Nouă zi de foc pentru salvamontişti. 87 de intervenții de urgenţă, 41 de persoane rănite. Apel pentru siguranța pe pârtii

Data publicării:
ID189683_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Salvamontiştii au primit, în ultimele 24 de ore, 87 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă, fiind salvate 92 de persoane. Dintre acestea, 41 au fost rănite, scrie News.ro. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Salvamontiştii au primit, în ultimele 24 de ore, 87 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă, fiind salvate 92 de persoane. Dintre acestea, 41 au fost rănite, scrie News.ro.

„O nouă zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 87 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor. În cazul acestor intervenţii au fost salvate 92 de persoane”, a transmis, sâmbătă, Salvamont România.

O persoană a avut nevoie de intervenția elicopterului SMURD

Salvamontiştii precizează că 41 de persoane au fost transportate cu ambulanţele SAJ, SMURD sau SALVAMONT la spital, o persoană a fost predată elicopterului SMURD pentru transport la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu maşinile aparţinătorilor.

Cele mai multe intervenţii, respectiv 15, au avut salvamontiştii din Lupeni, iar câte zece apeluri au vizat formaţiunile Salvamont din Braşov, Sinaia şi Cluj.

S-au primit şi 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile.

Salvamontiștii au făcut, din nou, apel la oameni pentru a respecta mai multe recomandări.

1. Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului dvs. de pregătire .

2. Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.

3. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.

4. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

5. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

6. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

7. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

8. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

9. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

10. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie

11. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil

12. Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate , tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.

13. Anunțați echipa locală Salvamont , direct , prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

14. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.

15. Protejați termic accidentatul si încercați să îi asigurați suport psihologic.

16. In cazul unor căzături puternice încercați să nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenți/paramedici sau salvamontiști. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și intervenția unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.

17. Nu acceptați să fiți transportați în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, și doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce ruşine! Cum se poartă Simion când nu ştie că e filmat? Nu i-a păsat că este un copil lângă, imaginile...
Digi FM
Soția lui Ionel Ganea, după ce fiul lor a ajuns în comă, în stare gravă: "Ionel e cel mai bun tată. Sperăm la...
Pro FM
John Legend, despre controversele iscate de Kanye West: „Este șocant să vezi unde a ajuns acum!” Ce ar fi...
Film Now
Charlize Theron, înfruntare cu Uma Thurman în "The Old Guard 2". TRAILER plin de acțiune
Adevarul
Profesorul centenar care conduce zilnic spune cum să reducem riscul de deces cu 75%, fără pastile. Cele 7...
Newsweek
Ce bănci au virat, deja, pensia pe card. La ce oră primesc banii ceilalți pensionari? Anunț oficial
Digi FM
Cuceritori și puși pe glume. Tom Cruise și Hailey Atwell, primire călduroasă la Seul. Fanii s-au înghesuit să...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Filmul nr. 1 în box office-ul nord-american. „Primul şi cel mai bun” exemplu al noii strategii...
UTV
Theo Rose și Anghel Damian, echipă perfectă acasă. Cum se împart în rolul de părinți pentru fiul lor Sasha...
OSZAR »