Alegerile pot fi anulate în „situații excepționale”, susține Comisia de la Veneția. Ce recomandă juriștii europeni

Data actualizării: Data publicării:
urna de vot la alegerile prezidentiale
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale și a decis că tot procesul va fi reluat de la zero. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O rundă de alegeri poate fi anulată de o curte constituțională doar în „situații extraordinare” în care e clar că rezultatul a fost influențat, iar o decizie în acest sens trebuie motivată și luată transparent, potrivit unui raport al Comisiei de la Veneția publicat luni, 27 ianuarie.

Raportul Comisiei de la Veneția pleacă de la situația din România. Curtea Constituțională (CCR) a României a anulat în decembrie rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 și a decis reorganizarea lor. 

Decizia CCR s-a bazat pe documentele desecretizate de Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) care arătau că rezultatul votului a fost influențat în favoarea lui Călin Georgescu (prin campanii mascate în mediul online, ingerința unui alt stat sau finanțări ilegale ale campaniei).

„Comisia de la Veneția nu trebuie să analizeze acest caz sau decizia Curții Constituționale a României. Întrebarea care ne-a fost ridicată este generală și vizează o analiză comparativă a dreptului constituțional și a standardelor europene și internaționale”, arată Comisia de la Veneția în raportul dat publicității pe 27 ianuarie.

Decizia trebuie luată „în circumstanțe excepționale”

Juriștii europeni arată, încă de la început, că decizia de a anula alegerile poate fi luată de o curte constituțională „în circumstanțe excepționale” și că trebuie să „fie justă, obiectivă” și să aibă la bază argumente solide.

Comisia subliniază, însă, că în mod ideal o astfel de decizie ar trebui luată de către „cel mai înalt organism de monitorizare a alegerilor” (Autoritatea Electorală Permanentă, în România) și că o curte constituțională ar trebui doar să o revizuiască în cazul în care e depus apel. 

„Ar trebui să fie posibil să contești rezultatul alegerilor bazat pe informații legate de violarea drepturilor electorale, interesele și libertățile de către stat sau actori publici și privați, sau legate de influența rețelelor mass-media sau de socializare, inclusiv cele sponsorizate și finanțate din străinătate”, subliniază Comisia de la Veneția în raportul citat.

Numai că anularea alegerilor trebuie să aibă la bază un criteriu principal, în opinia Comisiei de la Veneția: trebuie să fie stabilit dacă integritatea alegerilor a fost „afectată iremediabil”. Juriștii europeni subliniază, în acest sens, că trebuie să existe dovezi concrete ale unor activități „ilegale, incorecte, nedrepte”. 

Decizia să nu se bazeze doar pe informații clasificate

În ceea ce privește regulile de campanie în mass media și de pe rețelele de socializare sau cele legate de finanțarea campaniilor, Comisia de la Veneția arată că judecătorul trebuie să verifice dacă încălcarea acestora a influențat rezultatul alegerilor.

„Încălcarea flagrantă a acestor reguli ar putea înclina terenul în favoarea unui candidat specific și/sau ar putea avea un impact profund asupra opiniei votanților. Dacă judecătorul (...) nu poate veni cu un remediu eficient la încălcarea acestor reguli, ceea ce în cazuri extreme presupune anularea alegerilor, aceste reguli își pierd din eficiență”, potrivit raportului citat. 

Totodată, Comisia de la Veneția subliniază că o decizie de anulare a alegerilor nu ar trebui să se bazeze doar pe informații clasificate ale serviciilor, întrucât acest lucru nu ar garanta „transparența” necesară.

Comisia de la Veneția mai arată că situația de anulare a alegerilor trebuie reglementată, astfel încât să existe o procedură clară, și cere reglementări mai dure în ceea ce privește campania politică din mediul online și finanțarea acesteia. 

Editor : M.G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este viteza ideală pe autostradă pentru a economisi carburant. Diferenţa de consum este de 40%
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Eurovision 2025 începe fără România și Moldova. De ce nu participăm nici anul acesta
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre momentul în care s-a decis să slăbească: "Am vrut să sar cu parașuta și...
Adevarul
Chiriile s-au scumpit considerabil în ultimul an. Județele în care românii plătesc cel mai mult pentru o...
Newsweek
Cum poți primi pe lângă pensia de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
„O familie frumoasă”. Julia Roberts, alături de cei trei copii ai ei, într-o imagine inedită postată de soțul...
UTV
Daiana Anghel confirmă despărțirea de Sorin Gonțea, după 10 ani de relație: „A fost bine. Dar nu suficient de...
OSZAR »