4 mai 2025: Ziua Mamei. Parlamentul României a adoptat legea pentru celebrarea sărbătorii în prima duminică din luna mai

Data publicării:
Ziua Mamei 2025. Foto Shutterstock
Ziua Mamei 2025. Foto Shutterstock

În prima duminică a lunii mai, românii celebrează anual una dintre cele mai sensibile și simbolice sărbători: ziua mamei. Deși a fost marcată pentru prima dată în 1923, în perioada interbelică, recunoașterea sa a crescut treptat, mai ales în ultimele decenii. În 2009, Parlamentul României a adoptat legea care stabilește oficial această dată drept ziua mamei, conferindu-i statutul de sărbătoare națională.

Deși influențele culturale internaționale au jucat un rol important în popularizarea acestei sărbători la nivel global, ziua de 4 mai rămâne, în esență, un omagiu adus mamelor din întreaga lume, un moment de recunoaștere a iubirii necondiționate și a sacrificiului pe care îl întruchipează.

Semnificația zilei mamei

În anul 1912, Anna Jarvis, o activistă americană, a creat “Asociația Internațională Ziua Mamei” și a înregistrat ca marcă expresiile: „A doua duminică din mai” și „Ziua Mamei”. Ea a insistat ca termenul „mamă” să fie folosit la posesiv singular, pentru ca fiecare familie să-și celebreze propria mamă, și nu la plural, ca o comemorare colectivă a tuturor mamelor.

Decizia de a celebra ziua mamei în prima duminică din luna mai se aliniază cu tradițiile internaționale, având în vedere că în multe țări, această sărbătoare este marcată tot în această zi.

Mai mult decât o simplă sărbătoare cu flori și cadouri, ziua mamei a devenit de-a lungul anilor un moment de reflecție asupra rolului fundamental pe care îl au mamele în viața fiecăruia dintre noi. Este ziua în care, dincolo de gesturile simbolice, copiii, indiferent de vârstă, își exprimă recunoștința față de persoana care le-a oferit nu doar viață, ci și iubire necondiționată, sprijin și devotament în fiecare zi.

Ziua mamei în România

Deși sărbătorirea zilei este o tradiție veche în alte părți ale lumii, în România, această zi a fost oficializată abia în 2009. Parlamentul României a adoptat legea prin care a stabilit prima duminică din luna mai drept “ziua mamei”, înlocuind, astfel, celebrarea generică a „zilei femeii” din 8 martie.

Ziua Mamei este sărbătorită în multe țări din lume, dar datele și tradițiile diferă în funcție de cultură. Aproximativ 70 de state ale lumii sărbătoresc ziua mamei în a doua duminică a lunii mai, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Ucraina, Turcia, Olanda, Statele Unite ale Americii India, Australia și Canada.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este viteza ideală pe autostradă pentru a economisi carburant. Diferenţa de consum este de 40%
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Eurovision 2025 începe fără România și Moldova. De ce nu participăm nici anul acesta
Film Now
Ella, fiica lui John Travolta, omagiu emoționant adus lui Kelly Preston, de Ziua Mamei. Actrița s-a stins din...
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui...
Newsweek
OFICIAL 2.000.0000 pensionari iau 700 lei în plus la pensie după 1 iulie. Ce poți plăti cu ei?
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise cheltuie sume uriașe pentru a o impresiona pe Ana de Armas: „A plătit peste 8.600 de lire doar ca...
UTV
Robbie Williams i-a cântat în genunchi Mădălinei Ghenea, la petrecerea unui miliardar italian
OSZAR »