Fructul care ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține sănătatea cardiovasculară

Data publicării:
Beneficiile bananelor. Foto Shutterstock
Beneficiile bananelor. Foto Shutterstock

Consumul regulat de banane este asociat cu numeroase beneficii pentru organism, de la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției digestive, până la susținerea sănătății mentale și a echilibrului electrolitic. Fructul este recunoscut pentru conținutul ridicat de potasiu, carbohidrați sănătoși și minerale importante care au un impact pozitiv asupra sănătății pe termen lung.

Datorită mineralelor și carbohidraților din compoziție, bananele sunt considerate printre cele mai hrănitoare fructe.

Beneficiile consumului de banane

Consumul de banane poate susține sănătatea inimii

Datorită conținutului ridicat de potasiu, bananele pot susține funcționarea optimă a inimii. Potasiul este esențial nu numai pentru menținerea echilibrului hidric la nivel celular, ci și pentru contracararea efectelor excesului de sodiu din alimentație. Un dezechilibru nutrițional, caracterizat prin deficit de potasiu și aport excesiv de sodiu, poate contribui la apariția hipertensiunii arteriale.

Excesul de sodiu determină creșterea volumului sanguin, exercitând astfel o presiune suplimentară asupra pereților vaselor de sânge. În schimb, potasiul facilitează eliminarea sodiului în exces prin urină și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un aport adecvat de potasiu în organism poate reduce semnificativ riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboze și formarea cheagurilor de sânge. (studiu)

Bananele pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină

Pe lângă alte beneficii legate de menținerea unui nivel optim al glicemiei, consumul regulat de banane poate contribui și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, datorită conținutului de amidon rezistent, prezent în special în bananele necoapte. Prin includerea frecventă a acestora în alimentație, organismul poate deveni mai receptiv la acțiunea insulinei și poate controla mai eficient valorile crescute ale glicemiei.

Bananele sunt sărace în calorii și susțin sănătatea digestivă

Bananele necoapte conțin amidon rezistent, un tip de carbohidrați care nu este digerat în intestinul subțire. Acest amidon este absorbit treptat, lent evitând, astfel, creșterile bruște ale glicemiei. În plus, amidonul rezistent servește drept hrană pentru bacteriile benefice din tractul digestiv.

Pe măsură ce ajunge în intestinul gros, acesta este fermentat de microbiota intestinală, generând acizi grași cu lanț scurt pentru sănătatea intestinului, compuși care pot contribui la prevenirea unor afecțiuni cronice, inclusiv a tulburărilor digestive.  

Pectina, o fibră solubilă prezentă în mod natural în banane, are potențialul de a îmbunătăți procesele digestive și de a susține echilibrul și integritatea microbiotei intestinale. (studiu)

Bananele pot contribui la îmbunătățirea sănătății rinichilor

Potasiul este vital în funcționarea normală a rinichilor și în reglarea tensiunii arteriale. Având în vedere că bananele sunt o sursă alimentară bogată în potasiu, consumul acestora poate sprijini menținerea sănătății renale.

Sunt bogate în antioxidanți

Conform unei cercetări din 2022 (publicate în Food Science & Nutrition), bananele conțin numeroși antioxidanți care ar putea avea potențial anticancerigen, în special în cazul cancerului pancreatic și al cancerului de sân.

Stresul oxidativ poate afecta țesuturile organismului, ceea ce poate declanșa inflamații cronice, un factor bine cunoscut în dezvoltarea unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, diabet sau cancer (studiu). Consumul de fructe și legume bogate în antioxidanți, precum bananele, poate oferi organismului instrumentele necesare pentru a ține inflamația sub control.

Câte banane poți consuma pe zi?

Nu există o regulă strictă privind cantitatea de banane recomandată. Pentru majoritatea persoanelor, consumul a una sau două banane pe zi nu ar trebui să ridice probleme. Totuși, deoarece bananele sunt bogate în carbohidrați, este indicat să le consumi împreună cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase, pentru a asigura un nivel constant de energie pe tot parcursul zilei.

Având în vedere și conținutul ridicat de potasiu din banane, un consum exagerat poate determina creșterea nivelului de potasiu în sânge, ceea ce poate conduce la hiperpotasemie, o afecțiune caracterizată prin valori anormal de mari ale potasiului sanguine.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
După ce George Simion l-a jignit, Emmanuel Macron l-a sunat imediat pe Nicușor Dan. Liderul francez i-a spus...
Digi FM
Mesajul unui puști de 12 ani, diagnosticat cu autism, pentru George Simion, după ce l-a jignit pe Nicușor...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
Cu părul cărunt și un costum masculin reinterpretat, Andie MacDowell a fost regina covorului de la Cannes...
Adevarul
Șoferii pot reduce consumul de carburant cu 15-25% dacă scot un singur element de pe mașină
Newsweek
4.800 lei în plus la pensie în luna iunie pentru un pensionar cu 37 ani munciți. Cum se explică?
Digi FM
Irinel Columbeanu are mari datorii la azil. Pensia nu acoperă nici măcar un sfert din cheltuieli: "Nu-l mai...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Scarlett Johansson, despre colaborarea cu Bill Murray și acuzațiile ce i-au fost aduse actorului: Viața l-a...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...
OSZAR »