SUA sfătuiește țările est-europene să renunţe la obiectivele UE privind tranziţia energetică

Data publicării:
turbine eoliene pe mare
Oficialii americani și europeni s-au contrazis în cadrul reuniunilor Agenției Internaționale pentru Energie, care contribuie la orientarea investițiilor și politicilor globale. Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite vor ca ţările din Europa Centrală şi de Est să se alăture strategiei sale privind libertatea energetică, în loc să urmeze planurile mai ample ale regiunii care vizează tranziţia la o economie net zero, a declarat luni secretarul american al Energiei, Chris Wright, transmite Bloomberg.

Prezent la Varşovia, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, oficialul american a spus că Europa Occidentală a ales calea greşită a impunerii de la vârf a unor politici climatice costisitoare. Chris Wright a adăugat că investiţiile în energiile regenerabile afectează creşterea economică şi majorează profiturile companiilor străine şi de aceea Europa de Est ar trebui să urmeze o traiectorie diferită.

 A venit timpul ca Europa Centrală să facă o alegere. Vă primim cu căldură alături de noi, în Echipa Libertăţii Energetice şi a Prosperităţii pentru Cetăţeni, le-a spus Wright participanţilor la conferinţa de la Varşovia.

Sub conducerea preşedintelui Donald Trump, SUA au anunțat că se retrag din Acordul de la Paris, un tratat istoric convenit în 2015 care îşi propune să încetinească încălzirea globală. De asemenea, administraţia Trump a anunţat o serie de măsuri pentru a creşte utilizarea cărbunelui şi vrea să ajute la creşterea producţiei de petrol şi gaze naturale.

Chris Wright a spus că, deşi schimbările climatice sunt  un fenomen fizic real, asta nu este  cea mai urgentă problemă a omenirii.

De fapt, concluzia clară a studiilor economice cu privire la schimbările climatice este acea că net zero 2050 este un obiectiv absolut greşit. Nu doar că nu poate fi atins, dar urmărirea cu orbire a acestui obiectiv va provoca mai multe prejudicii decât va provoca schimbarea climei, a spus oficialul american.

Wright a ajuns în Polonia în aceiaşi zi în care companiile americane Westinghouse Electric Co. şi Bechtel Group Corp. au semnat un contract pentru construcţia primei centrale nucleare din Polonia. De asemenea, Westinghouse intenţionează să construiască reactoare nucleare şi în alte ţări din regiune.

Primele două soluţii climatice în următoarele decenii sunt aceleaşi ca şi în ultimele două decenii: gazele naturale şi energia nucleară. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: pentru că funcţionează. Ele produc energie accesibilă şi fiabilă, a spus secretarul american al Energiei.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salariul soției lui George Simion, o rușine! Cât încasează Ilinca pe lună, liderul AUR a recunoscut
Digi FM
Din România la „El Hormiguero”. Cum a ajuns un român să lucreze la cea mai populară emisiune din Spania...
Pro FM
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Film Now
Ce se știe despre fiicele lui Adam Sandler. Sadie are 19 ani și e pasionată de actorie, iar Sunny, de 16 ani...
Adevarul
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Newsweek
Remediul de aur care nu costă nimic. Se face acasă, e plin de colagen, magneziu, calciu, aminoacizi
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei, Dakota Johnson. Privirile care spun...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară
OSZAR »