80 de cutii cu materiale naziste descoperite în subsolul Curţii Supreme din Argentina. Cum au ajuns acolo și ce se va întâmpla cu ele

Data publicării:
Zeci de cutii cu materiale naziste confiscate de autorităţile argentiniene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost redescoperite recent în subsolul Curţii Supreme
Zeci de cutii cu materiale naziste confiscate de autorităţile argentiniene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost redescoperite recent în subsolul Curţii Supreme. Foto: Profimedia

Zeci de cutii cu materiale naziste confiscate de autorităţile argentiniene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost redescoperite recent în subsolul Curţii Supreme, a anunţat duminică instanţa.

Cele 83 de cutii au fost trimise de ambasada Germaniei la Tokyo către Argentina în iunie 1941 la bordul vaporului japonez „Nan-a-Maru”, potrivit istoricului pe care instanţa a reuşit să-l reconstituie, se arată într-un comunicat.

La acea vreme, transportul de mari dimensiuni a atras atenţia autorităţilor, care se temeau că acesta ar putea afecta neutralitatea Argentinei în război, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În ciuda afirmaţiilor reprezentanţilor diplomatici germani de la acea vreme, potrivit cărora cutiile conţineau obiecte personale, autorităţile vamale argentiniene au percheziţionat cinci cutii alese la întâmplare.

Au găsit cărţi poştale, fotografii şi materiale de propagandă ale regimului nazist, precum şi mii de agende aparţinând partidului nazist. Un judecător federal a confiscat materialele şi a sesizat Curtea Supremă.

Nu se ştie încă de ce aceste obiecte au fost trimise în Argentina şi ce măsuri a luat Curtea Supremă la momentul respectiv.

84 de ani mai târziu, angajaţii instanţei au dat peste cutii în timp ce pregăteau un muzeu al Curţii Supreme.

„La deschiderea uneia dintre cutii, am identificat materiale destinate consolidării şi propagării ideologiei lui Adolf Hitler în Argentina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat instanţa.

Instanţa a transferat acum cutiile într-o cameră dotată cu măsuri de securitate suplimentare şi a invitat Muzeul Holocaustului din Buenos Aires să participe la conservarea şi inventarierea acestora.

Experţii le vor examina, de asemenea, pentru a găsi indicii despre aspecte încă necunoscute ale Holocaustului, cum ar fi reţelele internaţionale de finanţare utilizate de nazişti.

Argentina a rămas neutră în cel de-al Doilea Război Mondial până în 1944, când a rupt relaţiile cu puterile Axei. Ţara sud-americană a declarat război Germaniei şi Japoniei în anul următor.

Potrivit Muzeului Holocaustului, între 1933 şi 1954, 40.000 de evrei au intrat în Argentina fugind de persecuţiile naziste din Europa. Argentina are cea mai mare populaţie de evrei din America Latină.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Rusia masează trupe la granița cu Finlanda și Suedia. Ce arată imaginile surprinse din satelit
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Absența Melaniei Trump de la Casa Albă ridică semne de întrebare privind căsnicia cu Donald Trump. Ce spun...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”
OSZAR »