Cum va fi calculată „taxa pe stâlp”. Anunțul ministrului de Finanțe Tanczos Barna

Data publicării:
tanczos barna la o conferinta de presa
Tanczos Barna. INQUAM Photos/Cosmin Enache

Reglementările referitoare la „taxa pe stâlp” vor fi publicate în ultima săptămână a lunii martie, iar calculele sunt din ce în ce în ce mai relevante şi mai exacte, a declarat, marţi la conferinţa PRIA Finance for Keys Business Sectors, ministrul Finanţelor Tanczos Barna.

Taxa pe construcţiile speciale este o taxă introdusă anul trecut, ştim foarte bine. A fost o decizie luată în ultimele zile ale lunii decembrie, fără a respecta acele angajamente pe care eu, ca ministru al Mediului, de exemplu, le-am putut respecta de fiecare dată şi pe care le-am considerat foarte importante. Chiar dacă este nevoie de luni de zile de discuţie, când am decis pe SGR (Sistemul Garanţie-Returnare - n.r.), toată lumea a avut timp să se pregătească. Aşa ar fi de dorit şi această taxă pe construcţiile speciale, care se află astăzi în analiză detaliată la minister. Zilnic, se întâlnesc colegii mei cu fiecare sector în parte, cu toate industriile pe care va trebui să se conformeze şi va trebui să plătească acest impozit. Calculele sunt din ce în ce mai relevante şi mai exacte. Cu siguranţă vom veni cu reglementări în ultima săptămână a lunii martie, reglementări pe care avem ocazia acum în cursul lunii februarie, în cursul lunii martie, să le discutăm pe toate detaliile şi pe toate elementele”, a afirmat Tanczos Barna, scrie Agerpres.

Propunerile privind baza de calcul, perioada de aplicare și excepțiile făcute de mediul de afaceri vor fi analizate, spune Tanczos Barna

Acesta a menţionat, totodată, că în discuţiile cu mediul de afaceri au fost avansate propuneri ce vor fi analizate, care se referă la baza de calcul, perioada de aplicare şi exceptarea unor anumite tipuri de construcţii speciale.

„Nu ascund faptul că din partea industriei vin în principiu trei solicitări. O solicitare cu privire la baza de calcul, unde propunerea mediului de afaceri este ca această taxă să se aplice pe evaluarea contabilă netă, nu pe costul istoric. Este un element important. Vine o solicitare concretă de limitare în timp, adică să nu existe pe o perioadă nedeterminată, ci să fie pe o perioadă fixă de câţiva ani şi desigur vin din partea fiecărei fiecărui sector. Câteva dintre solicitări sunt cu privire la exceptarea unor anumite tipuri de construcţii speciale. Le analizăm şi vom veni în cel mai scurt timp posibil cu răspuns la fiecare domeniu în parte. Avem şi calculele pe impactul acestei taxe şi, cu siguranţă, în ultima săptămână din luna martie, o să avem toate detaliile pentru a veni cu reglementări”, a explicat ministrul de resort.

Cum e calculat impozitul pe construcții în „ordonanța trenuleț”

Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare („Ordonanţa trenuleţ”), aprobată la finele anului trecut, prevede că „impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri”.

Ministrul Finanţelor Barna Tanczos şi reprezentanţi din sectoarele financiar, industrie, sănătate, construcţii, economie circulară şi mediu şi automotive au discutat, marţi, despre cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienţei şi creşterea competitivităţii în cadrul evenimentului PRIA Finance for Keys Business Sectors.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vladimir Putin a pus ochii pe Melania Trump. I-a spus direct, fără ocolișuri liderului SUA: “Cu mine cum...
Digi FM
FOTO și VIDEO Grindină cât oul de prepeliță, curți și șosele acoperite de gheață, culturi agricole distruse
Pro FM
Paris Jackson s-a asigurat că primește toată atenția la Cannes. A apărut într-o rochie transparentă cu o...
Film Now
Noul favorit să devină James Bond. Actorul britanic de 40 de ani care conduce în cursa pentru cel mai râvnit...
Adevarul
Problemele fântânilor muzicale de milioane de euro din România. Simfoniile care împovărează orașele
Newsweek
Cine sunt pensionarii care iau 280 lei în plus la pensie din iunie. Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce salariu are Cristian Popescu Piedone la ANPC. Câți bani încasează lunar șeful Protecției Consumatorului
Digi World
De ce nu ne putem gâdila singuri. Explicația științifică din spatele fenomenului senzorial surprinzător
Digi Animal World
Un aligator fără cap, găsit plutind într-un canal din Florida. Imaginile i-au terifiat pe locuitori
Film Now
Copilul vedetă din „Titanic” spune adevărul despre scena care a fost tăiată la montaj: „Publicul nu a putut...
UTV
Meira Drăgușin, sora lui Radu Drăgușin, a atras toate privirile la finala Europa League din Bilbao
OSZAR »