Femeile conduc mai bine decât bărbații, potrivit datelor statistice ale Poliției Rutiere. Conform acestora, femeile produc mai puține accidente. A fost raportat numărul tragediilor la numărul permiselor de conducere. Le-am prezentat această situație șoferilor, și femei și bărbați. Iată care au fost reacțiile.
- „Ar trebui să spun femeile, nu? Eu cred că există aptitudini pentru fiecare. Și bărbații și femeile pot conduce foarte bine”.
- „Cred că și femeile conduc destul de bine. Am întâlnit femei care conduc chiar mai bine decât bărbații”.
- „Femeile. Sunt mai atente, mai vigilente”.
- „Sunt reprezentanți buni și în rândul bărbaților și cred că și în rândul femeilor”.
Răspunsul acestei dileme se poate afla în datele statistice. În momentul de față sunt peste 3 milioane de femei care au permis de conducere și aproximativ 5,7 milioane de bărbați care pot să conducă. Diferența în privința accidentelor este mult mai mare. În 2024, femeile au comis aproximativ 800 de accidente rutiere grave, iar bărbații au produs peste 3.400 de accidente. Dacă raportăm acest număr la numărul permiselor de conducere, ajungem la concluzia că bărbații au produs de două ori mai multe accidente.
Când vine vorba despre cauzele accidentelor, nu sunt făcute discriminări. Atât bărbații, cât și femeile au provocat majoritatea accidentelor din cauza vitezei sau pentru că nu au acordat prioritate.
Sorin Ene, pilot de drift: „Doamnele și domnișoarele respectă viteza legală, motiv pentru care îi enervează pe ceilalți participanți la trafic. Respectând viteza legală, ai timp să percepi foarte multe lucruri în jurul tău, de aceea este o viteză legală gândită: să ai timp de reacție, să eviți accidente, să eviți impact și așa mai departe”.
Fie că sunt femei sau bărbați, toți șoferii ne-au adus într-un top negru la nivel european. Este vorba despre clasamentul siguranței rutiere. Din toată Uniunea Europeană, doar Bulgaria ne întrece în ceea ce privește numărul deceselor pe șosele. Anul trecut, în total, au murit peste 1.300 de oameni în accidente, iar aproape 3.000 au fost răniți.
Titi Aur: „Raportând la numărul de km parcurși, nu știu dacă mai este valabilă această statistică”
Expertul în conducere defensivă Titi Aur spune că, de fapt, în general femeile conduc mai puțin decât bărbații.
„Există prejudecata că femeile conduc mai prost decât bărbații. Toate testele făcute de noi la cursurile de conducere defensivă au arătat că femeile și bărbații sunt perfect egali la ce înseamnă reflexe și capacitate de a conduce.
Femeile conduc mai puțin. Raportarea doar la numărul de permise, câte accidente s-au făcut nu este neapărat reală, pentru că bărbații conduc mai mult. Când au și soțul și soția permis, soția conduce ocazional, soțul conduce mult mai mult. Atunci, raportând la numărul de km parcurși, nu știu dacă mai este valabilă această statistică.
Femeia, în general, conduce ocazional și atunci poate fi mai puțin îndemânatică pentru că se urcă la volan mai rar, dar conduce mai prudent, pentru că, în general, femeia, mama este cea care protejează familia, cea care nu se aventurează, nu-și asumă riscuri.
Bărbatul este mai cu tupeu, mai încrezător în forțele lui, de multe ori neacoperit, adică nu știe să stăpânească mașina atât de bine pe câte riscuri își asumă.
Dar femeile sunt mai prudente, mai atente și chiar dacă atunci când parchează o femeie poate fi mai puțin îndemânatică, asta nu înseamnă că este mai nesigură când merge pe stradă în circulația normală. Discuția este mai complexă puțin”, spune Titi Aur.
Acesta spune că femeile respectă mai bine regulile de circulație decât bărbații.
„Întrebarea este: femeile conduc mai încet sau bărbații conduc prea tare? Dacă ne uităm pe stradă, și în localitate și în afară, și în centrul Bucureștiului nu respectă nimeni viteza legală.
Bărbații conduc mai agresiv, mai tare, se cred mai stăpâni pe mașină, de multe ori mult mai mult decât este realitatea”, susține expertul.
Editor : A.C.