt și Iordan, după ce liderii din aceste țări au refuzat planul propus de el.
„Egiptenii nu vor ceda”, a explicat Mabrouk, „pentru că SUA nu pot impune nimic mai rău decât ceea ce se va întâmpla dacă [Egiptul] acceptă planul de depopulare a Gazei.”