Preşedintele Colegiului Psihologilor: Specialiștii nu înțeleg de ce evaluarea psihologică este scoasă pentru cadrele didactice

Data publicării:
profesor cu spatele in sala de clasa
FOTO: Shutterstock

Specialiştii care se ocupă de psihologia muncii şi de psihologie organizaţională spun că sunt „surprinși” de faptul că pentru cadrele didactice a fost eliminată testarea psihologică, spune preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Edmond Cracsner.

„Din păcate, nu numai eu, psihologii în general, mai ales psihologii centraţi pe domeniul psihologiei muncii şi organizaţionale - pentru că, de fapt, paranteză fiind, evaluarea psihologică, psiho-aptitudinală a cadrelor didactice se încadrează în această zonă a psihologiei muncii şi organizaţionale - spun, psihologii din această zonă, din acest domeniu, din această specialitate privesc cu destul de multă surprindere şi nu înţeleg de ce, în acest secol, în aceste condiţii sociale, economice şi aşa mai departe, evaluarea psihologică este scoasă pentru un segment extrem de important din angajaţii în educaţie”, a declarat vineri, la Prima News, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Edmond Cracsner, citat de News.ro.

Acesta este de părere că, în momentul de faţă, „lucrurile nu sunt bine reglementate” în ceea ce priveşte testarea psihologică a cadrelor didactice.

„Există, într-adevăr, în legea educaţiei naţionale, că ar trebui, la nivel teritorial, să existe nişte comisii de evaluare formate din medici şi psihologi care să realizeze expertiza capacităţii de muncă. Şi acest lucru ar trebui pus în operă în baza unui ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii, care până în prezent nu există, din câte ştiu eu”; explică specialistul.

Potrivit acestuia, un ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi ministrului Sănătăţii, privitor la modul în care se obţine certificatul medical pentru cadrele didactice şi didactice-auxiliare din învăţământul superior arată că evaluarea psihologică ar fi posibilă în cazul în care medicul de medicină specializat în Medicina Muncii ar face o recomandare în acest sens.

„În mod normal, orice angajator, indiferent că e din zona sănătăţii, că este din zona învăţământului, din oricare altă organizaţie, ar trebui să simtă nevoia aceasta, nu cineva să impună lucrul, ci să conştientizeze faptul că o evaluare corectă şi profesională, şi medicală, şi psihologică, ar garanta o performanţă în muncă mult mai bună a angajatului. Costurile raportate la beneficii ar fi extrem de mici, deci raportul ar fi destul de echilibrat, iar rezultatele, performanţele vor fi, şi lucrurile acestea sunt demonstrate”, mai spune Edmond Cracsner.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor costa motorina şi benzina din 1 august? Preţurile se măresc după creşterea taxelor
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Cassie Ventura, prima reacție după verdictul în cazul lui Sean „Diddy” Combs: „Vom continua să luptăm în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
Valul de caniculă din Europa se îndreaptă spre est: 40 de grade în Germania, cod galben de caniculă în România
Newsweek
Cine a decis să impună CASS la pensiile peste 3.000 lei? De ce nu s-au tăiat și pensiile speciale?
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Ce mânânci influențează visele. Cercetătorii sugerează existenţa unei legături între coșmaruri şi intoleranţa...
Digi Animal World
Țara în care turiștii sunt „atacați” de insecte. Imaginile cu roiul de gândaci sunt virale
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Florin Ristei si-a oficializat relația cu Yasmin Awad pe rețelele de socializare
OSZAR »